Σε μια σειρά στοχευμένων κινήσεων, ώστε να κερδηθεί το στοίχημα της δημιουργίας του τείχους ανοσίας που χρειάζεται η χώρα, ώστε να επιστρέψει σε πλήρη κανονικότητα προχωρά η κυβέρνηση. Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι στόχοι του προγράμματος εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού δεν έχουν επιτευχθεί χρονικά μέσα στα όρια που είχαν τεθεί αρχικά και έτσι αναζητούν τρόπους, ώστε να πειστούν οι πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους. Η αλήθεια είναι ότι το τείχος ανοσίας ισοδυναμεί με ένα ποσοστό εμβολιασμένων της τάξης του 70% του πληθυσμού και με δεδομένο ότι τώρα αγγίζουμε το 35%, υπάρχει μεγάλη απόσταση που πρέπει να διανύσουμε για να φτάσουμε σε αυτό το ποσοστό, κάτι που σημαίνει ότι θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος.
Επιπλέον, τα ποσοστά των «δύσπιστων» τώρα που οι υπόλοιποι έσπευσαν να εμβολιαστούν έχουν αρχίσει να αυξάνονται, γεγονός που προκαλεί ανησυχία τόσο στους επιστήμονες, όσο και στους επιτελείς της κυβέρνησης που έχουν επωμιστεί το βάρος του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού. Η κυβέρνηση καθόλη την διάρκεια της πανδημίας κινήθηκε γρήγορα, κυρίως στον τομέα της πρόληψης, και έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποφευχθεί μια γενικευμένη κρίση τόσο στο σύστημα υγείας, όσο και στην οικονομία.
Κίνητρα για τους νέους
Περπατώντας με τον ίδιο βηματισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάλαβε νωρίς ότι υπάρχουν αρκετές καθυστερήσεις στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και έσπευσε αμέσως να ανακοινώσει δέσμη «προνομίων» για τους εμβολιασμένους και «κινήτρων» για τους ανεμβολίαστους. Η αρχή έγινε από την νεολαία, όπου ανακοινώθηκε η προπληρωμένη κάρτα ύψους 150 ευρώ για όσους νέους και νέες έχουν κάνει την πρώτη δόση εμβολίου ή έχουν ήδη εμβολιαστεί και ανήκουν ηλικιακά στην ομάδα 18 έως 25 ετών. Η απόφαση αυτή ελήφθη με γνώμονα αφενός το γεγονός ότι η μετάλλαξη Δ είναι περισσότερο μεταδοτική στους νέους και μάλιστα μεταδίδεται με μεγάλη ταχύτητα σε σχέση με τις υπόλοιπες μεταλλάξεις, αφετέρου με βάση το γεγονός ότι οι νέοι είναι περισσότερο κοινωνικοί και συγκεντρώνονται σε μεγάλους αριθμούς είτε σε χώρους διασκέδασης, είτε στους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας. Το κίνητρο θεωρείται ικανοποιητικό, καθώς καλύπτει καποιες εκ των αναγκών της νεολαίας εν όψει των καλοκαιρινών τους διακοπών.
«Προνόμια» για τους εμβολιασμένους
Ακολούθως η κυβέρνηση ανακοίνωσε και τα «προνόμια» για τους πλήρως εμβολιασμένους που έχουν να κάνουν με την διευκόλυνσή τους τόσο στην εργασία τους (όπου δεν είναι απαραίτητη η διενέργεια τεστ κάθε εβδομάδα που ίσχυε εως τώρα), στις μετακινήσεις τους σε ολόκληρη την χώρα, αλλά και στην είσοδό τους σε μαγαζιά διασκέδασης και εστιατόρια είτε αυτά έχουν ανοιχτούς, είτε κλειστούς χώρους εξυπηρέτησης. Τα προνόμια αυτά που τόσο καιρό ήταν από συζήτηση, αλλά τώρα θα γίνουν νόμος, αναμένεται να αποτελέσουν ισχυρότατο κίνητρο και για τους ανεμβολίαστους, ώστε να καμθούν οι αναστολές τους και να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους.
Μια δύσκολη εξίσωση
Ωστόσο και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση κινήθηκε γρήγορα, ώστε να κερδίσει το στοίχημα της δημιουργίας του τείχους ανοσίας, θα αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα τόσο σε πρακτικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Αρχικά στο πρακτικό κομμάτι μάλλον είναι δύσκολο να ελεχθούν πόσοι είναι εμβολιασμένοι και πόσοι ανεμβολίαστοι σε ένα χώρο που θα είναι «μικτός» και για τις δύο κατηγορίες πολίτών. Επιπλέον, δεν είναι όλοι οι επιχειρηματίες υπέρ του μέτρου να διενεργούν οι ίδιοι τον έλεγχο των πολιτών, γιατί όπως λένε αρκετοί, δεν μπορούν να παίξουν τον ρόλο του αστυνομικού.
Σε πολιτικό επίπεδο ήδη η αντιπολίτευση χαρακτήρισε ως «χαρτζιλίκι» την προπληρωμένη κάρτα για τους νέους, ενώ ανέφερε ότι η κυβέρνηση νομίζει ότι οι νέοι «θα τσιμπήσουν» στην κάρτα σαν να είναι «ψάρια». Οι βολές προς την κυβέρνηση συνεχίζονται με το επιχείρημα ότι δημιουργούνται πολίτες δύο ταχυτήτων, γεγονός που θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα τόσο στην λειτουργία της οικονομίας όσο και της κοινωνίας. Κυβερνητικές πηγές αντικρούουν αυτήν επιχειρηματολογία λέγοντας ότι όλα τα προνόμια και τα κίνητρα που ανακοινώθηκαν δεν παραβιάζουν κανένα συνταγματικό δικαίωμα των ανεμβολίαστων.Σ ε κάθε περίπτωση η εξίσωση είναι για ακόμη μια φορά δύσκολη, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει πολλές φορές ότι το «στοίχημα πρέπει να κερδηθεί».