Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

25

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ / Μετάλλαξη Δέλτα Ελλάδα: “Κάθε πέντε δευτερόλεπτα μολύνεται ένας άνθρωπος”
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Μετάλλαξη Δέλτα Ελλάδα: “Κάθε πέντε δευτερόλεπτα μολύνεται ένας άνθρωπος”

Μετάλλαξη Δέλτα Ελλάδα: "Η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα, πενήντα με εβδομήντα φορές πιο γρήγορα"

“Η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα. Λένε ότι μεταδίδεται πενήντα με εβδομήντα φορές πιο γρήγορα. Έχουν υπολογίσει ότι κάθε πέντε δευτερόλεπτα μολύνεται ένας καινούργιος άνθρωπος”, δήλωσε σε συνέντευξή της η Ομότιμη Καθηγήτρια Παθολογίας στο ΕΚΠΑ, Ελένη Γιαμαρέλλου. Μιλώντας στην ΕΡΤ για την παραλλαγή του ιού που απασχολεί το τελευταίο διάστημα, η κ. Γιαμαρέλλου τόνισε πως “δεν είναι εμβολιασμένο το 70 – 80% του πληθυσμού. Αυτό το ποσοστό είναι ακόμη πιο ευάλωτο στην ινδική μετάλλαξη. Το ερώτημα είναι η μετάλλαξη αυτή μεταδίδεται πιο γρήγορα; Κάνει και χειρότερη νόσηση; Οι εκτιμήσεις από τη Μ. Βρετανία λένε ότι δεν είναι πιο λοιμογόνος”.

Οι νέοι στο “στόχαστρο” της μετάλλαξη Δέλτα

“Προσβάλει κυρίως νέους ανθρώπους, κάτω των 25 ετών. Προσβάλλει τους ανεμβολίαστους και τους ανοσοκατεσταλμένους. Αν είσαι νέος θα κάνεις συμπτώματα πολύ ελαφρύτερα από τον γνωστό μας κορονοϊο. Δεν θα κάνεις δύσπνοια ή πόνο στο θώρακα. Κάνει ελαφρότερη κλινική εικόνα, που θυμίζει τις ιώσεις που συνήθως παθαίνουμε τους χειμώνες”, συμπλήρωσε.

Η Καθηγήτρια αποκάλυψε παράλληλα πως από το συγκεκριμένο στέλεχος δεν έχουν σημειωθεί θάνατοι σε χώρες που έχουν πρόβλημα με το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού όπως π.χ. Μ. Βρετανία, Ισραήλ, Πορτογαλία και τα ΗΑΕ. “Στο Ισραήλ το 30% των προσβεβλημένων είναι εμβολιασμένοι. Άρα; Τα εμβόλια μας καλύπτουν; Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό. Φαίνεται, λοιπόν, ότι αυτά είναι πολύ ελαφρά κρούσματα, δεν οδηγούν στο νοσοκομείο. Κάποιοι -ακόμα περισσότεροι πια- το περνούν έως και ασυμπτωματικά. Εκείνο που θέλουμε είναι να πάνε να εμβολιαστούν”, πρόσθεσε.

Εικοσιεννιά κρούσματα της μετάλλαξης Δ στην Ελλάδα

“Στην Ελλάδα έχουμε 29 κρούσματα της μετάλλαξης “Δ”: τα 13 στην Κρήτη, 7 στην Αθήνα, χωρίς θανάτους επίσης. Αυτό είναι παρήγορο. Ακούστηκε ότι οι μεταλλάξεις δημιουργούνται στους εμβολιασμένους. Αυτό είναι αστείο. Η μετάλλαξη γίνεται σε έμβιο οργανισμό. Όταν λοιπόν προσβάλλει τον άνθρωπο, κάνει τις αντιγραφές του, κάνει κάποιο λάθος στις αντιγραφές αυτές και κάνει μετάλλαξη. Τρόπος προφύλαξης είναι το εμβόλιο και οι μάσκες στους κλειστούς χώρους και στους εξωτερικούς εκεί όπου υπάρχει συγχρωτισμός”, επισήμανε χαρακτηριστικά.

Τέλος, όσον αφορά το θέμα των εμβολιασμών των παιδιών η κ. Γιαμαρέλου ανέφερε πως “θέλουμε το εμβόλιο στα μικρότερα παιδιά γιατί γίνονται φορείς του ιού. Αν δεν το κάνουμε αυτό, το 90% του ιού στη χώρα μας το καλοκαίρι θα είναι το στέλεχος Δ”, ενώ υπογράμμισε πως “υπάρχουν σκέψεις για μικρά τοπικά lockdown”.

Μετάλλαξη Δέλτα: Κάτω των 30 όσοι νοσούν στην Κρήτη, ακόμα και 8χρονα

Θέμα υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και στον κλάδο των εκπαιδευτικών έθεσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», ενώ παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του για τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία φαίνεται να προσβάλλει κυρίως τους νέους που δεν έχουν εμβολιαστεί.  «Το στέλεχος Δέλτα υπάρχει στην Κρήτη εδώ και τρεις εβδομάδες. Ξεκίνησε με τρία περιστατικά και τώρα έχουν αυξηθεί, σχεδόν διπλασιάζονται κάθε 10 μέρες. Όλοι είναι κάτω από 30 ετών, υπάρχουν αρκετά κρούσματα κάτω από 15 ετών, ακόμα και παιδιά 8 ετών, ενώ τα περισσότερα είναι ηλικίας 16-24 ετών. Ευτυχώς δε νοσηλεύεται σχεδόν κανείς από αυτούς», δήλωσε χαρακτηριστικά.  Αισιόδοξο, σύμφωνα με τον καθηγητή είναι το γεγονός ότι δεν πρόκειται για ορφανά κρούσματα στην κοινότητα, αλλά για περιστατικά που ανακαλύφθηκαν ως στενές επαφές.

Ερωτηθείς αν τα παιδιά μπορεί να έχουν κάποιες σοβαρές επιπλοκές από τη μετάλλαξη Δέλτα, τόνισε ότι όλοι οι κορωνοϊοί μπορούν να προκαλέσουν, σε σπάνιες περιπτώσεις, νόσο kawasaki και άλλες καρδιαγγειακές νόσους. «Δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να νοσήσει έστω και ασυμπτωματικά ένα παιδί γιατί τέτοια προβλήματα μπορεί να τα εκδηλώσει 1-1,5 μηνά μετά την αρχική νόσηση.  Κι εδώ έρχεται η μεγάλη ανάγκη να εμβολιαστούμε εμείς οι μεγάλοι για να μην κολλήσουμε τα παιδιά. Είναι δυνατόν να έχουν τα παιδιά μας αυτούς τους κινδύνους; Είναι δυνατόν να τα στείλουμε τον Σεπτέμβρη στο σχολείο, να διατρέχουν αυτούς τους κινδύνους με δασκάλους, καθηγητές, γονείς και παππούδες ανεμβολίαστους;», ανέφερε ο κ. Τζανάκης.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι «η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών πρέπει να συμπεριλάβει και τον κλάδο των εκπαιδευτικών, γιατί ένας εκπαιδευτικός μπορεί να λειτουργήσει ως υπερμεταδότης, καθώς έχει να κάνει με μεγάλες ομάδες παιδιών, με τα οποία θα συγχρωτιστεί και θα έρθει σε στενή επαφή».  Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εμβολιασμών των παιδιών εξέφρασε την άποψη ότι τα παιδιά από 15 ετών και άνω, δεδομένου ότι λογίζονται ως ενήλικες, θα πρέπει να εμβολιαστούν.

Τείχος ανοσίας

Σχετικά με το τείχος ανοσίας, επισήμανε ότι δεδομένου ότι ο εφηβικός και παιδικός πληθυσμός προσεγγίζει το 17%, πρέπει να εμβολιαστεί σχεδόν το 100% των ενηλίκων, «γιατί μετά πρέπει να βάλουμε στο παιχνίδι τις ομάδες κάτω των 18 ετών». Συμπλήρωσε δε ότι θα είναι εξαιρετική υποθήκη, αν πετύχουμε τείχος ανοσίας σε ποσοστό 70-75%. Σε ό,τι αφορά στην πορεία των εμβολιασμών, ο καθηγητής Πνευμονολογίας εκτίμησε ότι ο εμβολιαστικός ρυθμός θα κρατηθεί ψηλά και το επόμενο δεκαπενθήμερο προσθέτοντας ότι θα πρέπει να δοθεί και στους ιδιώτες γιατρούς η δυνατότητα να εμβολιάζουν κατά του κορωνοϊού.«Πρέπει επικοινωνιακά να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και να ξυπνήσουμε τα αντανακλαστικά των διστακτικών ανθρώπων. Δε μιλάω για τους αρνητές. Πρέπει ο εμβολιασμός να περάσει στον ιδιώτη πρωτοβάθμιο γιατρό ώστε να μπορέσει να πείσει τους διστακτικούς», τόνισε.

Σχολιάζοντας τα προνόμια που ανακοινώθηκαν χθες για τους εμβολιασμένους και τον διαχωρισμό των χώρων ψυχαγωγίας σε αμιγώς για εμβολιασμένους και μικτούς, τόνισε ότι θα πρέπει το μαγαζί να σημαίνεται αν το προσωπικό του είναι εμβολιασμένο ή όχι, ενώ τάχθηκε κατά των μικτών εσωτερικών χώρων. «Οι χώροι πρέπει να χωριστούν σε χώρους για εμβολιασμένους και μικτούς, αλλά μόνο στο εξωτερικό. «Για να υπάρχουν μικτοί χώροι θα πρέπει να γίνονται 2-3 τεστ για να είμαστε σίγουροι ότι ο ανεμβολίαστος δεν νοσεί», συμπλήρωσε.

Πιθανότητα lockdown

Τέλος, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέου lockdown από το φθινόπωρο, απάντησε ότι η αγωνία μου είναι το επόμενο 10ημερο-15ημερο εστιάζεται  στο στέλεχος Δέλτα. «Θα πρέπει 2%-5% των θετικών δειγμάτων να αναλύεται γονιδιωματικά τυχαία από όλη την Ελλάδα για να γνωρίζουμε τι στέλεχος κυκλοφορεί στην κοινότητα αυτή τη στιγμή. Αν αυτό το στέλεχος έχει τις ιδιότητες που προς στιγμήν δείχνουν τα στοιχεία , δεν αποκλείεται να έχουμε παρατράγουδα είτε σε μια περιοχή είτε σε όλη την Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι», κατέληξε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις