Σιγκαπούρη κορονοϊός: Ο χάρτης που προτείνει θα μπορούσε να είναι η απάντηση στην πανδημία
Την ώρα που διάφορες χώρες εντείνουν τους περιορισμούς για άλλη μια φορά, απέναντι σε πιθανές εξάρσεις της μετάλλαξης Δέλτα, η Σιγκαπούρη θέτει νέο όραμα για να επιστρέψει στην κανονικότητα. Ο χάρτης της πορείας του κορωνοϊού, που προτάθηκε από τρία μέλη της ειδικής ομάδας κατά του Covid-19, θα μπορούσε να άρει τα lockdown και να οδηγήσει στον εντοπισμό μαζικών επαφών ενώ παράλληλα, θα επιτρέπει τα ταξίδια χωρίς καραντίνα και την επιστροφή σε μεγάλες συγκεντρώσεις. Σημαντικό στοιχείο: με αυτόν, σταματά και η καταγραφή των καθημερινών κρουσμάτων.
Η πρόταση αποτελεί ριζική απόκλιση από το λεγόμενο μοντέλο «μηδενικής μετάδοσης» που υιοθετήθηκε από διάφορες χώρες και εδάφη, συμπεριλαμβανομένου του ανταγωνιστικού ασιατικού επιχειρηματικού κέντρου του Χονγκ Κονγκ, όπου μέχρι στιγμής αποδείχτηκε επιτυχές στην αποφυγή μεγάλων εστιών μόλυνσης. Όμως αυτό το μοντέλο «μηδενικής μετάδοσης», το οποίο απαιτεί αυστηρά, συχνά τιμωρητικά μέτρα καραντίνας, θα είναι σχεδόν αδύνατο να διατηρηθεί καθώς οι νέες μεταλλάξεις εξαπλώνονται. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ένα βιώσιμο μοντέλο μακροπρόθεσμα, όπως ισχυρίζονται τα μέλη της ειδικής ομάδας υγείας.
Μπορούμε να ζούμε με τον ιό
«Τα άσχημα νέα είναι ότι ο Covid-19 μπορεί να μην φύγει ποτέ. Τα καλά νέα είναι ότι είναι δυνατόν να ζούμε κανονικά με αυτό», δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου της Σιγκαπούρης Gan Kim Yong, ο υπουργός Οικονομικών Lawrence Wong και ο υπουργός Υγείας Ong Ye Kung , σε ένα άρθρο γνώμης στους Straits Times την περασμένη εβδομάδα. «Μπορούμε να μετατρέψουμε την πανδημία σε κάτι πολύ λιγότερο απειλητικό, όπως η γρίπη ή η ανεμοβλογιά και να συνεχίσουμε τη ζωή μας» τόνισαν.
Είναι ένα τολμηρό σχέδιο που θα μπορούσε να γίνει πρότυπο για άλλες χώρες, οι οποίες επιθυμούν να επιστρέψουν στην κανονική ζωή και να ξαναρχίσουν τα ταξίδια και τον τουρισμό αλλά και να προσφέρουν ελπίδα σε απογοητευμένους πολίτες.
Πώς γίνεται αυτό
Το κλειδί για μια πιο ανάλαφρη προσέγγιση στην πανδημία είναι τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Η Σιγκαπούρη βρίσκεται σε καλό δρόμο με τα δύο τρίτα του πληθυσμού της να έχουν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου έως τις αρχές Ιουλίου ενώ στοχεύει να έχει εμβολιαστεί πλήρως αυτό το ποσοστό έως τις 9 Αυγούστου. «Τα εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικά στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης καθώς και της μετάδοσης. Ακόμα κι αν είστε μολυσμένοι, τα εμβόλια θα βοηθήσουν στην πρόληψη σοβαρών συμπτωμάτων Covid-19», ανέφεραν οι υπουργοί.
Καθώς όλο και περισσότερα άτομα εμβολιάζονται, ο τρόπος με τον οποίο η Σιγκαπούρη παρακολουθεί τους καθημερινούς αριθμούς της λοίμωξης θα αλλάξει. Ακολουθώντας μία διαδικασία παρόμοια με το πώς παρακολουθεί τις λοιμώξεις της γρίπης, η Σιγκαπούρη θα παρακολουθεί εκείνους που αρρωσταίνουν σοβαρά ή αυτούς που βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Τα μολυσμένα άτομα θα μπορούν να αναρρώνουν στο σπίτι.
Με νέες, δυνητικά πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις, που προκαλούν ανησυχία σε όλο τον κόσμο, οι υπουργοί δήλωσαν ότι ενδέχεται να χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις εμβολίου στο μέλλον και πρότειναν τη δημιουργία ενός «πολυετούς προγράμματος εμβολιασμού». Ενώ θα απαιτηθούν ακόμη τεστ και επιτήρηση, προτείνουν τη διεξαγωγή τεστ σε συγκεκριμένα σενάρια, όπως πριν από μεγάλες κοινωνικές εκδηλώσεις ή όταν οι πολίτες επιστρέφουν από ταξίδι στο εξωτερικό, αντί της καραντίνας.
Για να γίνει αυτό, οι υπουργοί λένε ότι θα υπάρξουν πιο γρήγορες και ευκολότερες μέθοδοι τεστ, καθώς τα PCR χρειάζονται πολύ χρόνο για να δώσουν αποτελέσματα. Άλλες μέθοδοι “εν εξελίξει” περιλαμβάνουν ειδικές αναπνευστικές συσκευές, που χρειάζονται περίπου ένα έως δύο λεπτά για να βγάλουν αποτελέσματα.
Ελπίδες για νέες θεραπείες
Με την πάροδο του χρόνου, θα είναι διαθέσιμες περισσότερες θεραπείες κατά του κορωνοϊού. Ήδη, οι υπουργοί επισήμαναν θεραπευτικές ουσίες που είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία των σοβαρά ασθενών και επιταχύνουν την ανάρρωση, καθώς και τη μείωση της σοβαρότητας της νόσησης και των θανάτων. Είπαν επίσης ότι οι πολίτες θα κληθούν να δράσουν με «κοινωνική ευθύνη» σε θέματα όπως είναι η καλή υγιεινή και η παραμονή στο σπίτι σε περίπτωση που αισθάνονται αδιαθεσία, προκειμένου να μειωθούν τα ποσοστά μετάδοσης.
«Με τον εμβολιασμό, τον έλεγχο, τη θεραπεία και την κοινωνική ευθύνη, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι στο εγγύς μέλλον, όταν κάποιος νοσήσει από Covid-19, η απάντησή μας μπορεί να είναι πολύ διαφορετική από τώρα», ανέφεραν οι υπουργοί.