New York Times - Ελλάδα τουρισμός: Η γρηγορότερη μετάβαση από το πλήρες lockdown στο παγκόσμιο άνοιγμα
Σε κείμενο αφιερωμένο στις ομορφιές της χώρας μας οι New York Times, που μέχρι ώρας κινούνται σε αισιόδοξο τόνο γύρω από την μέχρι τώρα πορεία του τουρισμού στη χώρα μας, σχολίασαν την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ανοίξει τον τουρισμό ήδη από τις 14 Μαΐου. «Ήταν ένα τζογάρισμα που η Ελλάδα δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να αποφύγει, καθώς η οικονομία της συρρικνώθηκε κατά το εντυπωσιακό ποσοστό του 8,2% εντός του 2020», αναφέρουν οι Times. Και συνεχίζουν αναφέροντας:
«Παρά τους περιορισμούς [ο δημοσιογράφος επισκέφθηκε τη χώρα μας όταν ακόμη η χρήση μάσκας ήταν υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους και η μουσική απαγορευόταν], το τζογάρισμα φαίνεται να αποδίδει. Ένα μήνα μετά το άνοιγμα του τουρισμού, τα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μειώθηκαν σε αριθμούς ρεκόρ, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των τουριστών συνεχίζει να αυξάνεται – ιδίως από τις ΗΠΑ, όπου αεροπορικές εταιρείες προσφέρουν περισσότερες απευθείας πτήσεις προς την Ελλάδα από ποτέ».
Η πιο γρήγορη μετάβαση από το πλήρες lockdown στο παγκόσμιο άνοιγμα
Η αμερικανική εφημερίδα ακόμα σημειώνει: «Ίσως δεν υπάρχει άλλο μέρος στον κόσμο που πραγματοποίησε τόσο γρήγορη μετάβαση από το πλήρες lockdown στο παγκόσμιο άνοιγμα». Στο κείμενο των Times, υπάρχουν μαρτυρίες τουριστών που απολαμβάνουν τη χώρα και τον ήλιο της, όμως όπως παρατηρεί η αμερικανική εφημερίδα, «δεν είναι όλοι εξίσου ενθουσιασμένοι με το άνοιγμα, ιδιαιτέρως μετά την περσινή χρονιά, όταν η Ελλάδα άνοιξε για τους τουρίστες, μόνο και μόνο για να δει τα κρούσματα να εκτοξεύονται στο τέλος του καλοκαιριού, πλημμυρίζοντας τα νοσοκομεία και οδηγώντας σε αυστηρά lockdown».
Τέλος, ο δημοσιογράφος σημειώνει ότι οι ιδιοκτήτες εταιρειών ενοικίασης γιοτ στους μεγιστάνες αυτού του κόσμου, είδαν τις δουλειές τους να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα και πέρσι, ενώ φέτος έχουν πραγματικά απογειωθεί. Αντιθέτως, οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων πέρσι έζησαν την απόλυτη καταστροφή και φέτος βλέπουν μεν τα πράγματα να βελτιώνονται, όχι όμως και να προσεγγίζουν καν τα επίπεδα του 2019.