Νέα παραλλαγή του κοροναϊού έχει φτάσει στην Ελλάδα και πρόκειται για το στέλεχος Β.1.621 της μετάλλαξης «Κάπα». Η εν λόγω μετάλλαξη έχει προέλευση από την Κολομβία και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας στις 9 Ιουνίου, στην Πάτρα. Υπενθυμίζεται ότι η Πάτρα ήταν από τις πρώτες περιοχές στην οποία εμφανίστηκε την άνοιξη και η μετάλλαξη Δέλτα. Το περιστατικό προκάλεσε ανησυχία, καθώς στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί συνολικά και 29 κρούσματα που φέρουν με το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα. Ωστόσο ο καθηγητής Μικροβιολογίας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, έσπευσε σήμερα να μας καθησυχάσει λέγοντας πως ναι μεν η μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική, αλλά όχι τόσο παθογόνα.
Σχολιάζοντας τη μετάλλαξη από τη Κολομβία, η οποία εντοπίστηκε χθες στην Πάτρα, σημείωσε ότι οι μεταλλάξεις είναι μια αέναη διαδικασία χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι απομακρύνεται το τέλος της πανδημίας. «Ο ιός μπορεί να εξασθενήσει. Οι κλώνοι που επικρατούν συνήθως είναι πιο μεταδοτικοί και λιγότερο παθογόνοι. Το ρεαλιστικό σενάριο είναι να μείνει όπως η γρίπη» υπογραμμίζοντας ότι πρέπει ο κόσμος να εμβολιαστεί ώστε να μην αφήνει ανοιχτό χώρο στις μεταλλάξεις να αναπτυχθούν. Σε ό,τι αφορά στα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση για τους ανεμβολίαστους για μετακινήσεις στα νησιά μόνο με rapid ή μοριακό τεστ, ο κ. Βατόπουλος επισήμανε ότι θα κριθούν εκ του αποτελέσματος.
“Αν δεν εμβολιαστεί ο κόσμος θα έχουμε αναζωπυρώσεις”
«Το θέμα είναι να πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί. Αν δεν εμβολιαστεί ο κόσμος θα έχουμε συνεχείς αναζωπυρώσεις, θα έχουμε μεταλλάξεις, το πρόβλημα θα διαιωνίζεται. Δε διαφωνώ με τα μέτρα, απλώς δε θα πρέπει να περνάνε ότι είναι κάτι το εκδικητικό, ότι δηλαδή αφού δεν εμβολιάζεσαι, θα σε τιμωρήσω», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Επεκτείνεται» η μετάλλαξη Δέλτα: Πού εντοπίζονται τα νέα κρούσματα Την ίδια ώρα εντείνεται περαιτέρω η ανησυχία για πορείας της επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μετά και την εμφάνιση νέων κρουσμάτων της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα η οποία σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αναμένεται να επικρατήσει στον πλανήτη μέσα στον Αύγουστο.
Στα 29 κρούσματα που είχαν εντοπιστεί στη χώρα στο πλαίσιο της γονιδιωματικής επιτήρησης μέχρι τα μέσα Ιουνίου, χθες αναφέρθηκαν στην επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ ακόμα 25 ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μεταλλαγμένων στελεχών Δέλτα σε 54. Από αυτά, 30 έχουν εντοπιστεί στο Ηράκλειο Κρήτης, 8 στην Αττική, 5 στη Θεσσαλονίκη, 4 στην Λέσβο, 2 στη Πάρο και από 1 σε Εύβοια, Αχαΐα, Κορινθία, Χαλκιδική και στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».
“Η μετάλλαξη Δέλτα αλλάζει αρκετά την ισορροπία των δεδομένων”
Εκτενή αναφορά στο μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα έκαναν χθες στην ενημέρωση για την πανδημία στη χώρα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης. «Η μετάλλαξη Δέλτα αλλάζει αρκετά την ισορροπία των δεδομένων, αλλά και τις σκέψεις των ειδικών για το πως θα πορευτούμε τους επόμενους καλοκαιρινούς μήνες. Η συζήτηση σήμερα είναι πως θα μπορέσουμε να καθυστερήσουμε τη διασπορά της στην κοινότητα μέχρι να αυξηθεί περαιτέρω η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα», ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.
Η κ. Παπαευαγγέλου μίλησε για εξονυχιστική ιχνηλάτηση των ύποπτων και επιβεβαιωμένων περιστατικών με στόχο την καθυστέρηση της διασποράς. Θέλοντας να τονίσει την επικινδυνότητα του νέου στελέχους Δέλτα αναφέρθηκε σε δεδομένα που δείχνουν ότι η μετάλλαξη αυτή είναι 100% πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό της Ουχάν, αλλά και 40%-60% πιο μεταδοτική σε σύγκριση με τη βρετανική μετάλλαξη, που σημαντικά συνέτεινε στο τρίτο πανδημικό κύμα που χτύπησε την Ευρώπη αλλά και τη χώρα μας, στις αρχές του 2021. Τόνισε ότι φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένη η ενδοοικογενειακή μετάδοση της μετάλλαξης Δ, ενώ επισήμανε ότι δεν παρατηρείται αύξηση επαναμολύνσεων σε άτομα με προηγηθείσα νόσηση COVID-19.