Υπάρχουν μερικά κλασικά προβλήματα με τη σαλάτα ειδικά όταν την φτιάχνουμε στο σπίτι.
Συχνά θέλουμε να φτιάξουμε νωρίτερα από το σερβίρισμα τη σαλάτα, αλλά αυτό που μας προβληματίζει, είναι κατά πόσο θα μοιάζει με φρεσκοκομμένη και δεν θα αρχίσει να παίρνει υγρασία από το ψυγείο, όπου θα τη βάλουμε. Ωστόσο, υπάρχει ένα μικρό μυστικό και ιδιαίτερα αποτελεσματικό.
Αν, λοιπόν, θέλετε να ετοιμάσετε τη σαλάτα αρκετή ώρα πριν το φαγητό υπάρχει ένα μυστικό. Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να μη βάλετε σε αυτήν το λάδι και το αλάτι. Τα ρίχνετε μόνο όταν είναι να τη σερβίρετε. Ενώ στο ψυγείο την τοποθετείτε σκεπασμένη.
Χωριάτικη σαλάτα – θερμίδες: Σημαντικό!
Αν νομίζατε ότι με το να επιλέξετε να κάνετε ένα γεύμα μόνο με ένα πιάτο ελληνικής παραδοσιακής σαλάτας και 1-2 φέτες λευκό ψωμί, τότε θα έχετε κάνει ένα μικρό βήμα απώλειας των περιττών κιλών, μάλλον κάνετε μεγάλο λάθος. Όσον αφορά τις θερμίδες, μπορεί μια σαλάτα να μην έχει σάλτσες και λίπη από κρέας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αθώα. Μία μερίδα ελληνικής σαλάτας με φέτα, ντομάτες, αγγούρι, κρεμμύδι, ελιές και ελαιόλαδο έχει βάρος 140 γραμμαρίων κανονικά. Οτιδήποτε μεγαλύτερο από αυτό, μόνο μονή μερίδα δεν θεωρείται!…
Σε αυτά τα 140 γραμμάρια υπάρχουν λοιπόν:
Θερμίδες: 149
Συνολικό λίπος: 13 γραμμάρια
Χοληστερόλη: 0 mg
Νάτριο: 0 mg
Κάλιο: 0 mg
Συνολικοί υδατάνθρακες: 6 γραμμάρια
Διαιτητικές ίνες: 3 γραμμάρια
Σάκχαρα: 0 γραμμάρια
Πρωτεΐνη: 3 γραμμάρια
Από εκεί και πέρα, αν συνοδεύσετε την σαλάτα σας με λευκό ψωμί (όπως, άλλωστε, συνηθίζουμε εμείς οι Έλληνες…) τότε οι θερμίδες ανεβαίνουν. Συγκεκριμένα 1 μερίδα λευκού ψωμιού θεωρείται ότι είναι στα 45 γραμμάρια, βάρος που αντιστοιχεί περίπου σε 2 φέτες.
Αυτή η ποσότητα λευκού ψωμιού περιέχει:
Θερμίδες: 130
Συνολικό λίπος: 1,5 γραμμάρια
Χοληστερόλη: 0 mg
Νάτριο: 210 mg
Κάλιο: 0 mg
Υδατάνθρακες: 25 γραμμάρια
Διαιτητικές ίνες: 0 γραμμάρια
Σάκχαρα: 3 γραμμάρια
Πρωτεΐνη: 4 γραμμάρια
Όπως προκύπτει από αυτά τα στοιχεία, μία μερίδα ελληνικής σαλάτας (140 γραμμάρια) με δύο φέτες λευκό ψωμί (45 γραμμάρια) έχουν 279 θερμίδες.
Και φυσικά, αυτό το νούμερο αυξάνεται όσο περισσότερη είναι η ποσότητα της σαλάτας και του ψωμιού, αλλά και του ελαιόλαδου που θα χρησιμοποιήσετε.