Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

29

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης Καθημερινή: Το εμβόλιο, η Τουρκία και οι επιθέσεις στη Μαρέβα – Σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης Καθημερινή: Το εμβόλιο, η Τουρκία και οι επιθέσεις στη Μαρέβα – Σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Μητσοτάκης Καθημερινή: "Δεν θα πιάσω κανέναν από τον λαιμό να εμβολιαστεί" δηλώνει ο Κ. Μητσοτάκης

Tην πεποίθηση ότι θα έχουμε ένα πιο ήσυχο καλοκαίρι σε σχέση με αυτό του 2020, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι λύσαμε τις διαφορές μας με την γείτονα εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία. «Είμαι πιο σίγουρος ότι το καλοκαίρι του 21 θα είναι πιο ήσυχο από το καλοκαίρι του 2020. Αν μου λέτε εάν έχουμε αντιμετωπίσει τη δομική αιτία της κρίσης θα σας έλεγα ότι όχι δεν λύσαμε ξαφνικά τα θέματά μας με την Τουρκία. Αυτό που κάναμε, ομως, ήταν να τραβήξουμε, να οριοθετήσουμε ξεκάθαρα ποιες είναι οι γραμμές μας, να εξηγήσουμε στην Τουρκία ότι θέλουμε μία καλή σχέση μαζί της και ότι θα ήταν προς όφελος και των δύο χωρών και των δύο λαών να έχουν μία καλή σχέση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην Καθημερινή.

Τόνισε, ωστόσο, πως αν η Τουρκία επιλέξει τον δρόμο της κλιμακούμενης έντασης, θα υπάρχουν τελικά επιπτώσεις και θα δείξουμε στο πεδίο ότι «ορισμένες πρακτικές δεν είναι ανεκτές». Αναφερόμενος στο προσφυγικό, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψει εργαλειοποίηση του ζητήματος και επανάληψη των φαινομένων που έγιναν στον Έβρο τον περασμένο Μάρτιο, λέγοντας πως αυτό το αποδείξαμε στο πεδίο και το αποδεικνύουμε κάθε μέρα στο πεδίο.

«Φτιάξαμε το φράχτη στον Έβρο έχουμε εντείνει τις περιπολίες μας στο Αιγαίο με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε, πρόσθεσε, όμως, στέλνοντας σαφές μήνυμα: «Όμως είμαι πολύ ξεκάθαρος ότι το λιμενικό μας, η ελληνική ακτοφυλακή δεν είναι υπηρεσία προσφύγων και μεταναστών. Είναι εδώ για να φυλάει τα σύνορά μας και αν υπάρχει κίνδυνος και κινδυνεύει οποιοσδήποτε στη θάλασσα, αυτός θα σωθεί, όπως έχουμε σώσει χιλιάδες ζωές στη θάλασσα. Αυτό κάνουμε με απόλυτη συμμόρφωση και με τους ευρωπαϊκούς κανόνες».

Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις, ήταν κατηγορηματικός:

«Απορρίπτω την έννοια του pushback, ως ορολογία δεν υπάρχει η έννοια αυτή στο δικό μου λεξιλόγιο». «Όταν όμως έρχεται μία βάρκα και τη βλέπουμε από πού φεύγει και έχουμε υποχρέωση να ενημερώσουμε την τουρκική ακτοφυλακή, ναι θα την ενημερώσουμε και θα κοιτάξουμε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας ώστε η βάρκα αυτή να επιστρέψει από εκεί που ξεκίνησε», πρόσθεσε στη συνέχεια.

«Αυτό κάνουμε πάντα με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, είμαστε κράτος δικαίου, αλλά αυτό θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Θα πρέπει να αναγνωρίσει κανείς ότι η κατάσταση στα νησιά είναι πολύ καλύτερη. Καμία σχέση με την κατάσταση που κληρονομήσαμε. Δημιουργούμε νέες δομές, οργανωμένες δομές, κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης τα οποία θα γίνουν στα πέντε νησιά. Ταυτόχρονα εξασφαλίσαμε μόνιμες φοροαπαλλαγές για αυτά τα νησιά με μόνιμη μείωση του ΦΠΑ κατά 30% ως οικονομικό αντιστάθμισμα για την παρουσία αυτών των κέντρων και νομίζω ότι αν κάνετε ένα για ρεπορτάζ αυτή τη στιγμή στη Λέσβο και στη Χίο θα σας πουν ότι η κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση που κληρονομήσαμε», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης – Καθημερινή: Η συνάντηση με τον Ερντογάν

Σε ό,τι αφορά στη συνάντηση με τον Ερντογάν, τόνισε πως δεν έχει δυσκολία να σηκώσει το τηλέφωνο και να μιλήσει, ενώ στο σχόλιο του δημοσιογράφου πως ο Τούρκος πρόεδρος έχει πει πολύ βαριά πράγματα για τον ίδιο, ο πρωθυπουργός απάντησε πως αυτά τα προσπερνά, τονίζοντας πως το κλίμα ήταν καλό και πως μιλάνε κανονικά. «Βεβαίως μιλάμε κανονικά. Μιλάμε με όλους. Όλοι πρέπει να μιλάνε με όλους και μία συζήτηση ενδιαφέρουσα η οποία έγινε στην Ευρώπη για τις σχέσεις μας με την Ρωσία. Συγγνώμη, η Αμερική, ο πρόεδρος Μπάιντεν μιλάει με τον πρόεδρο Πούτιν για αυτό και εγώ συντάχθηκα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με το στρατόπεδο το οποίο λένε ότι είναι πρέπει να έχουμε ένα δίαυλο επικοινωνίας με τη Ρωσία σε ανώτατο επίπεδο, χωρίς να σημαίνει ότι κάνουν έκπτωση στρατηγική μας.

Και αν υπάρχει λόγος, βεβαίως σηκώνω το τηλέφωνο να του μιλήσω και το ίδιο νομίζω θα κάνει και αυτός. Όπως υπάρχουν βέβαια και τα κανάλια επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα, από τις διερευνητικές επαφές, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στις σχέσεις που έχουν οι δύο υπουργοί. Ο κύριος Δένδιας και ο κύριος Τσαβούσογλου επικοινωνούν τακτικά», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Νομίζω ότι η Γαλάζια Πατρίδα συνιστά μία αλλαγή του δόγματος της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, πλην όμως είναι ένα δόγμα το οποίο έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τα εθνικά και ευρωπαϊκά συμφέροντα. Κατά συνέπεια θα υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Μητστοάκης: «Δεν θα πληρώσουν το μάρμαρο οι εμβολιασμένοι»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνέντευξή του και στο θέμα του εμβολιασμού, λέγοντας ότι η χώρα δεν θα ξανακλείσει για να προστατευθούν λίγοι ανεμβολίαστοι. Σημείωσε ότι τα όποια περιοριστικά μέτρα θα αφορούν, πλέον, τους ανεμβολίαστους, καθώς «δεν θα πληρώσει το μάρμαρο η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού που είναι εμβολιασμένη» Σημείωσε, παράλληλα, ότι δεν μπορεί να κάνει τον εμβολιασμό υποχρεωτικό, αλλά πλέον όλοι αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε, τέλος, την κριτική ότι επιχειρήθηκε η εξαγορά της νεολαίας με το δώρο των 150 ευρώ και αναρωτήθηκε αν πιστεύει κανείς ότι σε δύο χρόνια, που θα γίνουν εκλογές, θα θυμάται η νεολαία τα 150 ευρώ.

Αποκωδικοποιώντας όσους δεν έχουν προσέλθει ακόμα στα εμβολιαστικά κέντρα ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως πρόκειται για ένα ανομοιογενές σύνολο, που εκτός από τους αρνητές, “υπάρχει μια μεγάλη κατηγορία ανθρώπων οι οποίοι μπορεί να είναι ακόμα καχύποπτοι ή κάποιοι οι οποίοι κατά την άποψή μου η συμπεριφορά τους είναι εξαιρετικά κατακριτέα. Είναι αυτοί που λένε: δεν βαριέσαι, ξέρω ότι δουλεύει, να το κάνουν οι άλλοι, να ξεπεραστεί η πανδημία, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να το κάνω εγώ”.

“Δεν θα πιάσω κανέναν από τον λαιμό να εμβολιαστεί”

Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις συνεχείς μεταλλάξεις του κορονοϊού ενόψει φθινοπώρου και επανέλαβε πως όσοι χάνουν την ζωή τους από την νόσο είναι ανεμβολίαστοι. “Ανέτρεξα και βρήκα τα στοιχεία για τους τρεις μήνες, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο, για την ηλικιακή κατηγορία 60 με 80. Και πράγματι είναι εξαιρετικά εντυπωσιακά. Έχασαν τη ζωή τους 2.245 συμπολίτες μας σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία αυτούς τους τρεις μήνες. Από αυτούς, εμβολιασμένοι ήταν μόλις 22. Οι 2.223 ήταν ανεμβολίαστοι”. Παράλληλα είπε για όσους αποφεύγουν τον εμβολιασμό ότι θα πρέπει να αναλάβουν και τις συνέπειες. “Δεν μπορώ να πιάσω κανέναν από τον λαιμό. Δεν μπορώ να καταστήσω τον εμβολιασμό υποχρεωτικό. Αλλά όλοι αναλαμβάνουν πια τις συνέπειές τους”.

Γιατί επετράπη το μεικτό σύστημα στην εστίαση

Ο πρωθυπουργός απαντώντας στο ερώτημα γιατί δεν απαγόρευσε την είσοδο στους ανεμβολίαστους στους εσωτερικούς χώρους, υποστήριξε πως καμία χώρα δεν έχει πάρει αυτό το μέτρο επισημαίνοντας πως μία τέτοια απόφαση θα κινούνταν πάνω στα συνταγματικά όρια. “Θα πρέπει και κάποιος ο οποίος είναι ανεμβολίαστος να έχει τη δυνατότητα να διασκεδάσει. Και σίγουρα θα υπάρχουν μαγαζιά τα οποία θα του δίνουν τη δυνατότητα και την επιλογή να το κάνει, απλά θα έχουν χαμηλότερη πληρότητα”.

Ωστόσο σημείωσε πως αν οι επιχειρήσεις αποφασίσουν να δέχονται μόνο τους εμβολιασμένους τότε δεν θα υπάρξει συνταγματικό ζήτημα, αλλά την απόφαση θα πάρει η αγορά. “Εάν η αγορά απαντήσει με το να είναι όλα τα καταστήματα, καταστήματα εμβολιασμένων, θα έχεις φτάσει στο ίδιο αποτέλεσμα, αλλά με ένα τρόπο ο οποίος κατά την άποψή μας είναι συνταγματικά πιο στέρεος” είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Υγειονομικό σαμποτάζ από τον ΣΥΡΙΖΑ”

Χρησιμοποιώντας σκληρούς χαρακτηρισμούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση για την στάση της απέναντι στην πανδημία και για τις διαδηλώσεις που έγιναν το διάστημα που τα κρούσματα έσπαγαν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. “Κάποια στιγμή πρέπει να το πούμε, ότι υπήρξε ένα ουσιαστικότατο σαμποτάζ, υγειονομικό σαμποτάζ, με μόνο σκοπό την αποκόμιση πολιτικού οφέλους -το οποίο τελικά από ό,τι φαίνεται δεν ήρθε κιόλας- από κόμματα της αντιπολίτευσης, ξεκινώντας από την αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτό είναι ασυγχώρητο για εμένα, ασυγχώρητο” είπε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ που χαρακτήρισε ως “εξαγορά” των νέων το “freedom pass” που εξήγγειλε η κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε “να την εξαγοράσουμε με τι όφελος; Πιστεύει κανείς πραγματικά ότι σε δύο χρόνια που θα γίνουν εκλογές θα θυμάται η νεολαία ότι δώσαμε 150 ευρώ;” Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως η “κάρτα ελευθερίας” δεν είναι υποχρεωτική “πιστεύω όμως ότι είναι ένα σημαντικό κίνητρο, το οποίο αν προστεθεί και σε δράσεις του ιδιωτικού τομέα, πιστεύω ότι θα μας βοηθήσει σημαντικά στο να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού”.

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Με αφορμή την συμπλήρωση δύο ετών από την διακυβέρνηση της χώρα από τη ΝΔ, ο πρωθυπουργός στην συνέντευξή του στην “Καθημερνή της Κυριακής” αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έχουν επιτευχθεί, στην κρίση με την Άγκυρα και στην εξομάλυνση των σχέσεων μετά την συνάντηση του με τον Ταγίπ Ερντογάν αλλά και στις προκλήσεις που έρχονται, επαναλαμβάνοντας πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. “Έχουμε ένα Ταμείο Ανάκαμψης να διαχειριστούμε. Έχουμε μία οικονομία η οποία σαφέστατα ανακάμπτει και πιστεύω ότι θα ανακάμψει γρήγορα. Έχουμε πολύ δημιουργικές πολιτικές τις οποίες μπορούμε να εφαρμόσουμε προς όφελος των πολιτών”.

“Χυδαίες επιθέσεις” εναντίον της συζύγου του

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις προσωπικές επιθέσεις που εξακολουθεί να δέχεται η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι. “Στοχοποιήθηκε χυδαία και νομίζω ότι τώρα πια έχουμε μάθει και ακριβώς τι έχει συμβεί. Άρα, αυτοί που ασκούν κριτική ας κοιτάξουν πρώτα τις δικές τους συμπεριφορές” είπε χαρακτηριστικά φωτογραφίζοντας τα όσα είχε υποστηρίξει στην προανακριτική επιτροπή ο Χρήστος Καλογρίτσας. Ωστόσο αναφέρθηκε και για την στοχοποίηση που δέχονται τα παιδιά του στα social media. “Ο γιος μου έκανε τη θητεία του στον Έβρο, όλη του τη θητεία στον Έβρο. Και έχει κάθε λόγο να είναι πολύ περήφανος, γιατί έκανε μια κανονικότατη θητεία, με πάρα πολλές υπηρεσίες. Ούτε το διαφήμισε, ούτε προσπάθησε να αποκομίσει κανείς κάποιο όφελος. Τώρα, τι θέλετε να σας πω; Να το πω, μιας και μου κάνατε την ερώτηση, ναι, προφανώς υπήρχαν μηχανισμοί που στοχοποίησαν μέχρι και την προσωπική του σχέση”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις