Τοπικά lockdown - Ελλάδα: "Αν υπάρξει τέταρτο κύμα της πανδημίας, αυτό θα χτυπήσει τους ανεμβολίαστους, όχι την οικονομία"
“Αν υπάρξει τέταρτο κύμα της πανδημίας, αυτό θα χτυπήσει τους ανεμβολίαστους, όχι την οικονομία”, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή “Σήμερα”. Όπως είπε, “η αναπλήρωση των εισοδημάτων όσων είχαν ανάγκη κατά το lockdown προήλθε από τον προϋπολογισμό, αλλά και τον εξωτερικό δανεισμό, δύο πηγές που δεν είναι ανεξάντλητες και στις οποίες πρέπει να προστρέχουμε με φειδώ και με σύνεση”. Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε ότι πλέον τα εμβόλια είναι διαθέσιμα για όλους και πως τυχόν αυξημένος αριθμός κρουσμάτων δε σημαίνει απαραίτητα πίεση στο Σύστημα Υγείας, “επομένως αυτό θα είναι πρόβλημα για τους ανεμβολίαστους”.
Στο ερώτημα εάν θα αυστηροποιηθούν περαιτέρω τα μέτρα για τις χερσαίες μετακινήσεις, απάντησε ότι δεν γνωρίζει αν έχει γίνει κάποια σχετική συζήτηση στην κυβέρνηση, ωστόσο Ιούλιος και Αύγουστος είναι δυο μήνες κρίσιμοι και “όποιο μέτρο χρειαστεί να παρθεί, θα παρθεί”. Δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο τοπικών lockdown, λέγοντας ότι πάνω από όλα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. Κάλεσε τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο, προκειμένου μέσα στο καλοκαίρι να επιτευχθεί ένα ποσοστό εμβολιασμού συμβατό με το τείχος ανοσίας.
Για τη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την ΚΕΔΕ, τόνισε ότι στόχος είναι μαζί με την αυτοδιοίκηση να καλυφθούν τα κενά που παρατηρούνται στην ταχύτητα των εμβολιασμών σε όλη τη χώρα. Έστρεψε τα βέλη του κατά των πολιτικών δυνάμεων που αναπαράγουν ψεκασμένες θεωρίες για τσιπ στα εμβόλια, αλλά και εκείνους που συστήνουν στους πολίτες να περιμένουν πριν εμβολιαστούν, όπως ο βουλευτής κ. Παύλος Πολάκης, δηλώσεις που έχουν όπως είπε αντίκτυπο σε συγκεκριμένες ομάδες.
Σαρηγιάννης: Κίνδυνος για 2.000 κρούσματα την εβδομάδα στα τέλη του μήνα
Τον “κώδωνα του κινδύνου” για 2.000 κρούσματα κορονοϊού εβδομαδιαίο μέσο όρο μέχρι τα τέλη του μήνα έκρουσε μέσω του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. “Είμαστε νομίζω στην αρχή του τέταρτου κύματος. Το τι σημαίνει αυτό έχει να κάνει με το τι θα κάνουμε εμείς, μάς δίνεται δυνατότητα κυρίως μέσω του εμβολιασμού, αλλά και των υπόλοιπων μέτρων προστασίας”.”Ο φθίνων αριθμός των εμβολιασμών είναι καταστροφικός. Πρέπει να εμβολιαστούμε γρήγορα”, προειδοποίησε.
Μιλώντας για ταχεία αύξηση κρουσμάτων, σημείωσε πως αν τα πράγματα πάνε οριακά άσχημα, δηλαδή χωρίς να μπορούμε να πετύχουμε πολύ καλή αντίδραση, “μπορούμε να πάμε μέχρι τα 1.500 κρούσματα μέχρι τις 20 του μήνα στα περίπου 2.000 μέχρι τέλους του μήνα”, μιλώντας με εβδομαδιαίους μέσους όρους. “Αν αρχίσουμε να εμβολιαζόμαστε και οι υπόλοιποι, και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι άνω των 60, θα είναι πολύ σημαντικό πρώτον για να προστατευθούν οι ίδιοι, και δεύτερον για να δώσουμε ανάσες στο ΕΣΥ που αυτή τη στιγμή δεν πιέζεται πάντως, αλλά και στην οικονομία”. Ο κ. Σαρηγιάννης ξεκαθάρισε ότι “μπορούμε να σταματήσουμε αυτό το κύμα αρκετά νωρίτερα. Είμαστε στο παιχνίδι, και παίζουμε ακόμα, αλλά πρέπει να παίξουμε σοβαρά, δεν υπάρχουν πολλές λύσεις”.
“Να σταθεροποιηθούμε στα 100.000 εμβόλια ημερησίως”
Από πλευράς του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι “σήμερα θα περάσουμε τα 4 εκατ. συμπολιτών μας που έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις, άλλο 1 εκατ. έχει κάνει τη μία δόση”. Διαβεβαίωσε ότι “αν σταθεροποιηθούμε στα 100.000 εμβόλια ημερησίως από τώρα έως το τέλος Αυγούστου, τέλος Αυγούστου θα έχουμε 80% ανοσία”. “Είμαι υπέρ του εμβολιασμού στα παιδιά 15 – 17, υπάρχουν άπειρα στοιχεία για εμβολιασμό. Το εμβόλιο της Pfizer με το οποίο γίνεται ο εμβολιασμός έχει εγκριθεί από τις ηλικίες από 16 και πάνω, στη Β. Αμερική έχουν εμβολιαστεί πάνω από 7 με 8 εκατ. , και μικρότερης ηλικίας, έχουμε πάρα πολλά δεδομένα. “Μόλις επιτραπεί ο 11χρονος γιος μου θα εμβολιαστεί” ξεκαθάρισε.
Ο κ. Βασιλακόπουλος πρότεινε “αυτός με μια δόση να κάνει σε δημόσια υπηρεσία δωρεάν το τεστ ώστε να επιβραβεύεται για την σωστή επιλογή που έκανε”. Ο καθηγητής ζήτησε άλλου τύπου επικοινωνιακή καμπάνια για τον εμβολιασμό, λέγοντας ότι ινδάλματα της κοινωνίας, στον αθλητισμό και τον καλλιτεχνικό κόσμο, με κοινωνική απήχηση, να βγουν μπροστά να βοηθήσουν. “Η μάσκα δόθηκε οδηγία να βγει σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν υπάρχει συνωστισμός”, διευκρίνισε ο καθηγητής.