Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

05

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Επιχείρηση πειθώ – εμβολιασμός: Προνόμια και περιορισμοί στη σκιά της μετάλλαξης Δέλτα
ΕΛΛΑΔΑ

Επιχείρηση πειθώ – εμβολιασμός: Προνόμια και περιορισμοί στη σκιά της μετάλλαξης Δέλτα

Επιχείρηση πειθώ - εμβολιασμός: «Το καλοκαίρι επισκιάζεται από την απειλητική μετάλλαξη Δέλτα»

Έναν νέο σχεδιασμό με στοχευμένες δράσεις προκειμένου να πειστεί ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού να εμβολιαστεί προκειμένου να χτιστεί το απαραίτητο τείχος ανοσίας ενάντια στον κορωνοϊό επιστρατεύουν στην κυβέρνηση. Αρμόδιες αρχές και κυβέρνηση οδηγήθηκαν σε αυτόν λόγω του ανησυχητικού και πιο μεταδοτικού μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα, τη στιγμή που προβληματισμό προκαλεί η άνοδος των κρουσμάτων εν μέσω καλοκαιριού αλλά και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης σε ορισμένες περιοχές.

Δεν ήταν τυχαία άλλωστε η προειδοποίηση του πρωθυπουργού χθες κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης με περιφερειάρχες και δημάρχους για την πορεία της πανδημίας και της επιχείρησης «Ελευθερίας». «Η μετάλλαξη Δ έχει ήδη εντοπιστεί στη χώρα μας. Είναι ζήτημα χρόνου, όπως εκτιμά και το ευρωπαϊκό ECDC, να γίνει και εδώ, όπως και σε άλλες χώρες, η επικρατούσα μετάλλαξη. Τη βλέπουμε ήδη πιο έντονα, παραδείγματος χάρη, στην Κρήτη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όσοι σήμερα είναι ανεμβολίαστοι, ειδικά οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν σοβαρά. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα παρατηρούμε μία σημαντική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων», σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι τα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν 75%.

Τσιόδρας: Αυξητική τάση σε Αττική, Κρήτη και Ν. Αιγαίο

Αμέσως μετά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας παρουσίασε την πλήρη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, δίνοντας έμφαση στις περιοχές που υπάρχει έντονα αυξητική τάση της πανδημίας το τελευταίο διάστημα, όπως είναι η Αττική, η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο. Η αυξητική τάση παρατηρείται ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες.

«Το καλοκαίρι επισκιάζεται από την απειλητική μετάλλαξη Δέλτα»

Αυστηρή προειδοποίηση για τη μετάλλαξη Δέλτα απηύθυνε και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19. Όπως είπε, το καλοκαίρι επισκιάζεται από την απειλητική μετάλλαξη Δ που φέρνει αλλαγή των δεδομένων και η οποία είναι σίγουρα πιο μεταδοτική. Ανέφερε ότι ως προς την βαρύτητα της νόσου, είναι ακόμα νωρίς να δοθεί ο χαρακτηρισμός «ήπια» και χρειάζεται παρακολούθηση. Τόνισε ότι απειλούνται κυρίως ανεμβολίαστα άτομα, άτομα με χρόνια νοσήματα, ή που λόγω θεραπείας δεν ανταποκρίθηκαν στον εμβολιασμό, και άτομα κάτω των 18 ετών στα οποία δεν ήταν διαθέσιμο το εμβόλιο.

Σχετικά με την προστασία από την μετάλλαξη Δέλτα, τόνισε ότι και τα 4 διαθέσιμα εμβόλια είναι αποτελεσματικά σε υψηλό ποσοστό. Η προστασία από το Pfizer και το Moderna αγγίζει το 96%, το AstraZeneca, το 92% και το εμβόλιο της Johnson & Johnson αγγίζει το 85% προστασία έναντι της σοβαρής νόσου και της ανάγκης εισαγωγής σε νοσοκομείο.

Πίεση στους ανεμβολίαστους

Εντωμεταξύ εδώ και λίγες ημέρες με τα νέα μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ ασκείται πίεση στους ανεμβολίαστους, καταρχάς με το διαχωρισμό των χώρων εστίασης σε covid-free και μεικτούς και την απαίτηση για διεξαγωγή τεστ PCR ή rapid για τα ταξίδια στα νησιά. Την ίδια ώρα χθες, λοιμωξιολόγοι σημείωναν, ότι υπάρχει σχέδιο για εφαρμογή του ίδιου μέτρου για τις ηπειρωτικές μετακινήσεις από νομό προς νομό, χωρίς να αποκλείει την εφαρμογή του αν χρειαστεί.

Διευκολύνσεις για εμβολιασμούς, ενθάρρυνση στους πολίστες να εμβολιαστούν άμεσα

Χαρακτηριστική είναι η φράση της Μαρίας Θεοδωρίδου χθες που τόνισε, ότι είναι λάθος να περιμένει κάποιος να ξεκινήσει τον εμβολιασμό του μετά τις διακοπές, λέγοντας ότι όλα μπορούν να προσαρμοστούν. Ετσι, για εκείνους, που έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση, υπογράμμισε ότι κανένα εμβόλιο δεν χάνεται μετά την πρώτη δόση, και πως η δεύτερη δόση, εάν συμπίπτει χρονικά με τις διακοπές, μπορεί να μετατεθεί και για 2 έως 3 εβδομάδες. Επιπλέον σήμερα, ξεκινάει από την Κρήτη ο εμβολιασμός πολιτών σε απομακρυσμένες περιοχές, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει και ο εμβολιασμούς κατ’οίκον με τη συμβολή των ιδιωτών ιατρών.

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί στους εφήβους

Εντωμεταξύ, χθες ανακοινώθηκε ότι την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού για εμβολιασμό κατά της Covid-19, της ηλικιακής ομάδας 15-17 ετών, δηλαδή των παιδιών που γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2006. Ετσι, ουσιαστικά από την επόμενη εβδομάδα ο εμβολιασμός επεκτείνεται στους 15 και άνω. Στόχος είνα να φθάσουμε το πολυπόθητο ποσοστό ανοσίας που είχε τεθεί σε πρώτη φάση στο 70% ωστόσο η μετάλλαξη Δέλτα πιέζει για αύξηση του ποσοστού για να μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει τείχος ανοσίας στο 80%.

Ξεκινά η επιχείρηση «πειθώ» για τους ανεμβολίαστους: Πόρτα-πόρτα, με «influencers» τοπικών κοινωνιών

Τέλος, όπως έγινε γνωστό χθες, η αυτοδιοίκηση και πρόσωπα με επιρροή στις τοπικές κοινωνίες αναλαμβάνουν ενεργότερη συμμετοχή στην προσπάθεια για επιτάχυνση των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού σε περιοχές όπου καταγράφονται χαμηλά ποσοστά. Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιστρατεύσει δημάρχους, αντιδημάρχους, προέδρους κοινοτήτων και λοιπούς αιρετούς, καθώς ως γνώστες των τοπικών κοινωνιών μπορούν ευκολότερα να εντοπίσουν σε ποιες κατηγορίες πολιτών παρατηρούνται ενδοιασμοί έναντι των εμβολίων και σε ποιες περιοχές υπάρχει δυσκολία πρόσβασης των κατοίκων στα εμβολιαστικά κέντρα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο πρωθυπουργός ανέθεσε τον συντονισμό ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις εμβολιαστικές υπηρεσίες, ώστε να προχωρήσει πιο γρήγορα ο εμβολιασμός σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα. Η εκστρατεία αποφασίστηκε να γίνεται σε κάθε συνοικία και γειτονιά, ακόμα και πόρτα-πόρτα, και θα αφορά όσους πολίτες για διάφορους λόγους δεν έχουν λάβει ακόμη την απόφαση να εμβολιαστούν. Στη συνέχεια, ανάλογα με την κοινωνική ή ηλικιακή ομάδα των ανεμβολίαστων, πρόσωπα εγνωσμένου κύρους στις τοπικές κοινωνίες θα αναλαμβάνουν μέσα από τον διάλογο και την πειθώ να άρουν τους δισταγμούς έναντι των εμβολίων.

Στις περιπτώσεις, για παράδειγμα, που οι λόγοι απροθυμίας είναι θρησκευτικοί, θα προσπαθεί ο τοπικός ιερέας να μεταπείσει το ποίμνιό του. Εάν καταγράφονται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών σε άτομα νεαρής ηλικίας, το σχετικό έργο θα καλούνται να αναλάβουν άτομα ιδιαίτερα αγαπητά στη νεολαία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις