Ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ σήμερα, Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021, 1.997 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 12, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.785 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 141 (67.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 88.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.728 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 59 (ημερήσια μεταβολή -13.24%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 53 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 435.018 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 148 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.889 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Κορονοϊός: Νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Παπανικολάου ο πρώτος ασθενής με μετάλλαξη Δέλτα
“Στην αποκάλυψη πως την Πέμπτη εισήχθη στη ΜΕΘ του Παπανικολάου ο πρώτος ασθενής με τη μετάλλαξη Δέλτα”, προχώρησε σε συνέντευξή του ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείο Νίκο Καπραβέλος. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο”, ο κ. Καπραβέλος έκανε γνωστό επίσης πως ο νοσηλευόμενος είναι ένας 49χρονος ιερομόναχος από το Άγιον όρος, εισήχθη στη ΜΕΘ στις 2 Ιουλίου και αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση. “Παρότι η ινδική μετάλλαξη εντοπίζεται μόλις στο 1% των κρουσμάτων που ανιχνεύονται από τον ΕΟΔΥ, ήδη χτύπησε την πόρτα των μονάδων εντατικής. Έχει σημάνει συναγερμός στο Άγιο Όρος”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην έξαρση της πανδημίας που παρατηρείται στη χώρα, ο ίδιος προειδοποιεί πως “η χαλάρωση, οι μεταλλάξεις και οι ανεμβολίαστοι, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα που αν προστεθεί στο εξαντλημένο σύστημα υγείας, θα μιλάμε για εφιάλτη”. “Αν λάβει κανείς υπόψη του τη δυναμική του συστήματος υγείας, που έχει εξαντλήσει τα όριά του, που δεν έχει ενισχυθεί η πρωτοβάθμια περίθαλψη, με μονάδες εντατικής χωρίς προσωπικό, τότε τα περιθώρια αντιμετώπισης είναι πολύ μικρά σε σχέση με τις πολύ μεγάλες εισροές που μπορεί να έχουμε κατά το τέταρτο κύμα”, πρόσθεσε.
Έκκληση για εμβολιασμούς
Παράλληλα, ο κ. Καπραβέλος εκτίμησε πως αν προχωρήσουμε στην επίτευξη ανοσίας με φυσικό τρόπο, δηλαδή με τη νόσηση, τότε η μάχη με τον ιό θα είναι μακροχρόνια καθώς θα διαρκέσει πάνω από τέσσερα χρόνια στα οποία θα έχουμε πολλούς θανάτους και πολλές παράπλευρες απώλειες, πέρα από αυτές στην υγεία και στην οικονομία.
“Πιο ευάλωτοι είναι οι πολίτες άνω των 60 ετών. Το ποσοστό θνητότητας σε αυτή την ηλικιακή ομάδα ξεπερνά το 80%. Για να εκριζωθεί ο ιός, θα πρέπει να πετύχουμε την τεχνητή ανοσία σε ποσοστό μεγαλύτερο του 85%. Τα εμβόλια είναι ένα όπλο στα χέρια μας απέναντι σε έναν υπέρ μεταδοτικό ιό από τον οποίο θα κολλήσουμε όλοι”, υπογράμμισε. “Η πολιτεία δεν μπορεί να νίπτει τα χέρια της ή να διχάζει τους πολίτες. Πρέπει να μην προκαλεί σύγχυση με τις αποφάσεις της και οι πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας και να εμβολιαστούν. Αν δεν δώσουμε τη μάχη όλοι μαζί, δεν κάνουμε τίποτα”, κατέληξε στην τοποθέτησή του.