Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

23

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πρώτοι των πρώτων 2021: Έβαλαν ψηλά τον πήχη στις Πανελλαδικές και τα κατάφεραν
ΕΛΛΑΔΑ

Πρώτοι των πρώτων 2021: Έβαλαν ψηλά τον πήχη στις Πανελλαδικές και τα κατάφεραν

Πρώτοι των πρώτων 2021: Μία "ανάσα" πριν το απόλυτο 20

Είναι οι αριστούχοι της Κρήτης του δεύτερου και τρίτου κύματος του κορονοϊού! Μέσα σε αυτές τις συνθήκες κατάφεραν να μείνουν συγκεντρωμένοι στον στόχο τους και να “πιάσουν ταβάνι” στις πανελλήνιες εξετάσεις! Με πολύ κόπο, φυσικά, διάβασμα και πρόγραμμα, στερήσεις, κυρίως εξόδων, λόγω και των ιδιαίτερων συνθηκών, τώρα ετοιμάζονται να απολαύσουν το καλοκαίρι τους και ανάμεσα στις βουτιές θα συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο.

Τα αδέλφια Μιχάλης και Μαρία Μπαλτζάκη, από το Λύκειο Επισκοπής Ηρακλείου, σάρωσαν στις πανελλήνιες εξετάσεις! Το γεγονός ότι είχαν ο ένας τον άλλο τους βοήθησε πολύ να επιτύχουν τον στόχο τους. Ο Μιχάλης βάζει πλώρη για το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών στο Ηράκλειο.

“Προσπαθήσαμε αρκετά όλη την χρονιά, είχαμε και λίγη τύχη και στο τέλος όλα πήγαν πολύ καλά”, αναφέρει.

Από μικρός του άρεσε να ασχολείται με την Πληροφορική και μέσα από το σχολείο έπαιρνε μέρος σε διάφορους διαγωνισμούς. Η Μαρία θέλει να δώσει ακόμα αθλήματα και σκέφτεται να γίνει αστυνομικός. Δεν έχει αποκλείσει, όμως, το ενδεχόμενο της Νομικής.

“Ήταν μια δύσκολη και αρκετά πιεστική η φετινή χρονιά. Μας επηρέασε η πανδημία, είμασταν στο σπίτι μας, η ψυχολογία μας επηρεάστηκε από αυτό”, αναφέρει. Ήρθαν μαζί στη ζωή πριν από 18 χρόνια, στα θρανία χωρίστηκαν γιατί ακολούθησαν άλλες κατευθύνεις, έτσι, οι δίδυμοι Γιάννης και Γιώργος Ντουντουνάκης από το 2ο Λύκειο Χανίων βάζουν πλώρη για την Αθήνα αλλά για διαφορετικά Πανεπιστήμια.

Ο Γιάννης ονειρεύεται μια θέση στη Νομική Αθηνών και με 19343 μόρια μάλλον την έχει κατακτήσει ενώ ο Γιώργος με 18367 μόρια θέλει να περάσει στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.

Η χρονιά ήταν δύσκολη, χρειάστηκε κόπος, η βοήθεια των γονιών και των εκπαιδευτικών για να καταφέρουν να κατακτήσουν τους στόχους τους ήταν κάτι παραπάνω από πολύτιμη. Όπως λέει ο Γιάννης, λόγω του κορωνοϊού και της τηλεκπαίδευσης, ο κάθε υποψήφιος έπρεπε να δείξει αυτοπειθαρχία και να προσαρμοστεί στις ιδιαίτερες συνθήκες της καραντίνας και του ανοίγματος και κλεισίματος των σχολείων.

Ωστόσο, τα δύο αδέλφια με πείσμα, διάβασμα και πολλή προσπάθεια, κατάφεραν να ετοιμάζουν βαλίτσες για την φοιτητική τους ζωή!

Κρητικοί κατακτούν τις πρωτιές

Η Ηλιάννα Μαλανδράκη, από το 2ο Λύκειο Χανίων, συγκέντρωσε 18.882 μόρια και ονειρεύεται μία θέση στο Νομική Αθηνών. Θεωρεί πως είναι ένα επάγγελμα που αντανακλά την προσωπικότητά της. Θέλει να σπουδάσει Νομική και να κυνηγήσει το όνειρό της. Η φετινή χρονιά είχε πολλές προκλήσεις, χρειάστηκε αυτοπειθαρχία, δεν ήταν δίπλα της οι καθηγητές, τους έβλεπε μέσα από μία οθόνη και η συγκέντρωση στα μαθήματα ήταν δύσκολη υπόθεση.

Στερήθηκε εξόδους, δεν έβλεπε τους φίλους της, λόγω κορωνοϊού, της έλειψαν ακόμα και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου. Ωστόσο, είχε περισσότερο χρόνο στην διάθεσή της για να αφοσιωθεί στο διάβασμα.

Ο Δημήτρης Διακολούκας, από το 4ο Λύκειο Χανίων, θέλει να σπουδάσει στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. “Έχει σημασία να έχει κανείς υπομονή στις εξετάσεις, όταν λαμβάνει τα θέματα και είναι πολύ σημαντικό την διάρκεια της χρονιάς να είναι οργανωμένος και να κάνει συστηματική δουλειά”, αναφέρει.

Με 19.725 μόρια ο Γιώργος Γιαννούλης, απόφοιτος του 4ου Γενικού Λυκείου Χανίων, εισάγεται στην σχολή πρώτης επιλογής του, την Νομική Αθηνών.

«Η χρονιά ήταν δύσκολη, ωστόσο, λόγω και των περιορισμών της πανδημίας συγκεντρώθηκα περισσότερο στο στόχο, αφιερώνοντας χρόνο στο διάβασμα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ευχαριστώντας τους καθηγητές του στο σχολείο και στο φροντιστήριο για την βοήθεια τους.

Γιώργος και Στέλιος Μέγας

Δύο δίδυμα αδέλφια, ο Γιώργος και Στέλιος Μέγας, με συστηματικό διάβασμα, υπομονή και θέληση, όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πέτυχαν την εισαγωγή τους σε σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τώρα βρίσκονται σε αναμονή των βάσεων εισαγωγής για να δουν αν πέτυχαν τον απόλυτο στόχο τους. Τα δύο αδέλφια, με κοινές δραστηριότητες και συστηματικό διάβασμα από τις τάξεις του γυμνασίου, δήλωσαν ότι «η επιμονή στον στόχο είναι το συστατικό της επιτυχίας». Ο Γιώργος, με 17.327 μόρια, στοχεύει στην στρατιωτική οδοντιατρική και την οδοντιατρική, ενώ ο Στέλιος, την Σχολή Μονίμων Αξιωματικών Αεροπορίας, έχοντας συγκεντρώσει 17.555 μόρια.

Στέφανος Ζησόπουλος

Τα 18.928 μόρια «έπιασε» στη βαθμολογία ο Στέφανος Ζησόπουλος, μαθητής του 1ου ΓΕΛ Τρικάλων, ο οποίος, όπως δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, θέλει να σπουδάσει Πληροφορική ή Διοικητική Επιστήμη. Οι γονείς και οι καθηγητές τον στήριξαν σημαντικά σε όλη αυτή την προσπάθεια, χωρίς βέβαια, όπως ο ίδιος εξηγεί, να στερηθεί τον ελεύθερο χρόνο.

«Μελετούσα συστηματικά τρεις ώρες καθημερινά τα μαθήματά μου, είχα τον ελεύθερο χρόνο μου, όπου έπαιζα διάφορα παιχνίδια, και είχα ελεύθερα τα Σαββατοκύριακα», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζοντας πως το συστηματικό διάβασμα, όπου δεν αφήνονται κενά, είναι το μυστικό στον δρόμο προς την επιτυχία. Ο ίδιος θα ξεκουραστεί και θα κάνει τις καλοκαιρινές του διακοπές. Συνιστά αισιοδοξία και υπομονή, ευχόμενος καλή επιτυχία σε όλους τους μαθητές.

Πολύ υψηλή βαθμολογία, που έφθασε τα 19.349 μόρια, εξασφάλισε στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις ο Κωνσταντίνος Παθέκας, μαθητής του ΓΕΛ Οιχαλίας, ανοίγοντας τον δρόμο για σπουδές στην Ιατρική, που είναι το όνειρό του. Οι γονείς του αλλά και οι καθηγητές συνέβαλλαν σε αυτή την επιτυχία, ενώ ο ίδιος, όπως δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αφιέρωνε πολλές ώρες στο διάβασμα, βέβαια με συστηματικό τρόπο προκειμένου να μην υπάρχουν κενά και να καλυφθεί έτσι όλη η ύλη άνετα και χωρίς άγχος, που αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχία. Όνειρό μου, τονίζει ήταν οι σπουδές στην Ιατρική σε οποιοδήποτε σχολή της χώρας, και για αυτό εργάστηκα σκληρά τα τελευταία χρόνια, έχοντας ως βοήθεια ένα σταθερό οικογενειακό περιβάλλον.

Η ανάρτηση της υπουργού παιδείας

Ανάρτηση έκανε η υπουργός παιδείας, Νίκη Κεραμέως στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook για να συγχαρεί τους υποψήφιους των εξετάσεων.  Συγχαρητήρια σε όλους τους υποψηφίους των Πανελλαδικών εξετάσεων για την προσπάθειά σας. Συγχαρητήρια και στους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειές σας, που στέκονται δίπλα σας σε κάθε βήμα. Το μέλλον σας ανήκει. Ξεκινά μία νέα σελίδα στη ζωή σας, και εύχομαι να τη γράψετε όπως εσείς την έχετε ονειρευτεί. Καλή πρόοδο και καλό καλοκαίρι!

Πανελλαδικές 2021: Άνοδος των βάσεων στα «ρετιρέ» – Τα «πάνω» και τα «κάτω» των επιδόσεων

Άνοδο των βάσεων σε «ρετιρέ», «τεχνητή» άνοδο των βάσεων λόγω Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και συγκράτηση των βάσεων σε μεσαίες σχολές δείχνει η ανάλυση των βαθμολογικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν το μεσημέρι για τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Σύμφωνα με τα βαθμολογικά στοιχεία -το σύνολό τους σε συγκριτικά μεγέθη αναμένεται να δοθεί από Δευτέρα- οι υποψήφιοι δεν τα «πήγαν» όσο καλά περίμεναν στο μάθημα της Έκθεσης, της Χημείας και των αρχαίων Ελληνικών. Αντίθετα καλές βαθμολογίες σημειώθηκαν στην Οικονομία, την Ιστορία και την Πληροφορική εκτιμώντας ότι συνολική ανοδική τάση θα υπάρχει στις σχολές του 3ου επιστημονικού πεδίου.

Σε όλες τις σχολές λόγω της ΕΒΕ, το «κατώφλι» θα είναι κοντά στα 7,5 με 8.000 μόρια, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει εφέτος η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. Όσοι δεν καταφέρουν να εισαχθούν στα Πανεπιστήμια πρέπει να συμπληρώσουν και δεύτερο μηχανογραφικό δελτίο για να εισαχθούν σε σχολές των ΙΕΚ.

Το «κατώφλι» ανά επιστημονικό πεδίο

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο το «κατώφλι» αναμένεται ότι θα είναι κοντά στο 8, ενώ στο 2ο επιστημονικό πεδίο οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο και για βαθμολογία κοντά στο 9. Στο 3ο επιστημονικό πεδίο δεν αποκλείεται η βάση να κινηθεί μεταξύ 9 και 10 ενώ στο 4ο επιστημονικό πεδίο, κοντά στο 8, ενώ πέρυσι κινήθηκε γύρω στο 7. Οι αποκαλούμενες μεσαίες σχολές θα έχουν βάση πάνω από 12 και με το 0,8 του ΕΒΕ θα βγει γύρω στο 10, οπότε αναμένεται και συσσώρευση υποψηφίων καθώς μέχρι το 10 έγραψε η πλειονότητα ενώ αρκετοί φαίνεται ότι έχουν βαθμολογίες γύρω στο 14.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις