Μετάλλαξη Δέλτα – εμβόλιο: Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα, φόβος για χιλιάδες κρούσματα

ΕΛΛΑΔΑ

Μετάλλαξη Δέλτα – εμβόλιο: Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα, φόβος για χιλιάδες κρούσματα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Μετάλλαξη Δέλτα - εμβόλιο: Έκκληση στην ηλικιακή ομάδα 50 έως 59 ετών να εμβολιαστούν άμεσα

11.07.2021 | 09:38

Η μετάλλαξη Δέλτα έχει προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό για την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού εντός Ιουλίου, αλλά κυρίως τον Αύγουστο, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πολύ μεγάλα νούμερα μολύνσεων. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ότι ο αριθμός των κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο ανήλθε στα 2.327 με τα 1.239 να εντοπίζονται στην Αττική. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών παραμένει σε σχετικά χαμηλό επίπεδο (142) και των νέων νοσηλειών (68) ωστόσο όπως επισημαίνουν οι ειδικοί είναι ακόμα πολύ νωρίς για συμπεράσματα σχετικά με την πίεση που θα προκαλέσει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας το νέο κύμα. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ασφαλή συμπεράσματα θα μπορέσουν να εξαχθούν στο τέλος της επόμενης εβδομάδας και απευθύνουν έκκληση στους 500.000 με 700.000 χιλιάδες πολίτες άνω των 50 που δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν άμεσα.

Έως το τέλος Ιουλίου θα έχει επικρατήσει και στην Ελλάδα η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού όπως εκτίμησε ο Στέλιος Λουκίδης πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και Καθηγητή Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. Εκτίμησε ότι η χώρα μας βρίσκεται είτε στις παρυφές τέταρτου κύματος, είτε σε αυξομειώσεις του τρίτου, ωστόσο εάν η εκθετική αύξηση κρουσμάτων συνεχιστεί και η μετάλλαξη Δέλτα επικρατήσει είναι σίγουρος ότι θα πρέπει να ονομαστεί τέταρτο κύμα.

Ο καθηγητής θύμισε πως πριν από έναν μήνα περίπου τα ημερήσια κρούσματα ήταν γύρω στα 1.800, τώρα φτάσαμε στα 2.300 και συνεχίζουν να ανεβαίνουν ενώ αναφέρθηκε και στην εφιαλτική πρόβλεψη του καθηγητή Νίκου Τζανάκη για 6.000 κρούσματα τον Αύγουστο βάσει του χειρότερου δυνατού σεναρίου.

Προειδοποίηση Εξαδάκτυλου στους ανεμβολίαστους

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής των ειδικών Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τόνισε ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι θέμα χρόνου να κυριαρχήσει σε όλη τη χώρα και ξεκαθάρισε ότι αν δεν εμβολιαστούν οι 500.000 με 700.000 χιλιάδες πολίτες άνω των 50 που δεν έχουν εμβολιαστεί, το 4ο κύμα θα είναι σφοδρό. «Αν εμβολιαστούν, θα είναι πιο ήπιο» σημείωσε. «Ήδη συζητάμε παρά πολύ το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού για ορισμένες κατηγορίες, όπως τους υγειονομικούς». Ο κύριος Εξαδάκτυλος έφερε ως παράδειγμα τους μάγειρες, που για να μπορέσουν να εργαστούν πρέπει να έχουν κάνει ορισμένα εμβόλια.

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι ενώ πριν από μερικές εβδομάδες το ποσοστό των ανεμβολίαστων πολιτών αν των 50 ήταν 35% πλέον έχει πέσει στο 25% και διευκρίνισε με νόημα ότι υπάρχει ακόμα χρόνος ερχόμενη εβδομάδα. Ο κ. Εξαδάκτυλος έστειλε μήνυμα και στο αντιεμβολιαστικό κίνημα. Ζήτησε να αναλάβουν την ευθύνη τους, λέγοντας ότι πρέπει να γνωρίζουν πως κάποιος μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να κάνει ένα απαραίτητο χειρουργείο ή κάποιο θύμα τροχαίου να μη βρίσκει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας αν γεμίσουν τα νοσοκομεία με ασθενείς κορωνοϊού.

Στα 28,5 έτη ο μέσος όρος

Σε μια αποκάλυψη που προκαλεί προβληματισμό για την διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού στους νέους προχώρησε το απόγευμα του Σαββάτου ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε μέσω ανάρτησης που έκανε στο twitter, ο μέρος όρος ηλικίας των 2.327 κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν το τελευταίο 24ωρο είναι τα 28,5 έτη.

Χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στους νέους και τους πενηντάρηδες

Το βάρος για την επιτάχυνση των εμβολιασμών έχει πέσει σε δύο ηλικιακές κατηγορίες που σημειώνουν χαμηλά ποσοστά συμμετοχή. Πρόκειται για τους νέους από 18 έως 25 ετών και τους 50αρηδες οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο σε σχέση με τους μικρότερους να νοσηλευτούν. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ τα ποσοστά των εμβολιασμένων με μία δόση από 50 έως 59 ετών, φτάνουν λίγο πάνω από το 60%. Οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν πως το τέταρτο κύμα της πανδημίας για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα είναι ιδιαιτέρως σφοδρό και τους καλούν να σπεύσουν στα εμβολιαστικά κέντρα.

Οι εκκλήσεις των τελευταίων ημερών που υπήρξαν από όλες τις πλευρές δείχνουν να αύξησαν την συμμετοχή των 50άρηδων καθώς σύμφωνα με τα ραντεβού που ήδη έχουν κλειστεί, το ποσοστό των ανεμβολίαστων έπεσε στο 25% από το 35% που ήταν τις προηγούμενες ημέρες. Το μέλος τις επιτροπής των λοιμωξιολόγων Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ αναφέρθηκε στο κίνδυνο που διατρέχει η συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία από την μετάλλαξη “Δέλτα”. “Αν δεν εμβολιαστούν οι 500.000 με 700.000 χιλιάδες πολίτες άνω των 50 που δεν έχουν εμβολιαστεί, το 4ο κύμα θα είναι σφοδρό, ενώ αν εμβολιαστούν θα είναι πιο ήπιο”.

Εισηγούνται μέτρα οι ειδικοί

Στις δημόσιες τοποθετήσεις τους οι λοιμωξιολόγοι περιγράφουν με δραματικούς τόνους την κατάσταση που θα επικρατήσει το επόμενο διάστημα στην χώρα μας από την επέλαση της μετάλλαξης “Δέλτα”. Ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΙ εκτίμησε πως μέχρι το τέλος Ιουλίου τα κρούσματα θα έχουν ξεπεράσει τις 3.000 ενώ αν χαλαρώσει η συμμετοχή στους εμβολιασμούς ο αριθμός θα διπλασιαστεί τον Αύγουστο. Το μέλος της επιτροπής των ειδικών Νίκος Σύψας υποστήριξε πως θα κολλήσουν Κορονοϊό όλοι οι ανεμβολίαστοι και προειδοποίησε πως η χώρα μας θα έχει ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο.

Στις συνεδριάσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα στο υπουργείο Υγείας υπάρχει έντονος προβληματισμός ενώ αυξάνονται οι απόψεις που τάσσονται υπέρ της επιστροφής περιοριστικών μέτρων τα οποία θα έχουν τοπικό χαρακτήρα. Ήδη έχουν εισηγηθεί να ισχύσουν αυστηροί έλεγχοι για τους ανεμβολίαστους στις μετακινήσεις τους με τρένα και ΚΤΕΛ όπως ισχύει για τα νησιά. Παράλληλα ανησυχία υπάρχει για τους νέους που επιστρέφουν από τις διακοπές τους καθώς δεν προβλέπεται rapid ή μοριακό τεστ παρά μόνο ισχυρή σύσταση για self test.

Στην κυβέρνηση θα συνεχίσουν και τις επόμενες ημέρες τις εκκλήσεις τους για τον εμβολιασμό των πολιτών, ενώ παράλληλα θα ενταθεί και η επικοινωνιακή καμπάνια το βάρος της οποίας δίνεται στα social media που παρακολουθούν οι μικρές ηλικιακές ομάδες. “Αυτό που πρέπει να κάνουμε επομένως τώρα είναι να χρησιμοποιήσουμε κάθε θεμιτό μέσο πειθούς, ενθάρρυνσης αλλά και υποχρεωτικότητας, όπου αυτό είναι αναγκαίο και βιοηθικά θεμιτό, ώστε να καλύψουμε την απόσταση που απομένει για την επιθυμητή ανοσία του πληθυσμού” τόνισε ο Άκης Σκέρτσος σε άρθρο του στα ΝΕΑ.

Exit mobile version