Πυρετώδεις συσκέψεις πραγματοποιούνται στο Μέγαρο Μαξίμου για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, με στόχο να χτιστεί το τείχος ανοσίας και να μπει φρένο στη μετάλλαξη Δέλτα. Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν σκέψεις για τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει πρόγραμμα υποχρεωτικού εμβολιασμού, σε ορισμένες επαγγελματικές ομάδες. Η ανησυχία για το 4ο κύμα πανδημίας, ειδικά από το φθινόπωρο που οι περισσότερες δραστηριότητες θα μεταφερθούν σε εσωτερικούς χώρους οδηγεί στην απόφαση για επίσπευση των υποχρεωτικών εμβολιασμών, με τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ να είναι οι πρώτοι που θα επιστρατευθούν εντός του Ιουλίου. Επόμενη ομάδα είναι οι υγειονομικοί, και πρόθεση της κυβέρνησης είναι η υποχρεωτικότητα να ξεκινήσει το αργότερο στις αρχές Αυγούστου.
Η δυσκολία
Η δυσκολία εντοπίζεται στον καθορισμό των κυρώσεων για όσους επιμείνουν να μην εμβολιάζονται, καθώς «η μετακίνηση σε μη μάχιμες θέσεις δεν μπορεί να θεωρείται ποινή», όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη. Αυτό που εξετάζεται είναι η αναστολή εργασίας ή η διαθεσιμότητα με τις ανάλογες μισθολογικές επιπτώσεις. Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για τους υπόλοιπους τομείς στους οποίους θα καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και να παρουσιαστεί ένα συνολικό σχέδιο από την πλευρά της κυβέρνησης. Η εκτενής επεξεργασία αυτού του σχεδίου είναι και ένας από τους λόγους που οι ανακοινώσεις μετατίθενται για τις επόμενες ημέρες.
Πληροφορίες για υποχρεωτικό εμβολιασμό εργαζομένων στα ΜΜΜ
Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου μελετά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στα ΜΜΜ και σε κρίσιμους τομείς για την λειτουργία του κράτους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται υποδομές παραγωγής και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος και αερίου, όπως μονάδες της ΔΕΗ, εργαζόμενοι σε ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΣΦΑ και εταιρειών ύδρευσης. Στο προσκήνιο έχει έλθει και η υποχρεωτικότητα για τα σώματα ασφαλείας και τους στρατευσίμους, ενώ προς το παρόν φαίνεται να απομακρύνεται για τους εκπαιδευτικούς, με τη σχετική συζήτηση να μετατίθεται λίγο πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα επικρατούν.
Νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ανέφερε για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς πως «σε πρώτη φάση θα αφορά εργαζόμενους σε μονάδες κοινωνικής φροντίδας, με χρόνια νοσήματα, με ηλικιωμένους, με ΑΜΕΑ και σε δεύτερη φάση για το υγειονομικό προσωπικό της χώρας», διευκρίνισε.
Στην Ιερά Σύνοδο Κικίλιας, Τσιόδρας την Τρίτη
Σημειώνεται πως πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για υποχρεωτικό εμβολιασμό των κληρικών δεν επιβεβαιώνονται. Υπενθυμίζεται πάντως ότι αύριο Τρίτη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας θα παραστούν στην Ιερά Σύνοδο και θα μιλήσουν στους μητροπολίτες για την ανάγκη του εμβολιασμού, θυμίζοντας ότι δύο από αυτούς έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους από τον κορωνοϊό. Στο Μαξίμου επικρατεί αισιοδοξία για την αύξηση του ποσοστού του εμβολιασμού, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται από τα ραντεβού που κλείνουν οι πολίτες. Οι εμβολιασμοί, αν και παρουσίασαν κάμψη το προηγούμενο διάστημα, εξακολουθούν να παραμένουν σταθερά πάνω από τις 90 χιλιάδες, ενώ και οι μικρότερες ηλικίες αρχίζουν να ανταποκρίνονται. Ο στόχος που έχει θέσει ο πρωθυπουργός προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ισχυρό τείχος ανοσίας είναι να έχει εμβολιαστεί το επόμενο δίμηνο το 70% με 75% του πληθυσμού.
Γρίφος οι κλειστοί χώροι στην εστίαση
Στις 29 Ιουνίου, όταν ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωναν την επαναλειτουργία των κλειστών χώρων στην εστίαση, οι οποίοι θα χωρίζονταν σε δύο κατηγορίες σε αμιγώς εμβολιασμένους και σε μεικτούς, τα κρούσματα ήταν μόλις 605. Περίπου 15 μέρες μετά τα δεδομένα έχουν αλλάξει και οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί αναπροσαρμόζονται συνεχώς, τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 2000, ενώ ο κορονοϊός “χτυπά” πλέον τις μικρές ηλικίες, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας είναι κάτω από τα 28 έτη, ενώ σταδιακά αρχίζουν να αυξάνονται και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. “Η χώρα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για όλα τα πιθανά σενάρια στο σύστημα υγείας και στην κοινωνία και στην οικονομία”, είπε στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής.
Η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης δεν άφησε και πολλά περιθώρια στην κυβέρνηση, η οποία τάσσεται υπέρ της λειτουργίας των κλειστών χώρων της εστίασης μόνο για τους εμβολιασμένους. Παράλληλα. προσανατολίζεται σε ολιγοήμερη παράταση του ανοίγματος και από τις 15 Ιουλίου που αρχικά είχε ανακοινωθεί να οι κλειστοί χώροι να λειτουργήσουν μετά τις 22 Ιουλίου. Το κλίμα που επικρατεί στην κυβέρνηση επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ ο Άδωνις Γεωργιάδης. “Από εδώ και μπρος, όποια περιοριστικά μέτρα κι αν ληφθούν, θα αφορούν μόνο ανεμβολίαστους, γιατί κανείς δεν έχει δικαίωμα να επιβάλλει περιορισμούς σε άνθρωπο που δεν κινδυνεύει να μπει σε ΜΕΘ”, είπε.