Μεγάλο κύκλωμα απάτης σε βάρος υποψήφιων αγοραστών αυτοκινήτων η ιδιοκτητών, που μέσω αγγελιών επιθυμούσαν να πουλήσουν τα τροχοφόρα τους, εξαρθρώνει η Ασφάλεια Πατρών. Συνελήφθησαν δώδεκα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και οι τρεις εγκέφαλοι, εξιχνιάστηκαν έως τώρα 182 περιπτώσεις, ενώ το ποσό των προκαταβολών που εισέπραξε η συμμορία υπολογίζεται σε περίπου 800.000 ευρώ! Οι εμπνευστές της απάτης, υλοποιούσαν το σχέδιο, μέσω γνωστής διαδικτυακής ιστοσελίδας πώλησης οχημάτων. ΄Επειθαν ανυποψίαστους υποψήφιους αγοραστές αυτοκινήτων να καταθέτουν προκαταβολές σε τραπεζικούς λογαριασμούς των δραστών και σταματώντας κάθε επικοινωνία έφερναν σε απόγνωση τα θύματα, που έψαχναν, μάταια. τα χρήματά τους!
Έχουν εξαπατήσει όμως και ιδιώτες που θέλησαν να πουλήσουν τα οχήματά τους. Με πλαστά παραστατικά έπειθαν για την καταβολή σε τραπεζικό λογαριασμό του συμφωνηθέντος ποσού, παραλάμβαναν το όχημα και τότε ο πωλητής αντιλαμβανόταν την απάτη, ψάχνοντας, μάταια, το αυτοκίνητό του!
Ηλεκτρονικές απάτες
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Αστυνομίας, εξαρθρώθηκε, μετά από πολύμηνη, μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, εγκληματική οργάνωση, που ενέχεται στην συστηματική τέλεση ηλεκτρονικών απατών. Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθησαν δώδεκα ημεδαποί άνδρες, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της κατ΄ εξακολούθηση διάπραξης απατών και πλαστογραφιών τετελεσμένες και σε απόπειρα και της παράβασης του νόμου για τα όπλα.
Δικαιούχοι τραπεζικών λογαριασμών
Οι ίδιες κατηγορίες βαρύνουν ακόμη 18 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και 120 δικαιούχους τραπεζικών λογαριασμών, τα πλήρη στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί. Από την έρευνα προέκυψε ότι οι συλληφθέντες, από το Νοέμβριο του έτους 2020 είχαν συστήσει δομημένη εγκληματική οργάνωση, με συνεχή δράση και διακριτούς ρόλους, σκοπός της οποίας ήταν η συστηματική τέλεση απατών και αφαίρεση χρημάτων από πολίτες. Η δράση της οργάνωσης αναπτύχτηκε γεωγραφικά σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, όπου οι αστυνομικοί εξιχνίασαν συνολικά (182) περιπτώσεις απατών και πλαστογραφιών, κατά τις οποίες οι δράστες αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος, που ξεπερνά τις (800.000) ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη της οργάνωσης αναρτούσαν προς πώληση μέσω διαδικτυακών ιστοσελίδων, αγγελίες αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, γεωργικών μηχανημάτων και τροχόσπιτων.
Πουλούσαν παντός είδους τροχοφόρα
Στη συνέχεια οι ενδιαφερόμενοι – παθόντες, επικοινωνούσαν με μέλος της οργάνωσης, ο οποίος έπειθε τους αγοραστές να καταθέτουν χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς, τρίτων προσώπων που κατείχαν τις τραπεζικές κάρτες και στη συνέχεια τα αποσπούσαν μέσω της εφαρμογής λεφτά στο λεπτό, χωρίς ωστόσο να τους παραδίδουν τα οχήματα. Επιπλέον, μέλος της εγκληματικής οργάνωσης εντόπιζε ιδιώτες που αναρτούσαν αγγελίες πώλησης οχημάτων σε σελίδες του διαδικτύου, παραθέτοντας στα θύματα πλαστά παραστατικά μεταφοράς – πληρωμής χρηματικού ποσού, που δήθεν εκ παραδρομής κατέθεταν, μεγαλύτερου από το συμφωνηθέν ποσό και στη συνέχεια οι δράστες, απέστελλαν στους παθόντες μέσω εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης τα πλαστά παραστατικά, με το πρόσχημα λανθασμένης καταβολής χρηματικών ποσών, ζητώντας την διαφορά.
Σε λογαριασμούς τρίτων
Ως προς τα χαρακτηριστικά και τον τρόπο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης μετέφεραν τα χρηματικά ποσά, σε τραπεζικούς λογαριασμούς τρίτων πρόσωπων, προκειμένου να εξαφανίζουν τα ίχνη της συναλλαγής, ενώ για τις επικοινωνίες τους με τα θύματα, επίσης χρησιμοποιούσαν αριθμούς κινητών τηλεφώνων τρίτων προσώπων. Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν τα εξής: Έξι αυτοκίνητα, μία μοτοσικλέτα, πέντε κυνηγετικά όπλα μία κυνηγητική καραμπίνα με κομμένη κάννη, 3.330 ευρώ, αποδείξεις τραπεζικών εμβασμάτων, βιβλιάρια τραπεζικών λογαριασμών και τραπεζικές κάρτες.