Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

24

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πού είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός: Τα επαγγέλματα και το δικαίωμα του εργοδότη
ΕΛΛΑΔΑ

Πού είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός: Τα επαγγέλματα και το δικαίωμα του εργοδότη

Σε όλο το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ο εργοδότης θα έχει πλέον το δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι εργαζόμενοι είναι ανεμβολίαστοι

Το πλαίσιο των υποχρεωτικών εμβολιασμών που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ως μέσο προστασίας του κοινωνικού συνόλου εξειδίκευσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Οπως εξήγησε ο κ. Κικίλιας, μέχρι τις 16 Αυγούστου θα πρέπει να έχουν κάνει την α’ δόση του εμβολίου οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές και δημόσιες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ΑμεΑ και μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές και δημόσιες δομές υγείας.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα, υποχρεωτικός γίνεται ο εμβολιασμός για όλο το προσωπικό

υγειονομικό,
διοικητικό,
υποστηρικτικό

στις

ιδιωτικές και δημόσιες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στις
ιδιωτικές και δημόσιες μονάδες φροντίδας ΑμεΑ

Συγκεκριμένα, αφορά το προσωπικό σε:

Κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης του άρθρου 10 του ν. 2072/1992 (Α’ 125),

Στέγες Υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες του άρθρου 30 του ν. 2072/1992 (Α’ 125),

Στέγες Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες της Υπουργικής Απόφασης με αρ. Π4β/οικ.4681/1996 (Β’ 825),

Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων της παρ. 5 του άρθρου 1 του ν. 2345/1995 (Α’ 213),

Θεραπευτήρια Χρονίως Πασχόντων του Π.Δ. 629/1974 (Α’ 271),

Κλειστές δομές των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας του άρθρου 9 του ν. 4109/2013 (Α’ 16), στις οποίες φιλοξενούνται ηλικιωμένοι ή άτομα με αναπηρία,

Ιδρύματα περίθαλψης χρονίως πασχόντων του άρθρου 28 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας,

Οικοτροφεία του άρθρου 30 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας,

Ειδικά ιδρύματα του άρθρου 6 του ν. 861/1979 (Α ́ 2),

Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων της με Αριθ.Π1γ/ΑΓΠ/οικ.14963/2001 (Β’1397) Υπουργικής Απόφασης,

Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας της υπό στοιχεία Π4α οικ. 4633/1993 υπουργικής απόφασης (Β ́ 789),

Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ) του άρθρου 2 του ν. 4756/2020 (Α ́ 235).

Οι κυρώσεις

Χορηγείται άδεια άνευ αποδοχών σε όσους παραλείψουν την ως άνω υποχρέωση μέχρι να την εκπληρώσουν.

Κάθε νεοεισερχόμενος φιλοξενούμενος στις μονάδες αυτές θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος υποχρεωτικά.

Σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών κανόνων επιβάλλεται στη δομή πρόστιμο 50.000 ευρώ, και σε περίπτωση υποτροπής 200.000 ευρώ, επιφυλασσόμενων τυχών ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός στις δομές υγείας

Σε ό,τι αφορά στις δομές υγείας, υποχρεωτικός γίνεται ο εμβολιασμός (η α’ δόση πρέπει να έχει γίνει έως τις 01/09) για

όλο το προσωπικό

υγειονομικό,

διοικητικό

υποστηρικτικό

σε όλες τις δομές υγείας, ιδιωτικές και δημόσιες

διαγνωστικά κέντρα,

κέντρα αποκατάστασης,

κλινικές,

νοσοκομεία,

δομές ΠΦΥ κ.λπ.

Ουσιαστικά, δηλαδή, ο εμβολιασμός καθίσταται υποχρεωτικός για πολλά επαγγέλματα στους προαναφερθέντες χώρους. Όχι μόνο για γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά και, π.χ., για λογιστές, γραμματείς, τραπεζοκόμους, καθαρίστριες, δασκάλους ειδικής αγωγής κ.ά. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, δίδεται η δυνατότητα δημόσιοι φορείς (μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία) να προσλαμβάνουν με ταχείες διαδικασίες προσωπικό ορισμένου χρόνου σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται.

Επίσης, δημιουργούνται τριμελείς επιτροπές από ιατρούς του ΕΣΥ και πανεπιστημιακούς, ανά υγειονομική περιφέρεια, που θα αξιολογούν αιτήματα εκ μέρους των υπόχρεων για απαλλαγή από τον εμβολιασμό για αποδεδειγμένους λόγους υγείας, κατόπιν ειδικής λίστας εξαιρέσεων που θα προσδιορίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Επίσημο: Ο εργοδότης θα μπορεί να εντοπίζει τους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους – Σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Το δικαίωμα να γνωρίζουν αν το προσωπικό τους είναι εμβολιασμένο ή όχι για τον κορονοϊό, θα έχουν πλέον οι εργοδότες σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για την εξειδίκευση των νέων μέτρων κατά της διασποράς της υγειονομικής κρίσης.Εμβολιασμός ή άδεια άνευ αποδοχών για τους εργαζόμενους στις δομές υγείας- 5ήμερη άδεια για τους φαντάρους που θα εμβολιαστούν

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο ίδιος, “οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να ζητούν από τους εργαζόμενους να λένε αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι σε όλο το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα” ενώ όπως έκανε γνωστό, αφού ενημερωθούν, θα έχουν το δικαίωμα να ενημερώνουν τους πολίτες για το μέγεθος του κινδύνου με ειδική σήμανση. Ουσιαστικά οι εργοδότες μέσω αυτού του μέτρου θα μπορούν να εντοπίζουν τους ανεμβολίαστους και τους αντιεμβολιαστές και θα προειδοποιούν εν συνεχεία τους πελάτες για το είδος κινδύνου που διατρέχουν σε περίπτωση που έρθουν σε επαφή με τους συγκεκριμένους υπαλλήλους.

Πως θα εντοπίζουν τους ανεμβολίαστους

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, οι εργοδότες θα έχουν τη δυνατότητα από σήμερα να ελέγχουν αν το προσωπικό τους έχει κάνει το εμβόλιο μέσω της μέσω της εφαρμογής Covid Free GR, που ελέγχει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, νόσησης καθώς και τη γνησιότητα των rapid και των μοριακών τεστ. Η εφαρμογή μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό iOS ή Android και να χρησιμοποιηθεί για την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID καθώς και των ελληνικών βεβαιώσεων του gov.gr.

Το μόνο που έχει να κάνει ο εργοδότης είναι να μπει στην εφαρμογή και μέσω του εγκατεστημένου σε αυτήν, qr code scanner, να σαρώσει το πιστοποιητικό.

Εν συνεχεία θα εμφανιστεί στην οθόνη του ένα από τα εξής τρία στάδια επαλήθευσης που θα φέρει ο εργαζόμενος:

Πράσινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από κορονοϊό το τελευταίο 6μηνο

Κίτρινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR)

Κόκκινο – σημαίνει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό

“Μονόδρομος η τήρηση των μέτρων”

Η τήρηση των μέτρων για τον κορονοϊό είναι μονόδρομος, σημείωσε στη συνέχεια ο Άδωνις Γεωργιάδης υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί, το αμέσως προσεχές διάστημα, από το πόσο θα τηρήσουμε τα μέτρα και την πρόσκληση για τον εμβολιασμό και ότι η τήρηση των μέτρων “αποτελεί μονόδρομο εθνικής συσπείρωσης για την προστασία του κοινού μας συμφέροντος, πρωτίστως υγειονομικά και δευτερευόντως οικονομικά”.

Από τη συμπεριφορά του καθενός μας θα κριθεί το αποτέλεσμα μέσα στις επόμενες εβδομάδες πρόσθεσε και επεσήμανε ότι παρόμοια μέτρα λαμβάνουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Σε ό,τι αφορά στα μέτρα ο υπουργός τόνισε πως “το φετινό καλοκαίρι θα είναι καλοκαίρι καθημένων. Η πανδημία δεν μας αφήνει κανένα περιθώριο. Τα ημερήσια κρούσματα διεθνώς αυξάνονται. Όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό, είναι ζήτημα καίριο να μην δοθεί η εντύπωση ότι χάνεται ο έλεγχος στην Ελλάδα, να εμφανίζεται συγκροτημένη εικόνα, να λειτουργούν οι επιχειρησεις απρόσκοπτα και να διασωθούν οι θέσεις εργασίας”.

“Με γνώμονα το κοινό συμφέρον έως 31 Αυγούστου θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες σε όλα τα νυχτερινά κέντρα”, δήλωσε χαρακτηριστικά και προχώρησε στην εξειδίκευση των μέτρων για τα κέντρα διασκέδασης και τους χώρους ψυχαγωγίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις