Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Επίδομα αδείας 2021 πότε καταβάλλεται: Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα αδείας 2021 πότε καταβάλλεται: Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε

Επίδομα αδείας 2021 πότε καταβάλλεται: Οι μισθωτοί που θα λάβουν άδεια αναμένουν και την πληρωμή του επιδόματος αδείας

Με το καλοκαίρι να βρίσκεται σχεδόν στο μέσο του, οι περισσότεροι εργαζόμενοι έχουν ξεκινήσει τις διακοπές τους ενώ αναμένουν και το επίδομα αδείας. Οι μισθωτοί εργαζόμενοι που θα λάβουν άδεια αναμένουν και την πληρωμή του επιδόματος αδείας για το 2021. Το επίδομα αδείας συνήθως καταβάλλεται με την έναρξη της άδειας, αλλά, ωστόσο, δεν υφίσταται τέτοια νομική δέσμευση.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο εργοδότης πρέπει να χορηγήσει την άδεια εντός δύο μηνών από την ημέρα που διατυπώθηκε το σχετικό αίτημα. Ακόμη, υποχρεούται να χορηγήσει την άδεια οπωσδήποτε πριν τη λήξη του ημερολογιακού έτους, ακόμα και αν ο μισθωτός δεν την έχει ζητήσει. Όπως προβλέπει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, οι άδειες θα μπορούν πλέον να χορηγούνται έως τις 31 Μαρτίου του επόμενους έτους.

flay lay photography of blanket, summer hat, and sunglasses on fleece towel

Προστάτες ανήλικων παιδιών

Όσοι είναι προστάτες παιδιών, έως και 16 ετών, ή προστάτες ανηλίκων με αναπηρία, ο εργοδότης θα πρέπει να λάβει υπόψιν την παράμετρο όταν χορηγεί την άδεια.

aerial photography of people on beach

Πώς γίνεται ο υπολογισμός για τις ημέρες αδείας

Ο υπολογισμός του χρόνου χορήγησης της ετήσιας άδειας ορίζεται με βάση το ημερολογιακό έτος. Ακόμη υπάρχει το δικαίωμα λήψης αναλογικής άδειας από τον πρώτο μήνα εργασίας. Έτσι, η αναλογία υπολογίζεται βάσει 20 εργασίμων ημερών ετήσιας άδειας για όσους εργάζονται επί πέντε μέρες την εβδομάδα και 24 εργασίμων ημερών για όσους εργάζονται έξι μέρες την εβδομάδα. Στο δεύτερο ημερολογιακό έτος, αφού ο εργαζόμενος συμπληρώσει δωδεκάμηνη εργασία, δικαιούται άδεια 21 ημερών επί πενθήμερης απασχόλησης και 25 ημερών επί εξαήμερης απασχόλησης.
Για το τρίτο και τα επόμενα έτη ο εργαζόμενος δικαιούται από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους την κανονική ετήσια άδειά του με αποδοχές, δηλαδή 22 ημέρες για πενθήμερη εργασία και 26 ημέρες για εξαήμερη.

Μετά τα 10 έτη εργασίας στον ίδιο εργοδότη ή προϋπηρεσίας 12 ετών σε οποιοδήποτε εργοδότη ο εργαζόμενος δικαιούται άδεια 25 εργασίμων ημερών, αν απασχολείται 5 ημέρες την εβδομάδα και 30 εργασίμων ημερών, αν απασχολείται 6 μέρες την εβδομάδα. Τέλος, μετά τη συμπλήρωση 25ετούς υπηρεσίας σε οποιοδήποτε εργοδότη οι εργαζόμενοι δικαιούνται μία επιπλέον ημέρα αδείας, δηλαδή 26 ημέρες για πενθήμερη εργασία και 31 μέρες για εξαήμερη εργασία.

bird's-eye view photography of people in seashore

Πώς υπολογίζεται online η άδεια

Οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα μέσω της online εφαρμογής που έχει δημιουργήσει το ΚΕΠΕΑ στην ιστοσελίδα του να υπολογίσουν μόνοι τους την άδεια που δικαιούνται στους παρακάτω συνδέσμους:

Για πλήρη απασχόληση

https://www.kepea.gr/calc-epidoma-adeias.php

Για εκ περιτροπής εργασία

https://www.kepea.gr/calc-adeia-ek-peritropis.php

Οι λαμβανόμενες αποδοχές

Στις αποδοχές των εργαζομένων που αιτούνται αδείας συμπεριλαμβάνονται όλα τα καταβαλλόμενα μηνιαία επιδόματα (σε χρήμα ή σε είδος) και οι προσαυξήσεις που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ εργαζομένων και επιχείρησης. Επίσης, οι εργαζόμενοι δικαιούνται επίδομα αδείας, το οποίο είναι ίσο με τις αποδοχές των ημερών άδειας, με ανώτατο όριο το ½ του μισθού, για τους αμειβόμενους με μισθό ή τα 13 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις