Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / mRNA εμβόλια και ανοσία: Νέα έρευνα για Pfizer και Moderna
PLUS

mRNA εμβόλια και ανοσία: Νέα έρευνα για Pfizer και Moderna

mRNA εμβόλια και ανοσία: Τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, τα mRNA δηλαδή εμβόλια, μπορεί να προστατεύουν για χρόνια

Τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, τα mRNA εμβόλια δηλαδή, πιθανότατα να μπορούν να προστατεύσουν από τον κοροναϊό για χρόνια, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nature. Πολλά είναι τα ερωτήματα σχετικά με τα εμβόλια και την covid-19, την διάρκεια της προστασίας που προσφέρουν και εάν τελικά θα χρειαστούμε ενισχυτικές δόσεις για να διατηρηθεί η ανοσία στα επιθυμητά επίπεδα. Αυτή η νέα μελέτη, δείχνει ότι πιθανότατα δεν θα χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις, λαμβάνοντας υπόψιν και την εμφάνιση νέων παραλλαγών του ιού. Ερευνητές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον διαπίστωσαν ότι τα εμβόλια δημιουργούν μια σταθερή ανοσολογική αντίδραση στο σώμα που το προστατεύει από την covid-19.

Κοιτάζοντας τα κύτταρα στους λεμφαδένες των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα εξασκούνται διαρκώς στο πώς να καταπολεμήσουν τον ιό, ακόμη και 15 εβδομάδες μετά την πρώτη δόση. «Το γεγονός ότι οι ανοσοαποκρίσεις συνεχίζονται για σχεδόν τέσσερις μήνες μετά τον εμβολιασμό αποτελεί ένα πολύ ενθαρρυντικό σημάδι» δηλώνει χαρακτηριστικά ο δρ. Ali Ellebedy, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Τυπικά, αυτές οι αντιδράσεις του ανοσοποιητικού κορυφώνονται την πρώτη ή την δεύτερη εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό πριν αρχίσουν να εξασθενούν, αλλά αυτό δεν συνέβη με τα mRNA εμβόλια.

woman standing on cliff raiser her hands

Τι ισχύει για όσους έχουν μολυνθεί με τον κοροναϊό

Οι ερευνητές πιστεύουν επίσης ότι όσοι είχαν COVID-19 και μετά εμβολιάστηκαν με τα σκευάσματα Pfizer ή Moderna μπορεί «να προστατεύονται για το υπόλοιπο της ζωής τους», προσθέτοντας στους λόγους για τους οποίους είναι ακόμη απαραίτητο για άτομα που μολύνθηκαν και ξεπέρασαν τον ιό να εμβολιαστούν. Το σημείο που θα πρέπει τώρα να εστιάσουμε, σύμφωνα με τους ερευνητές, για να μειώσουμε τις πιθανότητες να χρειαστούμε ενισχυτικές δόσεις είναι να σταματήσει η εμφάνιση και η διάδοση νέων μεταλλάξεων που θα μπορούσαν να «διαφύγουν» των εμβολίων. «Οι ιοί δεν μεταλλάσσονται εάν δεν επαναλαμβάνονται», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο δρ. Anthony Fauci, σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα υγείας. «Αν τους δώσουμε την ευκαιρία να αντιγραφούν καθώς εξαπλώνονται από άτομο σε άτομο, θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να μεταλλαχθούν και να διαφύγουν της δράσης των εμβολίων» κατέληξε.

woman sitting on cliff near body of water
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις