Γαλατασαράι αεροδρόμιο: Η Τουρκία καλεί τον Έλληνα πρέσβη για εξηγήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γαλατασαράι αεροδρόμιο: Η Τουρκία καλεί τον Έλληνα πρέσβη για εξηγήσεις

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Γαλατασαράι αεροδρόμιο: Η τουρκική κυβέρνηση κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη για να «διαμαρτυρηθεί έντονα» σχετικά με το περιστατικό

13.07.2021 | 19:57

Η Τουρκία συντηρεί την ένταση μετά το περιστατικό με την άρνηση εισόδου σε παίκτες της Γαλατασαράι στην Αθήνα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ πριν από λίγο, το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος κάλεσε για εξηγήσεις τον Έλληνα πρέσβη στην Τουρκία, Μιχαήλ-Χρήστο Διάμεση. Το CNN Turk σημειώνει πως το υπουργείο εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς της Αθήνας στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου και δεν επετράπη η είσοδος στη χώρα της ομάδας ποδοσφαίου της Γαλατασαράι.

Γνώριζαν ότι θα υποβληθούν σε rapid test οι παίκτες της Γαλατασαράι

Στη διαφορετική αντιμετώπιση που είχε η αποστολή της Γαλατασαράι στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», σε σχέση με τουρίστες που έρχονταν την ίδια ώρα στη χώρα μας, εστίασε νωρίτερα ο προπονητής της ομάδας, Φατίχ Τερίμ, παραδεχόμενος ωστόσο ότι είχαν ενημερωθεί πως θα κάνουν rapid test στο αεροδρόμιο και αφήνοντας έτσι έκθετη την τουρκική πλευρά.

https://twitter.com/GalatasaraySK/status/1414723035974750208

Ο τεχνικός της «Τσιμ Μπομ» δήλωσε χαρακτηριστικά σε τουρκικά ΜΜΕ:

«Η Γαλατασαράι είναι ένας σύλλογος που γνωρίζει πολύ καλά τους διεθνείς κανόνες. Είχαμε κάνει όλοι τεστ πριν από 24 ώρες, από χθες το πρωί (την Κυριακή). Πήγαμε όλοι με τα απαραίτητα έγγραφα, που αποδεικνύουν ότι έχουμε υποβληθεί σε τεστ. Μας είχαν ενημερώσει ότι θα κάναμε ένα rapid test όταν προσγειωθούμε. Είπαμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που φεύγουν, τουρίστες που περνάνε χωρίς να κάνουν αυτό το τεστ. ”Για όλους το ίδιο συμβαίνει”, ήταν η απάντησή τους. Όμως υπήρξαν άτομα που τους επέτρεπαν να φύγουν χωρίς να κάνουν αυτό το τεστ.

Από εκείνη τη στιγμή υπήρχε μόνο ένα πράγμα που έπρεπε να κάνουμε. Να επιστρέψουμε πίσω. Οι φιλικοί αγώνες είναι με φίλους, όμως η συμπεριφορά αυτή δεν ήταν καθόλου φιλική. Από τη στιγμή που πήραμε την απόφαση να επιστρέψουμε, ενδιαφέρθηκε ο πρόεδρός μας, ο υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός Αθλητισμού, ο γενικός διευθυντής μας και ο γενικός πρόξενός μας. Μας κάλεσε πολλές φορές ο υπουργός Εξωτερικών και ο πρόεδρός μας δεν έχασε ποτέ το ενδιαφέρον. Τους ευχαριστώ πολύ. Οι άνθρωποι αισθάνονται δυνατοί όταν ακούγεται η φωνή τους. Ζήτησαν τα διαβατήριά μας.

Όταν ρωτήσαμε, είπαν ότι θα μας απελάσουν. Επιμείναμε ότι δεν θα δώσουμε τα διαβατήριά μας. Πέρασαν 4 ώρες. Έπρεπε να μείνουμε εκεί. Δεν υπήρχε νερό και μετά μας έδωσαν. Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν το βλέπω ως κάτι που αφορά τη Γαλατασαράι. Είναι προφανές αυτό. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε ένα φιλικό στην Κωνσταντινούπολη. Είχαμε να δώσουμε ένα φιλικό και φύγαμε. Θα καλύψουμε εδώ αυτό το παιχνίδι. Πηγαίνουμε στην Ελλάδα κάθε χρόνο και θα πάμε ξανά. Κανείς δεν έχει όμως την τουρκική φιλοξενία. Κανείς δεν μπορεί να μας φέρεται με αυτόν τον τρόπο. Κανένας! Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι μας προστάτευσαν, ειδικά τον πρόεδρό μας».

Το χρονικό

Όλα ξεκίνησαν όταν η τουρκική αποστολή προσγειώθηκε κανονικά χθες στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ωστόσο δεν της επετράπη η έξοδος από το αεροδρόμιο, καθώς τα μέλη της αρνήθηκαν να υποβληθούν σε rapid test. Στη συνέχεια, οι Τούρκοι αποφάσισαν να αναχωρήσουν ξανά για την Κωνσταντινούπολη, με το ζήτημα να παίρνει άλλες διαστάσεις και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, να δηλώνει πως «εκπτώσεις σε θέματα δημόσιας υγείας δεν γίνονται και η εφαρμογή των νόμων είναι απαρέγκλιτη».

Μάλιστα, για το συμβάν, όπως μετέδωσε το TRThaber, υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος ΥΠΕΞ έκανε λόγο για ταλαιπωρία και κακομεταχείριση της Γαλατασαράι στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Η απάντηση Χαρδαλιά

«Στην Ελλάδα εκπτώσεις σε θέματα δημόσιας υγείας δεν γίνονται και η εφαρμογή των νόμων είναι απαρέγκλιτη. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πλήρως σεβαστά και για τους κατοίκους της χώρας, αλλά και για τους επισκέπτες της», δήλωσε χθες ο κ. Χαρδαλιάς, δίνοντας απάντηση στο θέμα που δημιουργήθηκε από την άρνηση της αποστολής της ποδοσφαιρικής ομάδας Γαλατασαράι να υποβληθεί σε rapid test στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατά την άφιξή της, ενόψει του φιλικού αγώνα με τον Ολυμπιακό, και την απόφαση της τουρκικής πλευράς να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη.

«Με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος των μελών της αποστολής στη χώρα», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, διευκρινίζοντας ότι αυτό έγινε καθώς αρνήθηκε η ομάδα να υποβληθεί στα τεστ, ενώ εξήγησε ότι, με βάση την ελληνική νομοθεσία για την προστασία από τον κορωνοϊό, «προβλέπεται ρητά ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και τρόπου εισόδου στη χώρα, υπόκεινται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό έλεγχο» και υπογράμμισε ότι η Πολιτική Προστασία κινήθηκε άμεσα και έστειλε πρόσθετα συνεργεία για να μην ταλαιπωρηθούν τα μέλη της τουρκικής αποστολής.

Αναλυτικά, ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε:

«Ο αυριανός φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων του Ολυμπιακού και της Galatasaray δεν γίνεται στο πλαίσιο κάποιας διεθνούς διοργάνωσης με εγκεκριμένο πρωτόκολλο εισόδου στη χώρα μας. Ως εκ τούτου, για την είσοδο της αποστολής της Galatasaray εφαρμόζονται όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ 2978/τ.Β’ 7-7-2021 και σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 3 όπου προβλέπεται ρητά ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και τρόπου εισόδου στη χώρα, υπόκεινται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό έλεγχο με την μέθοδο PCR ή έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού Covid-19 (rapid test) στη βάση υγειονομικού αλγορίθμου.

Στην περίπτωση της Galatasaray το QR code του PLF έδειξε υποχρεωτικό rapid test για όλους τους εισερχόμενους. Η Πολιτική Προστασία ενεργοποίησε τον μηχανισμό της, έτσι ώστε να υπάρχουν πρόσθετα συνεργεία για να μην ταλαιπωρηθεί με αναμονές η τουρκική αποστολή, η οποία όμως αρνήθηκε να υποβληθεί σε rapid test σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα ελληνική νομοθεσία.

Δεδομένης της άρνησής τους, με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος των μελών της αποστολής στη χώρα μας. Στην Ελλάδα και δη στις διαδικασίες ελέγχου της Πολιτικής Προστασίας, εκπτώσεις σε θέματα δημόσιας υγείας δεν γίνονται και η εφαρμογή των νόμων είναι απαρέγκλιτη. Στην Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πλήρως σεβαστά και για τους κατοίκους της χώρας, αλλά και για τους επισκέπτες της».

https://twitter.com/GalatasaraySK/status/1414650527875584005

Αντιδράσεις από την τουρκική πλευρά

Το συμβάν με τη Γαλατασαράι και το «μπλόκο» κατά την άφιξή της στην Αθήνα σχολίασε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σε tweet του πριν από την επικοινωνία με τον Έλληνα ΥΠΕΞ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση της Ελλάδας. «Η μεταχείριση, που απέχει πολύ από την καλή θέληση και την ευγένεια και αντιμετώπισε σήμερα η ομάδα ποδοσφαίρου της Γαλατασαράι στην Ελλάδα, είναι απαράδεκτη», έγραψε.

Τούρκος υπουργός Αθλητισμού: «Καταδικάζουμε την πρωτόγνωρη αντιμετώπιση που δέχθηκε η Γαλατασαράι»

Τη στάση των ελληνικών Αρχών καταδίκασε με τη σειρά του και ο υπουργός Αθλητισμού της Τουρκίας. Οπως μετέδωσε χθες το CNN Turk, ο Μεχμέτ Κασάπογλου, μέσω ανάρτησής του στο Twitter, έκανε λόγο για πρωτόγνωρη στάση, ενώ ανέφερε ότι επικοινώνησε τόσο με τον πρόεδρο όσο και με τον προπονητή της ομάδας. «Μετά τη στάση που αντιμετώπισε ο αθλητικός μας σύλλογος Γαλατασαράι, που πήγε στην Ελλάδα για φιλικό αγώνα, μίλησα στο τηλέφωνο με τον πρόεδρο Μπουράκ Ελμάς και τον προπονητή Φατίχ Τερίμ, εκφράζοντάς τους τη συμπαράστασή μας. Καταδικάζω έντονα αυτή την πρωτόγνωρη στάση που αντιμετώπισαν», έγραψε.

Exit mobile version