Τέταρτο κύμα Ελλάδα: Τα κρούσματα θα αυξηθούν επικίνδυνα, λένε οι επιστήμονες

ΕΛΛΑΔΑ

Τέταρτο κύμα Ελλάδα: Τα κρούσματα θα αυξηθούν επικίνδυνα, λένε οι επιστήμονες

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Τέταρτο κύμα Ελλάδα: Το μόνο όπλο που έχουμε για να κερδίσουμε τη ζωή μας είναι ο εμβολιασμός, τονίζουν

14.07.2021 | 17:48

Σε ενα πολύ κρίσιμο σημείο, σε ό,τι αφορά την πανδημία του κορωνοϊού, βρίσκεται η Ελλάδα. Ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνονται τα κρούσματα, έχει σημάνει «κόκκινο» συναγερμό στους επιστήμονες αλλά και στις Αρχές, που ανακοινώνουν νέα μέτρα για να φρενάρουν μια ανεξέλεγκτη διασπορά. Τα κυριότερα σημεία από αυτά που ανακοινώθηκαν είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για 17 επαγγελματικούς χώρους, αλλά και η «θωράκιση» των κλειστών χώρων καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης, που θα είναι προσβάσιμοι μόνο για όσους έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει.

«Ο καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του» δήλωσε, νωρίτερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να ξαναπάει σε lockdown. «Ελπίζουμε μέχρι τέλος καλοκαιριού να έχουμε γύρω στο 70% ανοσία» προσέθεσε η κυρία Πελώνη, αφήνοντας, μάλιστα, ανοικτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Τζανάκης: Εως 100.000 τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα

Την ίδια στιγμή, οι Έλληνες επιστήμονες μελετούν καθημερινά τα μοντέλα τους, που δείχνουν προβολές για το πώς θα κινηθούν στο άμεσο μέλλον τα κρούσματα κορωνοϊού. Ο καθηγητής Νίκος Σύψας υποστήριξε ότι είναι πιθανό να γίνει πραγματικότητα ένα εφιαλτικό σενάριο με 15.000 ή και 20.000 κρούσματα. Σχολιάζοντας αυτή τη δήλωση, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι για να «πιαστεί» αυτό το νούμερο θα πρέπει να γίνονται 200.000 τεστ την ημέρα και να σπάσει κάθε ρεκόρ ο δείκτης θετικότητας, που στα προηγούμενα κύματα δεν είχε ξεπεράσει το 6%.

Ο κ. Τζανάκης είπε ότι «δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες ότι τα κρούσματα είναι 3.000 την ημέρα, είναι πολύ περισσότερα. Σύμφωνα με δικό μας μοντέλο, τα ενεργά κρούσματα είναι μεταξύ 70.000 και 100.000. Είναι τα κρούσματα που σωρευτικά νοσούν μέσα σε ένα 14ημερο περίπου» σημείωσε. Καταλήγοντας, ο κ. Τζανάκης είπε ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα επικρατήσει σύντομα σε όλη τη χώρα ενώ κάλεσε πάντες «να μη λέμε μεγάλες κουβέντες ότι δεν θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα».

https://www.youtube.com/watch?v=-mHAKW2Hj5o

Γώγος: Πιθανό να φτάσουμε στα 5.000 κρούσματα την ημέρα

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι τόσο τα κρούσματα όσο και η πίεση στο ΕΣΥ θα αυξηθούν. «Βλέπετε πως καθημερινά υπάρχει μεγάλη αύξηση. Τα 2.000 και 3.000 κρούσματα σημαίνει πως εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη διασπορά και αυτά φυσικά μεταδίδουν στους άλλους. Η πιθανότητα να έχουμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων και τις προσεχείς εβδομάδες αλλά και μέσα στον Αύγουστο είναι υψηλές», είπε ο κ. Γώγος και προσέθεσε:

«Όταν βλέπουμε από τη μία μέρα στην άλλη να έχουμε από 2.000, 3.000 κρούσματα και να υπάρχει αυτή η διασπορά στην κοινότητα, η πιθανότητα να έχουμε και 4.000 και 5.000 κρούσματα είναι μεγάλη». Καταλήγοντας, ο καθηγητής Γώγος κάλεσε τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, επισημαίνοντας ότι «ο εμβολιασμός καλύπτει πάνω από 90% ή και 95% από τη βαριά νόσο. Και φυσικά αυτό σε ηλικίες άνω των 50 πολλαπλασιάζεται. Είναι εξαιρετικά μικρή η πιθανότητα να νοσήσει ένας εμβολιασμένος σε αυτή την ηλικία. Και στα παιδιά η πιθανότητα είναι πάρα πολύ μικρότερη, αλλά αν έχουμε 15 φορές περισσότερα κρούσματα στα παιδιά, καταλαβαίνετε κι εκεί θα έχουμε κρούσματα, όπως είχαμε τον χειμώνα, και ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις», τόνισε.

Εξαδάκτυλος: Δεν προλαβαίνουμε να χτίσουμε ανοσία -Το 4ο κύμα είναι εδώ

Απαισιόδοξος ότι η χώρα θα καταφέρει να χτίσει έγκαιρα το αναγκαίο τείχος ανοσίας, σε ποσοστό 85%, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι» δήλωσε ότι το 4ο κύμα της πανδημίας έχει ήδη ξεκινήσει και πρόσθεσε ότι από βδομάδα σε βδομάδα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων της τάξεως του 50%. «Οι προβλέψεις για τους αριθμούς που ακούμε δεν ήταν για αυτή τη χρονική στιγμή, ήταν για αργότερα. Δεν περιμέναμε να δούμε τα 3.000 κρούσματα στις 13 Ιουλίου, αλλά τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. Ο χρόνος των 15 ημερών που μεσολαβούσαν για να δούμε τους αριθμούς των κρουσμάτων έχει συντομευθεί, διότι ο ιός μεταδίδεται ταχύτερα και γι’ αυτό βλέπουμε και αυτούς τους αριθμούς αυτούς νωρίτερα», είπε.

Εξηγώντας τους λόγους, για τους οποίους καταγράφεται εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κανένα περιοριστικό μέτρο. Έχουμε ελάχιστα και αυτά δεν τηρούνται. Έχουμε έναν ιό, ο οποίος μεταδίδεται ταχύτατα και άρα δεν υπάρχει τίποτα που να μπορεί να τιθασεύσει τους αριθμούς».

Καταλήγοντας, μίλησε για την προστασία των εμβολίων:

«Το 85% είναι δύσκολο και δε θα προλάβουμε χρονικά να το πετύχουμε. Γι’ αυτό και επιμένουμε οι ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν, γιατί ούτε το τείχος ανοσίας ούτε τα μέτρα μπορούν να τους προστατεύουν. Από τους εμβολιασμένους, ένα ποσοστό 88% έχει άμυνα που θα του εξασφαλίσει να μη νοσήσει, ένα 12% θα νοσήσει και ελάχιστες εξαιρέσεις θα νοσήσουν βαρύτερα από το αναμενόμενο. Όμως όλοι οι εμβολιασμένοι προστατευόμαστε από βαριά νόσηση και θάνατο. Αυτό δεν είναι θεωρητικό, το βλέπουμε στη Μεγάλη Βρετανία, όπου έχουμε πάρα πολλά κρούσματα, αλλά λίγες απώλειες και μικρή επιβάρυνση του συστήματος υγείας»

Βασιλακόπουλος: Περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους αν «ζορίσει» η κατάσταση

Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος υπογράμμισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι το lockdown δεν υπάρχει σαν λύση στο τραπέζι στην παρούσα φάση, αλλά οι πολίτες ανησυχούν όσο τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. «Αν βαρύνει η κατάσταση, η λύση είναι να περιοριστούν δραστικά οι δραστηριότητες των μη εμβολιασμένων. Το καλοκαίρι μπορούν να κάνουν χρήση των μικτών υπαίθριων χώρων.

Τον χειμώνα που οι θερμοκρασία πέφτει, τι θα γίνει; Θα τον βάλουν μέσα στο εστιατόριο; Θα μείνει σπίτι του» υποστήριξε. Ο κ. Βασιλακόπουλος επανέλαβε ότι το τείχος ανοσίας μπορεί να χτιστεί, χωρίς εμβολιασμό, μόνο αν νοσήσουν περίπου 4 εκατομμύρια πολίτες που είναι ανεμβολίαστοι. Φυσικά κάτι τέτοιο θα είχε κόστος σε πολλές ανθρώπινες ζωές, ενώ δύσκολα θα άντεχε και το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Στη συνέχεια ο καθηγητής υποστήριξε ότι το επόμενο διάστημα θα σημειωθεί νέα έκρηξη κρουσμάτων: «Η θεωρία ότι μπορούμε να ανοίξουμε με αυστηρά πρωτόκολλα δεν υφίσταται. Με τα σημερινά ποσοστά εμβολιασμού, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων θα είναι πάρα πολύ μεγάλος. Δεδομένου ότι το στέλεχος Δέλτα που θα επικρατήσει είναι 60% πιο μεταδοτικό, πρέπει να είμαστε κατά 60% περισσότερο εμβολιασμένοι και 60% πιο προσεκτικοί».

Θωμαΐδης: Οι 5 «κόκκινες» ζώνες στην Ελλάδα

Η μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού επιβεβαιώνεται και από τις μετρήσεις στα λύματα. Ο καθηγητής αναλυτικής χημείας Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι η μεγάλη διασπορά του ιού, ξεκινά από την Αττική και δύο περιοχές στην Κρήτη «αλλά επεκτείνεται πλέον και σε άλλες περιοχές, Λάρισα, Θεσσαλονίκη».

Στα λύματα της Αττικής, εξήγησε, το ιικό φορτίο διπλασιάστηκε σημειώνοντας αύξηση κατά 105%, ενώ σε διάστημα δύο εβδομάδων, η αύξηση ιικού φορτίου ξεπερνά το 170%. Στο ερώτημα εάν αντίστοιχη θα είναι και η αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, απάντησε ότι οι μετρήσεις αυτές δεν οδηγούν αναλογικά σε διπλασιασμό και πως οι αριθμός των κρουσμάτων εξαρτάται και από τον αριθμό των διαγνωστικών τεστ που διενεργούνται.

Δεν θα προλαβαίνουμε να μετράμε θύματα με 1,5 εκατ. ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών

“Με 1,5 εκατομμύριο ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών δεν θα προλαβαίνουμε να μετράμε θύματα αν δεν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί”, τόνισε σε συνέντευξή του ο διευθυντής της 2ης ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο ίδιος επισήμανε πως “το μόνο όπλο που έχουμε για να κερδίσουμε τη ζωή μας είναι ο εμβολιασμός”, διότι όπως εξήγησε, “η φυσική ανοσία, το να περιμένουμε δηλαδή ότι ο ιός θα τους μολύνεις όλους έχει πολύ μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές”.

Ο κ. Καπραβέλος δήλωσε υπέρμαχος της καθολικότητας και υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών για όλους όσοι είναι πάνω από 12 έτη ενώ χαρακτήρισε “ανεπίτρεπτο να είναι ανεμβολίαστοι οι υγειονομικοί και να κινδυνεύουν οι ασθενείς να μολυνθούν και να χάσουν τη ζωή τους”, προσθέτοντας πως η υποχρεωτικότητα περνά και μήνυμα ότι το τείχος ανοσίας έχει επιστημονική και ηθική βάση.

Η πληροφόρηση για το θέμα των εμβολιασμών έχει εξαντληθεί

“Το ίδιο ισχύει και για κάποιον που δεν έχει εμβολιαστεί και μπορεί, αν μπει στο λεωφορείο, να προξενήσει σοβαρή βλάβη και απώλεια ζωής. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχτούμε ως κοινωνία, αν θέλουμε να λέμε ότι είμαστε υπέρ της ανθρώπινης ζωής”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Η πληροφόρηση για το θέμα των εμβολιασμών έχει εξαντληθεί και πλέον είναι ζήτημα προστασίας της ανθρώπινης ζωής”, δήλωσε, συμπληρώνοντας πως “αν θέλουμε να ελέγξουμε το 4ο κύμα με την υπερμεταδοτικότητα δεν πρέπει να αφήσουμε αυτό το ποσοστό ανεμβολίαστων”. Όπως υπογράμμισε, ο ανεμβολιαστός είναι σημαντικός κρίκος διασποράς και μετάλλαξης του ιού. “Όσο ο ιός μεταλλάσσεται είναι κίνδυνος και για τους εμβολιασμένους”, είπε εξηγώντας πως ότι υπάρχουν αναφορές από την Αγγλία για εμβολιασμένους με δύο δόσεις που απεβίωσαν.

“Καμπανάκι” για την πορεία της υγειονομικής κρίσης

Ο Νίκος Καπραβέλος ανέφερε πως η δυναμική της πανδημίας δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα, με την χαλάρωση των μέτρων και τους ανεμβολίαστους πάνω από 50 ετών που είναι ο κύριος πληθυσμός που απασχολεί το σύστημα υγείας και την μετάλλαξη που κάνει τον ιό πιο επιθετικό. Παράλληλα προέβλεψε πως τις επόμενες μέρες θα αυξηθούν τα κρούσματα και πως αυτή τη στιγμή ζούμε μια κατάσταση όπως συνέβη στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο. “Είχαμε ηρεμία και είδατε τι πάθαμε το Νοέμβριο” είπε, προειδοποιώντας πως αν θέλουμε να διαχειριστούμε σωστά το 4ο κύμα θα πρέπει να πάρουμε μέτρα τώρα.

15.000-20.000 κρούσματα ημερησίως

Σε αντίθεση περίπτωση, έκανε μια εφιαλτική πρόβλεψη δηλώνοντας πως θα φτάσουμε 15.000-20.000 κρούσματα ημερησίως και το σύστημα θα δεχτεί μεγάλη πίεση. “Η κατάρρευση του ΕΣΥ αφορά και τους υπόλοιπους ασθενείς πλην αυτών με κορονοϊό. Στο δεύτερο κύμα δύο στους τρεις ασθενείς έχασαν τη ζωή τους έξω από τις ΜΕΘ, γιατί δεν υπήρχαν κρεβάτια, ενώ στο τρίτο κύμα ένας στους δυο”, ανέφερε.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι τα χρόνια υποβάθμισης και υποστελέχωσης του εθνικού συστήματος υγείας δεν διορθώνονται σε μερικούς μήνες και πως δεν υπάρχουν εκπαιδευμένα στελέχη. “Τώρα δεν έχουμε μεγάλα περιθώρια να ενισχύσουμε το σύστημα”, δήλωσε χαρακτηρίζοντας το εμβόλιο “θείο δώρο” που σώζει ζωές. “Δεν χρειάζεται να μας ”προειδοποιήσει” άλλο ο ιός τον μάθαμε” είπε, καταλήγοντας πως θεωρεί αδικαιολόγητο τον εφησυχασμό.

 Σαρηγιάννης: Τον Δεκαπενταύγουστο τα κρούσματα θα αγγίξουν τα 6.400 ημερησίως

Την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα καλπάζει σε όλη τη χώρα, με τα αποτελέσματα της να έχουν αρχίσει να αποτυπώνονται σταδιακά στα κρούσματα που καθημερινά ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ (χθες έφτασαν τα 3.109 και την Δευτέρα 2.065) «ίλιγγο» προκαλεί το γεγονός πως στις 15 Αυγούστου, τα κρούσματα θα διπλασιαστούν στα 6.400 σύμφωνα με τα μοντέλα του καθηγητή περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

Όπως αναφέρει στο protothema.gr ο καθηγητής, όσο στη χώρα θα συνεχίσουν να γίνονται διπλάσια τεστ σε σχέση με τα προηγούμενα διαστήματα, τόσο τα κρούσματα θα βλέπουμε να αυξάνονται: «Εμείς υπολογίζουμε πως τον Δεκαπενταύγουστο με τον υψηλό αριθμό τεστ που γίνονται αυτή την στιγμή στη χώρα, τα κρούσματα θα αγγίξουν τα 6.400. Μέχρι πρότινος γίνονταν σε όλη τη χώρα 40.000-45.000 τεστ, ενώ τώρα έχουν αυξηθεί στις 84.000, που σημαίνει πως όσο κάνουμε διπλάσια τεστ θα ανιχνεύονται και διπλάσια περίπου κρούσματα. Το μοντέλο υπολογίζει την συνολική διασπορά στην κοινότητα και όχι τα ανιχνευθέντα» εξηγεί.

«Το 6.400 κρούσματα στα μέσα Αυγούστου θα οφείλονται στη μετάλλαξη Δέλτα καθαρά”

“Ακόμα δεν είναι κυρίαρχη η μετάλλαξη Δέλτα. Όμως στα τέλη του μήνα θα είναι. Αυτή την στιγμή το ποσοστό της αγγίζει το 25% με 30%. Τα νούμερα που βλέπουμε σήμερα οφείλονται περισσότερο στις μεταλλάξεις που σήμερα επικρατούν και λιγότερο στη Δέλτα».

Αν και τα νούμερα των κρουσμάτων είναι αποκαρδιωτικά, ωστόσο οι υψηλές θερμοκρασίες «φρενάρουν» όσο μπορούν την υπερμετάδοση: «Οι υψηλές θερμοκρασίες φυσικά και βοηθούν αυτή την στιγμή, διότι αν την ίδια διασπορά και την τωρινή χαλαρότητα των μέτρων την είχαμε το Νοέμβριο, τότε θα βλέπαμε τα κρούσματα να ανεβαίνουν σαν πύραυλος, δεν το συζητάμε. Η θερμοκρασία βοηθάει, αλλά και πόσο να βοηθήσει, δεν γίνεται να στηριζόμαστε μόνο σ αυτές τις συνθήκες και να περιμένουμε να «φρενάρουν» την κατάσταση. Είναι εντυπωσιακό πάντως αυτό συμβαίνει με την Δέλτα. Την Άνοιξη είχα πει πως η Δέλτα θα μας προβλημάτιζε από τον Αύγουστο, ωστόσο ήρθε νωρίτερα στη χώρα από τον Ιούνιο. Περίμενα λίγο πιο αργά τα αποτελέσματα της».

Στοχευμένα τεστ και τοπικά lockdown σύντομης διάρκειας η μόνη λύση

«Το τραγικό αυτή την στιγμή είναι πως ενώ τα κρούσματα θα συνεχίσουν να καλπάζουν εμείς καθόμαστε και τα κοιτάμε την ώρα που μπορούμε να τα σταματήσουμε. Βέβαια κάτι τέτοιο κοστίζει και μάλιστα ακριβά, αλλά τουλάχιστον μπορεί να γίνει καλύτερη και στοχευμένη επιτήρηση, να γίνουν στοχευμένα self test και rapid test, ώστε να μπει περισσότερος κόσμος σε καραντίνα, περιορισμούς σε δραστηριότητες και ίσως κάποια τοπικά lockdown σε περιοχές, όπου υπάρχουν γρήγορη ανάπτυξη κρουσμάτων. Είναι μια σειρά από πράγματα που ακόμα δεν τα συζητάμε όμως θα έπρεπε.

Έχω αμφιβολίες για το τι θα γίνει και αυτό το καλοκαίρι, διότι αν οποιαδήποτε κυβέρνηση ευρωπαϊκής χώρας πει αυτή την στιγμή ότι όποιος γυρίσει από Δευτέρα π.χ από την Ελλάδα θα μπαίνει καραντίνα, τότε θα αδειάσει ο τόπος όπως έγινε και πέρσι. Όταν σου ξεφεύγει έτσι η κατάσταση δεν ξέρω πως μπορείς να κρατήσεις τους τουρίστες. Δεν είναι λύση να κλείνουμε τα μάτια».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σαρηγιάννη οι εμβολιασμοί πρέπει να αυξηθούν

«Για μένα η αντιμετώπιση είναι ο εμβολιασμός, ακόμα κι αν πρέπει να γίνεται με το εμβόλιο της αρεσκείας του καθενός. Ταυτόχρονα κάνω καλό έλεγχο και επιτήρηση με κινητές μονάδες, ώστε να μπορώ να δω τι γίνεται από νωρίς. Δεν είναι κάτι δύσκολο αρκεί οι ειδικοί να πάρουν τα μοντέλα των δεδομένων, εκεί φαίνεται που στη χώρα υπάρχει αυξητική τάση. Εκεί πας κάνεις περισσότερα τεστ, βάζεις κόσμο σε καραντίνα και σπάζεις τις αλυσίδες μετάδοσης. Αν πάλι δεν πρόλαβες να το κάνεις τότε ένα τοπικό lockdown σύντομης διάρκειας θα δώσει λύση διότι είναι ακόμα νωρίς. Αν η κατάσταση ξεφύγει κι άλλο στην Κρήτη, τότε θα πρέπει για να σταματήσεις τη φόρα των κρουσμάτων να κάνεις lockdown σε όλο το νησί ακόμα και για ένα μήνα».

Exit mobile version