Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Νότια Αφρική ταραχές: Αυξάνεται δραματικά η λίστα των νεκρών
ΚΟΣΜΟΣ

Νότια Αφρική ταραχές: Αυξάνεται δραματικά η λίστα των νεκρών

Νότια Αφρική ταραχές: Σε έκτακτη ανάγκη η χώρα

Δε σταματά να μετρά νεκρούς η Νότια Αφρική μετά το ξέσπασμα βίαιων επεισοδίων που εδώ και μία εβδομάδα ταλανίζουν τη χώρα. Μέχρι τώρα έχουν χάσει τη ζωή τους 212 άνθρωποι, όπως σύμφωνα με ανακοινώσεις της κυβέρνησης ενώ για υποκινούμενη βία κάνει λόγο ο Πρόεδρος της χώρας. Στον χθεσινό απολογισμό των νεκρών από τα αιματηρά επεισόδια, έχασαν τη ζωή τους 117 πολίτες. Στην περιφέρεια του Γιοχάνεσμπουργκ, άλλοι έξι θάνατοι καταγράφηκαν αυξάνοντας σε 32 τον συνολικό αριθμό των νεκρών, ενώ στην ανατολική επαρχία Κουαζούλου-Νατάλ απ’ όπου άρχισαν τα βίαια επεισόδια, άλλοι 89 νεκροί προστέθηκαν στον απολογισμό που ανέρχεται πλέον σε 180 νεκρούς, δήλωσε η υπουργός Χουμπούντζο Ντσαβχενί, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η υπουργός επισήμανε ότι οι διαμαρτυρίες και οι λεηλασίες στην χώρα τελείωσαν τώρα και ότι η κατάσταση έχει «σταθεροποιηθεί πλήρως». Πρόσθεσε ότι δυο καίριοι αυτοκινητόδρομοι, εκ των οποίων ο N3 που συνδέει τις επαρχίες Γκαουτένγκ και ΚουαΖούλου-Νατάλ άνοιξαν ξανά και λειτουργούν κανονικά. Νότια Αφρική: Για υποκινούμενη βία κάνει λόγο ο Πρόεδρος της χώρας
Οι ταραχές και οι λεηλασίες στη Νότια Αφρική «υποκινήθηκαν, υπάρχουν άνθρωποι που τις σχεδίασαν και τις συντόνισαν», ισχυρίστηκε σήμερα ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα στο Ντέρμπαν, λιμάνι της ανατολικής περιφέρειας Κουαζούλου – Νατάλ, όπου ξέσπασαν οι βιαιότητες πριν από μία εβδομάδα.

O Χουμπούτζο Ντσχαβχένι κατήγγειλε «ένα οικονομικό σαμποτάζ».

«Θα τους ασκήσουμε διώξεις. Έχουμε ταυτοποιήσει αρκετούς, δεν θα επιτρέψουμε την αναρχία και το χάος» στη χώρα, πρόσθεσε, ενώ η αστυνομία διεξάγει έρευνες για 12 πρόσωπα που θεωρούνται ύποπτα ότι βρίσκονται πίσω από τα βίαια επεισόδια των τελευταίων ημερών. Την Πέμπτη 15/7, η κυβέρνηση ανακοίνωσε «ένα από τα πρόσωπα αυτά έχει ήδη συλληφθεί και ενισχύθηκε η παρακολούθηση των 11 άλλων». Η ανακοίνωση έγινε από τον υπουργό Προεδρίας Χουμπούτζο Ντσχαβχένι, ο οποίος κατήγγειλε «ένα οικονομικό σαμποτάζ».

Τα πρώτα επεισόδια ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα, την επομένη της φυλάκισης του πρώην προέδρου Τζέικομπ Ζούμα, ο οποίος καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 15 μηνών για προσβολή δικαστηρίου. Στη συνέχεια οι ταραχές επεκτάθηκαν με φόντο την ενδημική ανεργία και τους νέους περιορισμούς εξαιτίας της Covid-19. Ο Ραμαφόζα δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχος μ’ αυτό που συμβαίνει εδώ», διευκρινίζοντας πως οι βιαιότητες στην επαρχία Κουαζούλου – Νατάλ στοίχισαν τη ζωή σε 95 ανθρώπους, τέσσερις περισσότερους απ’ ό,τι είχε ανακοινωθεί την προηγουμένη, αυξάνοντας τον συνολικό απολογισμό σε τουλάχιστον 121 νεκρούς.

Ο ίδιος είπε ότι έως 25.000 στρατιώτες, δέκα φορές περισσότεροι απ’ ό,τι στην αρχή της εβδομάδας, θα έχουν αναπτυχθεί σύντομα για να διατηρήσουν τη σχετική ηρεμία που ανακτήθηκε και είναι προς το παρόν πιο φανερή στο Γιοχάνεσμπουργκ απ’ ό,τι στην επαρχία Κουαζούλου – Νατάλ. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί περισσότερα από 2.000 άτομα, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις