Περιορισμοί ανεμβολίαστων Κίνα: Δεν θα τους επιτρέπεται η πρόσβαση σε νοσοκομεία, σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες και πάρκα.
Οι μη εμβολιασμένοι κάτοικοι πολλών περιοχών της Κίνας σύντομα δεν θα επιτρέπεται να έχουν πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, σχολείων και γηροκομείων, καθώς η χώρα στοχεύει να φτάσει σε ένα ποσοστό εμβολιασμού τουλάχιστον 80% έναντι της Covid-19. Κατά την τελευταία εβδομάδα, τοπικές αρχές της χώρας σε τουλάχιστον οκτώ επαρχίες έχουν δημοσιεύσει ανακοινώσεις που προειδοποιούν τους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού μέχρι τα τέλη Ιουλίου ή τις αρχές Αυγούστου, γιατί μετά θα αντιμετωπίσουν ποικίλους περιορισμούς στην καθημερινή ζωή τους.
«Ολοι είναι υπεύθυνοι για την πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας και ο εμβολιασμός ξεκινά από εμένα» ανέφερε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε αυτήν την εβδομάδα από την κομητεία Ντινγκάν, στην επαρχία Τζιανγκζί, η οποία φιλοξενεί περίπου 220.000 άτομα. Η ανακοίνωση πρόσθετε ότι «κατά κύριο λόγο» οι μη εμβολιασμένοι κάτοικοι δεν θα έχουν πρόσβαση στα σχολεία, στις δημόσιες συγκοινωνίες και στις ιατρικές εγκαταστάσεις, μεταξύ άλλων παροχών και υπηρεσιών, από τις 26 Ιουλίου.
Ανοσία
Η πίεση των τοπικών κυβερνήσεων για αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού έρχεται καθώς το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα σκιαγράφησε τον στόχο του να επιτύχει τη λεγόμενη «ανοσία της αγέλης» έως τον Δεκέμβριο αυτό έτος. Ο Σάο Γίμινγκ, επιδημιολόγος στο Κινέζικο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, δήλωσε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι δεδομένου του ποσοστού προστασίας των κινεζικών εμβολίων είναι κάτω του 100%, η Κίνα θα πρέπει να εμβολιάσει πλήρως το 80% έως 85% των κατοίκων της, που ισοδυναμεί με 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους (σ.σ. ο συνολικός πληθυσμός της χώρας είναι 1,4 δις.) προκειμένου να τηρηθεί η προθεσμία του Δεκεμβρίου.
Καθώς η Κίνα περιόρισε σε μεγάλο βαθμό την εξάπλωση του ιού, πολλοί κάτοικοι στην αρχή δεν ένιωσαν την ανάγκη εμβολιασμού. Ενα ιστορικό σκανδάλων ασφαλείας με εγχώρια εμβόλια συνέβαλε επίσης στην διστακτικότητα του κοινού. Ωστόσο, αρκετές πρόσφατες τοπικές επιδημίες, όπως στις βόρειες επαρχίες Ανούι, Λιαονίνγκ και Γκουανγκντόγκ, πυροδότησαν νέους φόβους διασποράς, προκαλώντας βιασύνη εμβολιασμού στις πληγείσες περιοχές.
Πάνω από 10 εκατομμύρια δόσεις ανά ημέρα
Και σε ολόκληρη τη χώρα, το ποσοστό εμβολιασμού έχει επιταχυνθεί τους τελευταίους μήνες, με πάνω από 10 εκατομμύρια δόσεις ανά ημέρα κατά μέσο όρο. Μέχρι την Τετάρτη, η κινεζική κυβέρνηση είχε χορηγήσει 1,4 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις των κρατικών μέσων ενημέρωσης, αν και παραμένει ασαφές το συνολικό ποσοστό του πληθυσμού που έχει κάνει και τις δύο δόσεις.
Κυβερνητικοί υπάλληλοι κατεβαίνουν σε γειτονιές προσπαθώντας να πείσουν τους ανθρώπους να εμβολιαστούν, με αντάλλαγμα οφέλη, όπως κουπόνια αγορών έως δωρεάν αγαθά παντοπωλείου και παγωτά.
Απαγορεύσεις εισόδου
Τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου, τουλάχιστον 50 κομητείες σε 12 κινεζικές επαρχίες εξέδωσαν προειδοποιήσεις για ενισχυμένα μέτρα, ώστε να ενθαρρύνουν τους μη εμβολιασμένους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο, προσθέτοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα επηρεαστεί η ζωή τους και η διασκέδασή τους. Οι πολιτικές ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό από μέρος σε μέρος – σε 33 από τις επαρχίες οι αρχές δήλωσαν ότι τα αρχεία εμβολιασμού θα ελέγχονται κατά την είσοδο σε δημόσιες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων διοικητικών κτιρίων και υγειονομικών εγκαταστάσεων.
Αλλά σε 19 κομητείες, οι τοπικές κυβερνήσεις προειδοποίησαν ρητά ότι εντός εβδομάδων, οι μη εμβολιασμένοι πολίτες θα μπορούσαν να αποκλειστούν από ένα ευρύ φάσμα δημόσιων χώρων και υπηρεσιών. Σε μερικές κομητείες, τα μέτρα είναι ακόμη πιο ακραία, καθώς δεν θα επιτρέπεται στους μαθητές να πάνε στο σχολείο εκτός και αν και οι δύο γονείς τους έχουν εμβολιαστεί πλήρως.
Στην επαρχία Ταντζέ τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι τοπικές κυβερνητικές υπηρεσίες θα σταματήσουν να πληρώνουν υπαλλήλους ή εργαζόμενους σε κρατικές επιχειρήσεις εάν αρνούνται να εμβολιαστούν. Μέτρα περί υποχρεωτικού εμβολιασμού έχουν ανακοινωθεί και σε άλλες χώρες, όπως στην Ελλάδα, στην Γαλλία, στην Αυστραλία κ.ά. Αλλά αυτά είναι τα πρώτα τέτοια μέτρα στην Κίνα, που οδηγούν σε κριτική, με κάποιους να ανησυχούν ότι οι περιορισμοί αυτοί είναι προπομπός του εθνικού υποχρεωτικού εμβολιασμού.