Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

25

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κορονοϊός: Η υποχρεωτικότητα του εμβολίου θα συνδέεται με κυρώσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορονοϊός: Η υποχρεωτικότητα του εμβολίου θα συνδέεται με κυρώσεις

Κορονοϊός: «Οι ανεμβολίαστοι θα μείνουν υπό περιορισμούς διότι η χώρα δεν θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων».

Η υποχρεωτικότητα του εμβολίου θα συνδέεται με κυρώσεις, καθώς «όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά». Δεν γίνεται αυτοί οι οποίοι υποτίθεται ότι προστατεύουν εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο, να είναι οι ίδιοι πιθανοί φορείς αυτού του κινδύνου». Από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Από την Παρασκευή 16 Ιουλίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών με ψηφιακή εφαρμογή πιστοποίησης, ενώ επισημάνθηκε ότι πρόκειται για πρακτική που ακολουθούν ήδη χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο.

ΓΙώργος Αυτιάς

Από τον Γιώργο Αυτιά

«Αυτό σημαίνει ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού η ψυχαγωγία, είτε σε ανοικτούς είτε σε κλειστούς χώρους, θα αφορά μόνο καθήμενους και όχι όρθιους, ώστε να μην ευνοείται η μετάδοση του ιού. Τα καταστήματα θα έχουν, πλέον, τη δυνατότητα περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων. Όμως και οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Οι μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους. Όποτε το θελήσουν οι πρώτοι και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι. Κι αυτό γιατί η ζωή στο στράτευμα είναι από τη φύση της ομαδική και συνεπώς ο συγχρωτισμός είναι αναπόφευκτος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η διασφάλιση της υγείας αποτελεί μονόδρομο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποσαφήνισε: «Οι εμβολιασμένοι θα επανέλθουν σταδιακά στην κανονικότητα τους και θα αποκτήσουν πίσω τη ζωή τους. Οι ανεμβολίαστοι θα μείνουν υπό περιορισμούς διότι η χώρα δεν θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων». Τα χιλιάδες κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά δεν αφήνουν περιθώρια για ήπιες λύσεις. Τα προγνωστικά μοντέλα για την πορεία της πανδημίας, τα οποία τέθηκαν υπόψιν του πρωθυπουργού την περασμένη εβδομάδα, προκάλεσαν έντονη ανησυχία και κατέστησαν επιτακτική την επίσπευση των αποφάσεων για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Αν η αύξηση των κρουσμάτων μετατραπεί τις επόμενες ημέρες σε αύξηση των νοσηλειών και νέα πίεση στο σύστημα υγείας, υπάρχει ο κίνδυνος να τιναχθεί στον αέρα όλος ο σχεδιασμός. «Σε λίγο όλοι ή θα εμβολιαστούμε ή θα νοσήσουμε», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Η λύση είναι μία: Αυτό το τέλος να έρθει χωρίς άλλον πόνο. Την υποδεικνύουν, άλλωστε, και όσοι σήμερα δίνουν τον αγώνα τους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που κατά 99% είναι ανεμβολίαστοι. Συνεπώς, τον δρόμο δεν δείχνει ο πανικός, αλλά ο εμβολιασμός.

Αναστολή εργασίας

Εμβολιάζονται εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία. Όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά, θα βγουν σε υποχρεωτική άδεια. Η ίδια κύρωση αναμένεται να ισχύσει και για τους υγειονομικούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι παίρνουν σειρά από την 1η Σεπτεμβρίου. Αρκετοί δεν αποκλείουν την επέκταση του μέτρου και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων «αν κριθεί απαραίτητο και ανάλογα την πορεία της πανδημία τον Σεπτέμβριο». Η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα σε νομοθέτηση ,προκειμένου να ισχύσουν οι παραπάνω προβλέψεις και μένει να δούμε αν αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για το δικαίωμα επιχειρήσεων άλλων κλάδων του ιδιωτικού τομέα να ενημερώνονται από τους εργαζόμενους τους αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι προκειμένου να λάβουν ανάλογα μέτρα αν το επιθυμούν, χωρίς να αντιμετωπίζουν νομικά προβλήματα.

«Η ώρα είναι τώρα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, «γιατί το εμβόλιο θέλει λίγο χρόνο για να γίνει η ασπίδα μας. Έχουμε, συνεπώς, το απόλυτο όπλο για να σταματήσουμε τον κορονοϊό εδώ. Ο εμβολιασμός είναι, τώρα, το κατά κεφαλήν χρέος της χώρας».

 

 

 Τα 4 μέτρα

Τα μέτρα κατά του ιού είναι:

  1. Άμεσος και υποχρεωτικός εμβολιασμός όλων των εργαζομένων σε γηροκομεία και σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Εάν το μέτρο δεν εφαρμοστεί από ορισμένους εργαζόμενους, τότε θα τεθούν από την 16η Αυγούστου σε καθεστώς αναστολής εργασίας.
  2. Από 1η Σεπτεμβρίου θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός όλων των εργαζομένων στον τομέα υγείας, δημόσιο και ιδιωτικό. Αυτό αφορά νοσηλευτές και γιατρούς, καθώς και διοικητικό προσωπικό νοσοκομείων και άλλων ιατρικών μονάδων παντός τύπου.
  3. Θεσπίζονται μέτρα και κίνητρα για τον προαιρετικό εμβολιασμό των στρατευσίμων και μονίμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, όλων των όπλων και ειδικοτήτων καθώς και του διοικητικού προσωπικού όλων των υπηρεσιών του Υπουργείου Άμυνας.
  4. Άμεσα παραδίδονται οι εσωτερικοί χώροι διασκέδασης, δηλαδή εστιατόρια, μπαρ, θέατρα και κινηματογράφοι, και άλλοι χώροι, παντός τύπου που εντάσσονται σε αυτόν τον τομέα, για χρήση μόνο σε εμβολιασμένους.

 

Ο πρωθυπουργός

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε: «Πρόκειται για τέσσερις επιλογές υπέρ της υγείας των ίδιων των εργαζομένων και των γύρω τους. Ταυτόχρονα, όμως, και για αποφάσεις που αποδίδουν ελευθερίες σε εκείνους που τις δικαιούνται. Ενώ παράλληλα συνιστούν μία πράξη δικαιοσύνης προς την πλειονότητα των πολιτών που δρουν με κοινωνική ευθύνη και ευαισθησία. Και κάτι ακόμη: έχουν τόλμη αλλά και μετριοπαθή κλιμάκωση. Και είναι απλές και κατανοητές.

»Είναι καιρός να συσπειρωθούμε όλοι γύρω από μία κοινή πραγματικότητα. Και τότε θα διαπιστώσουμε ότι οι κοινοί κανόνες δεν διχάζουν, αλλά ενώνουν. Αντίθετα, τη σύγχυση σπέρνουν μόνον η διγλωσσία και οι αντιφατικές συμπεριφορές. Ας μην επενδύουν, λοιπόν, κάποιοι στην άγνοια ή στην αγωνία. Πολύ περισσότερο όταν η οικονομία βάζει ξανά μπροστά τις μηχανές της. Και, όπως είπα και στην αρχή, φέτος ο τουρισμός μπορεί τελικά να μας εκπλήξει ευχάριστα.

»Κλείνω όπως ξεκίνησα. Ενωμένοι, έχουμε ήδη πετύχει πολλά για τα οποία κάθε λόγο έχουμε να είμαστε υπερήφανοι. Πόσοι, άραγε, θα στοιχημάτιζαν πριν από έξι μήνες ότι στα μέσα Ιουλίου 5.300.000 Έλληνες θα είχαν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση; Και ότι περίπου 4.300.000 θα ήταν ήδη πλήρως θωρακισμένοι; Κι όμως, τα καταφέραμε. Τώρα χρειάζεται λίγη προσπάθεια ακόμη. Αυτό σημαίνει ότι με μία νέα εξόρμηση εμβολιασμών, κυρίως μεταξύ των άνω των 60 και των νέων μας, το καλοκαίρι μας θα γίνει ακόμη καλύτερο. Και η ώρα είναι τώρα. Γιατί το εμβόλιο θέλει λίγο χρόνο για να γίνει η ασπίδα μας. Έχουμε, συνεπώς, το απόλυτο όπλο για να σταματήσουμε τον κορονοϊό εδώ, στο τέταρτο γράμμα του αλφαβήτου. Ο εμβολιασμός είναι, τώρα, το «κατά κεφαλήν χρέος» της χώρας.

»Οι ελευθερίες θα αποκαθίστανται σταδιακά με διαβατήριο το εμβόλιο και σταθερούς τους βασικούς κανόνες: μάσκα όταν είμαστε με άλλους, ακόμη κι έξω, ατομική υγιεινή και πολλά test. Ενώ η Πολιτεία θα βρίσκεται σε επιφυλακή, ώστε να παρακολουθεί τοπικές εξάρσεις, την ετοιμότητα των νοσοκομείων και την τήρηση των μέτρων».

 

 

 Ο τουρισμός

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης τονίζει: «Να αξιολογούμε ρεαλιστικά τις προσδοκίες μας» και επισημαίνει ότι στην παρούσα φάση «αυτό που μετρά είναι, πάνω από όλα, η ποιότητα, όχι η ποσότητα» για να προστατεύσουμε τη φήμη της Ελλάδας, ως κράτους που προστατεύει αποτελεσματικά και με συνέπεια τους ξένους φιλοξενούμενούς της, ως κρίσιμη επένδυση για το μέλλον. Προσωπικά εύχομαι, ελπίζω και πιστεύω ότι φέτος θα πάμε καλύτερα από πέρσι. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στο υγειονομικό μέτωπο. Σε ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα στην Κω, όπως μου είπαν οι υπεύθυνοι, από τα 1.000 δωμάτια δεν υπάρχει ούτε ένα ελεύθερο στην παρούσα φάση. Ωστόσο κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί με τις κρατήσεις από τις 10 Αυγούστου και μετά. Εύλογα, μεγάλη μερίδα τουριστών θα πάρει την απόφαση να ταξιδέψει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή». Γερμανία, Πολωνία, Γαλλία και οι ΗΠΑ ήταν οι χώρες με τη μεγαλύτερη κίνηση τουριστών προς την Ελλάδα, ενώ ζωηρό είναι και το ρεύμα των οδικών αφίξεων, από τις χώρες της Βαλκανικής με «πρωταθλητές» Ρουμανία και Βουλγαρία. Ο κ. Θεοχάρης επιβεβαιώνει ότι είναι εκρηκτική η αύξηση κρατήσεων από Βρετανούς που φτάνει πάνω από 250%. Να δούμε!

 

 

 Συναγερμός για τους εμβολιασμούς

Τρεις στους 10 δεν έχουν κάνει ακόμη το εμβόλιο. Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου τονίζει ότι «ανεμβολίαστοι θα παραμείνουν ίσως και πάρα πολλοί από το φόβο των παρενεργειών. Από τον φόβο για την περίπτωση του 1, του 2 στο εκατομμύριο, σε σχέση με τον πολύ κοντινό κίνδυνο της νόσησης. Οι ανεμβολίαστοι χρησιμοποιούν και σαν επιχείρημα ότι αυτοί που εμβολιάζονται νοσούν και άρα γιατί να εμβολιαστούν, αφού το εμβόλιο δεν αποδίδει; Ξεχνούν το γεγονός το οποίο πρέπει καθημερινά να το θυμόμαστε όλοι, ότι το 99% των ασθενών στις Μονάδες είναι άτομα ανεμβολίαστα». Οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας εάν νοσήσουν από το φθινόπωρο θα χρειαστεί να νοσηλευτούν, γεγονός που μπορεί να φέρει ξανά στα όριά του το ΕΣΥ. Αυτός είναι άλλωστε και ο κίνδυνος αλλά και ο φόβος για τις περισσότερες κυβερνήσεις στην Ευρώπη, μην τυχόν και οι διαθέσιμες υπηρεσίες υγείας δεν μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού από την covid-19. Μόνο οι 7 στους 10 άνω των 60 ετών στην χώρα μας έχουν εμβολιαστεί από τον φόβο των παρενεργειών, ενώ 3 στους 10 είναι πλήρως ακάλυπτοι.

Τα στοιχεία

  • Για την ηλικιακή ομάδα 85 και άνω, το 70% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 70,5%
  • Για την ηλικιακή ομάδα 80-84, το 71% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 71,5%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 75-79, το 82,8% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 83,3%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 70-74, το 77% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 78%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 65-69, το 78% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 79%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 60-64, το 73% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 74%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 55-59, το 69% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 70,5%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 50-54, το 65% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 66%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 45-49, το 61% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 62%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 40-44, το 54% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 56%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 35-39, το 46% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 48%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 30-34, το 42% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 45%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 25-29, το 37% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 41%.
  • Για την ηλικιακή ομάδα 18-24, το 24% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 29%.

 

 

Οι νέοι και ο εμβολιασμός

Σε ό,τι αφορά στους νέους ηλικίας 18-29 χρόνων η εμβολιαστική κάλυψη έχει φθάσει το 31. Ο εμβολιασμός στους εφήβους ηλικίας 16 και 17 χρόνων θεωρείται ότι θα προστατεύσει πρωτίστως εκείνους, ανοίγοντας τους ένα ασφαλές πεδίο σχολικής και κοινωνικής ζωής, αλλά και τους οικείους τους. Όπως υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, «τα επόμενα επιδημικά κύματα θα εξαρτώνται και θα πυροδοτούνται από τις μεταλλάξεις που θα μεταδίδουν τα άτομα της νεαρής ηλικίας στους ανεμβολίαστους».

Στο πλαίσιο των διευκολύνσεων εντάσσεται και η κατάργηση από σήμερα της ποινής του «μπλοκαρίσματος» που ίσχυε στην πλατφόρμα και στο κλείσιμο ραντεβού σε περίπτωση που ο πολίτης άλλαζε για περισσότερες από 2 φορές το ραντεβού του. Εξίσου εύκολη και άμεση με την πρόσβαση στην πλατφόρμα των ραντεβού γίνεται πλέον και η πρόσβαση στον εμβολιασμό, χάρη στις παραδόσεις σκευασμάτων. Ο πυρήνας των ανεμβολίαστων πολιτών κυριάρχησε χθες κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση για την επιχείρηση «Ελευθερία», με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να παραθέτει νέα επιστημονικά δεδομένα για τον δραματικό ρόλο των ανεμβολίαστων ατόμων, κυρίως για την πορεία των μεταλλάξεων, αλλά και να καταρρίπτει «μύθους» και διαδόσεις για τον εμβολιασμό που κυκλοφορούν στη χώρα μας.

Η κυρία Θεοδωρίδου εξηγεί

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε μία προδημοσίευση μελέτης στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ) η οποία αποδεικνύει για πρώτη φορά όπως τόνισε «με μελέτη της αλληλούχισης του γονιδιώματος του ιού, ότι τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί καταφέρνουν να αναστείλουν, να «φρενάρουν» την εξελικτική διαδικασία των αντιγονικών μεταβολών του ιού. Αντίθετα, τα ανεμβολίαστα άτομα λειτουργούν σαν εργαστήριο παραγωγής νέων μεταλλάξεων, που εκφράζονται γρήγορα μάλιστα, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα της διασποράς, δεδομένου ότι δημιουργείται και αυξημένο ιικό φορτίο».

Υπενθύμισε η ειδικός ότι ο εμβολιασμός αποτρέπει τις νοσηλείες και τη βαριά νόσηση από την Covid σε ποσοστό που ξεπερνά το 93%, ενώ σε μικρότερο ποσοστό αποτρέπει και την πιθανότητα κάποιος να κολλήσει τη λοίμωξη. Στην επιδημία που βρίσκεται σε εξέλιξη από τη μετάλλαξη Δέλτα ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι εμβολιασμένοι με μία δόση. Κι αυτό διότι η μία δόση του εμβολίου προσφέρει προστασία της τάξεως του 33% με μέγιστο 50%, ενώ το ποσοστό εκτινάσσεται πάνω από το 90% με τη δεύτερη δόση.

 

 

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τον εμβολιασμό

Επιμένοντας στα επιστημονικά δεδομένα, τον ήρεμο, απλό, κατανοητό λόγο η κυρία Θεοδωρίδου επικεντρώθηκε κατά τη χθεσινή ενημέρωση σε έξι «αιτιάσεις», σε έξι «δικαιολογίες» που ακούγονται και επαναλαμβάνονται από άτομα που δεν εμβολιάζονται, «ακυρώνοντάς» τες.

  1. «Μένω ανεμβολίαστος γιατί έχω ένα χρόνιο νόσημα»

«Δεν υπάρχουν νοσήματα στα οποία να απαγορεύεται ο εμβολιασμός» ξεκαθάρισε η καθηγήτρια, εξηγώντας ότι «το εμβόλιο μπορεί να γίνεται στους πολίτες για όλες τις κατηγορίες των νοσημάτων, καθώς ο τύπος των εμβολίων που χρησιμοποιούνται κατά του κορωνοϊού δεν περιέχει ζώντες μικροοργανισμούς ή εξασθενημένους ιούς ή μικρόβια». Πρόσθεσε πως «υπάρχουν νοσήματα στα οποία μπορεί η αποτελεσματικότητα ή ανοσογονικότητα του εμβολίου να υπολείπεται, αλλά επιτρέπεται και πρέπει να γίνεται. Και υπάρχουν και ορισμένα νοσήματα υπό θεραπεία, υπό ειδικές θεραπείες τις οποίες ο θεράπων γιατρός μπορεί να προγραμματίσει τον χρόνο μεταξύ ενός φαρμάκου, παραδείγματος χάριν, μεταξύ ενός βιολογικού παράγοντα και του εμβολίου».

  1. «Περιμένω το φάρμακο»

«Πολλοί δεν εμβολιάζονται διότι περιμένουν το φάρμακο. Ατυχώς όμως οι μελέτες και οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, δεν έχουν αποδώσει ένα αποτελεσματικό φάρμακο. Μακάρι στο άμεσο ή στο απώτερο μέλλον να υπάρξει φάρμακο. Αλλά ο ιός τώρα είναι εδώ. Είναι το παρόν» τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου.

  1. «Ο εμβολιασμός επηρεάζει την γονιμότητα»

«Ο εμβολιασμός δεν επηρεάζει την γονιμότητα, ούτε των ανδρών, ούτε των γυναικών. Συστήνεται και για τις εγκύους, μετά από συνεννόηση με τον γυναικολόγο, ενώ ο εμβολιασμός επιβάλλεται και για θηλάζουσες. Σε πρόσφατη μελέτη διαπιστώθηκε πλέον, ότι το γενετικό υλικό του εμβολίου δεν μεταφέρεται, δεν ανιχνεύεται στο μητρικό γάλα. Αλλά ακόμα και να ανιχνευόταν, θα καταστρέφετο με την κατάποση στο στομάχι του μωρού», εξήγησε η ειδικός.

 

 

  1. «Φοβάμαι τις παρενέργειες»

«Ανεμβολίαστοι θα παραμείνουν ίσως πολλοί από το φόβο των παρενεργειών. Από τον φόβο όμως για την περίπτωση της μίας ή των 2 παρενεργειών στο 1 εκατομμύριο εμβολιασμένων ατόμων, σε σχέση με τον πολύ πιο κοντινό κίνδυνο της νόσησης. Βλέπουμε δηλαδή η ζυγαριά για πολλούς να γέρνει προς την πλευρά της πιθανότητας της 1 περίπτωσης στο εκατομμύριο και όχι στις δεκάδες πιθανότητες που είναι δίπλα τους», αποδόμησε και το «επιχείρημα» των παρενεργειών η πρόεδρος της Επιτροπής.

  1. «Και να εμβολιαστώ μπορεί να νοσήσω»

«Ανεμβολίαστοι χρησιμοποιούν και σαν επιχείρημα ότι αυτοί που εμβολιάζονται νοσούν και άρα γιατί να εμβολιαστούν, αφού το εμβόλιο δεν αποδίδει; Ξεχνούν όμως το γεγονός ότι το 99% των ασθενών στις Μονάδες είναι άτομα ανεμβολίαστα», είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

  1. «Δεν χρειάζεται να εμβολιαστώ, γιατί προστατεύομαι μέσα από τον εμβολιασμό των άλλων»

«Ανεμβολίαστοι είναι και εκείνοι οι οποίοι έχουν την άποψη ότι μπορούν να προστατευτούν από τον εμβολιασμό των άλλων. Μάλιστα, η επωνυμία που τους αποδίδεται είναι “λαθρεπιβάτες της ανοσίας”. Διότι πιστεύουν ότι θα προστατευθούν από κάτι που έχουν κάνει οι άλλοι και όχι οι ίδιοι.Ας έχουν υπόψη ότι κράτη όπως το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο, που έχουν πετύχει υψηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, άνω του 60%, έχουν αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων με τη μετάλλαξη Δ, αλλά χαμηλό αριθμό θανάτων»

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις