Υποχρεωτικός εμβολιασμός εκπαιδευτικών: Νέο μήνυμα θα στείλει ο πρωθυπουργός που περιοδεύει σε Μεσσηνία και Αρκαδία
Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας των ηλικιωμένων και το υγειονομικό προσωπικό. Παράλληλα θα καταγράφονται αναλυτικά και οι αυστηρές ποινές που θα έχουν όσοι αρνηθούν να εμβολιαστούν. Με το τέταρτο κύμα να δείχνει τα δόντια του, το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο η λίστα για την υποχρεωτικότητα να διευρυνθεί και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους. Ο πρωθυπουργός που περιοδεύει σήμερα σε Μεσσηνία και Αρκαδία αναμένεται μεταξύ άλλων να στείλει νέο μήνυμα για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού που αποτελεί την μοναδική ασπίδα απέναντι στις συνεχείς μεταλλάξεις του κορονοϊού.
Οι εκπαιδευτικοί φαίνεται να είναι η επόμενη κατηγορία εργαζομένων που θα επιβληθεί το συγκεκριμένο μέτρο, καθώς, όπως έχει τονίσει η υπουργός Παιδείας, όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης από τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να λειτουργήσουν κανονικά και μέσα σε κλίμα υγειονομικής ασφάλειας. Το θετικό είναι πως στην περίπτωση των δασκάλων και των καθηγητών ένα μεγάλο ποσοστό που φτάνει το 75% έχει ήδη εμβολιαστεί. Παράλληλα όμως, η Νίκη Κεραμέως απευθύνει έκκληση στους μαθητές από 15 ετών και πάνω να κλείσουν άμεσα ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα.
“Καλούμε τα μέλη της εκπαιδευτικής μας κοινότητας να εμβολιαστούν. Πλέον καλούμε και τους μαθητές μας άνω των 15 ετών, καθώς δόθηκε η δυνατότητα εμβολιασμού και σε αυτούς”, τόνισε στην Καθημερινή της Κυριακής. Όπως είναι ήδη γνωστό ανάλογα μέτρα θα ισχύσουν και για τα πανεπιστήμια, καθώς για την είσοδο των φοιτητών και των καθηγητών θα απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Υποχρεωτικός εμβολιασμός στις υπηρεσίες πρώτης γραμμής
Προκειμένου να ενισχύσουν το τείχος ανοσίας απέναντι στην πανδημία, στο Μαξίμου επιχειρούν να θωρακίσουν χώρους που ευνοούν τη διασπορά της νόσου, όπως οι σχολικές μονάδες αλλά και το Δημόσιο που οι υπάλληλοι έρχονται καθημερινά σε επαφή με εκατοντάδες πολίτες. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών προανήγγειλε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, πως θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και για τους δημοσίους υπαλλήλους που εργάζονται σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής.
Σύμφωνα με πληροφορίες του The Toc, οι όποιες αποφάσεις της κυβέρνησης αναμένεται να ληφθούν με βάση την πορεία της πανδημίας το επόμενο διάστημα αλλά και το πως θα έχουν διαμορφωθεί τα ποσοστά συμμετοχής στον εμβολισμό. Στην περίπτωση που οι εκπαιδευτικοί ξεπεράσουν το 80% από το 75%, που είναι σήμερα τότε δύσκολα θα αποφασιστεί το μέτρο της υποχρεωτικότητας στον συγκεκριμένο κλάδο. Ωστόσο, οι τελικές ανακοινώσεις πιθανότατα θα γίνουν στα μέσα Αυγούστου και εφ’ όσον έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί για τους εργαζόμενους στα γηροκομεία.
Χωρίς μισθό και ασφάλιση οι αρνητές
Οι ποινές θα είναι ιδιαιτέρως αυστηρές για όσους εργαζομένους ανήκουν στους κλάδους που είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και αρνηθούν να τον κάνουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβέρνηση θα εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια προκειμένου να πειστούν και να σπεύσουν στα εμβολιαστικά κέντρα. Αν δεν συμβεί αυτό τότε θα υπάρξουν αυστηρές κυρώσεις οι οποίες θα αναφέρονται στην νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί μέσα στην εβδομάδα στη Βουλή. Ήδη έχει ανακοινωθεί πως οι εργαζόμενοι θα μπαίνουν σε αναστολή εργασίας, δηλαδή δεν θα πληρώνονται και δεν θα έχουν ασφαλιστικές εισφορές.
Ωστόσο, δεν θα υπάρχει πειθαρχική δίωξη εναντίον τους, καθώς, όπως έχει σημειώσει η κυβέρνηση, δεν συνδυάζεται η υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών με την απόλυση. Παράλληλα, για να καλυφθούν τα κενά που θα δημιουργηθούν θα επιταχυνθούν οι προσλήψεις εμβολιασμένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Ο υπουργός Ανάπτυξης μιλώντας στον ΣΚΑΙ υποστήριξε πως “αν η αναστολή είναι επ’ αόριστον και τελειώσει η πανδημία, θα πρέπει να χάσει τη δουλειά του ο εργαζόμενος που προσελήφθη στη θέση του; Δηλαδή, ο άνθρωπος που εμβολιάστηκε θα χάσει τη δουλειά του για τον άνθρωπο τον ανεύθυνο που δεν εμβολιάστηκε;”, τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.