Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

27

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Επιδότηση παγίων δαπανών: Κουπόνια για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιδότηση παγίων δαπανών: Κουπόνια για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές

Επιδότηση παγίων δαπανών: Εστίαση, τουρισμός και λιανεμπόριο θα λάβουν το μεγαλύτερο πακέτο από τα 500 εκατ. ευρώ επιδότησης παγίων δαπανών.

Το πράσινο φως από την Κομισιόν αναμένει το υπουργείο Οικονομικών και πιθανότατα ως τη Δευτέρα 26 Ιουλίου θα έχει εκδοθεί και η τελευταία αλλά καθοριστική απόφαση που θα κρίνει το ύψος της ποσού που θα λάβει κάθε μία επιχείρηση. Το ποσό που θα λάβει κάθε δικαιούχος θα χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών της περιόδου Ιουλίου-Δεκεμβρίου. Μάλιστα στις αιτήσεις που θα υποβάλλουν οι δικαιούχοι θα πρέπει να ορίσουν πιο τμήμα του ποσού θα μεταφερθεί για πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών και πιο για φόρους. Το μεγαλύτερο ποσό αναμένεται να κατευθυνθεί σε φόρους, καθώς τα υπόλοιπα ΦΠΑ και τους τρέχοντος φόρου εισοδήματος είναι αρκετά μεγάλα.

Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις για επιδότηση παγίων δαπανών ξεπέρασαν τις 74.000 αλλά περισσότερες από τις μισές απορρίφθηκαν καθώς δεν πληρούσαν τα κριτήρια. Πολλές εξ αυτών είχαν πτώση τζίρου μικρότερη του 30% πέρυσι, η δήλωση κερδών και όχι ζημιών, ενώ σε άλλες περιπτώσεις είχε υπερκαλυφθεί το ποσό από άλλες ενισχύσεις. Τελικά 30.0000 αναμένεται να λάβουν τα 500 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 10.000 επιχειρήσεις εστίασης, 3.300 ξενοδοχεία- καταλύματα, 1.000 στο κλάδο του λιανεμπορίου, ενώ οι  υπόλοιπες αφορούν εμπορικές επιχειρήσεις, εταιρίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, των μεταφορών, κ.ά.

Ποιες επιχειρήσεις είναι επιλέξιμες

Στην απόφαση θα περιγράφονται αναλυτικά οι λεπτομέρειες της επιδότησης των παγίων δαπανών η οποία μπορεί να φτάσει σε ποσοστό έως και το 70%-80% των συνολικών. Επιλέξιμες είναι οι επιχειρήσεις οι οποίες πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:

  • απασχολούσαν τουλάχιστον 1 εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης ή δύο εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, κατά την 1η Αυγούστου 2020 ή κατά την 28η Οκτωβρίου 2020 ή κατά την 1η Μαΐου 2021,
  • ανήκαν την 31η Δεκεμβρίου 2020 σε πληττόμενους κλάδους όπως αυτοί προσδιορίζονται στη σχετική ΚΥΑ,
  • έχουν υποβάλει τις δηλώσεις ΦΠΑ και φορολογίας εισοδήματος,
  • είναι ενεργές και έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2020,
  • είναι ΜμΕ μη υποκείμενες σε ΦΠΑ ή υποκείμενες και απαλλασσόμενες ή είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ανεξαρτήτως μεγέθους,
  • δεν ήταν ήδη προβληματικές το 2019, με την εξαίρεση, όμως, των πολύ μικρών ή μικρών επιχειρήσεων.

Το πρόγραμμα αφορά σε ζημιογόνες επιχειρήσεις που παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019 αλλά εντάσσονται και οι νέες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν κάνει έναρξη μετά την 1-1-2019 καθώς και οι επιχειρήσεις που απέκτησαν υποκατάστημα στο διάστημα Απρίλιος 2019- Δεκέμβριος 2020.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις