Κορονοϊός: Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι το κόστος για κάθε περιοριστικό μέτρο που επιβάλλεται είναι μεγάλο και θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία.
Μια τελευταία ευκαιρία δείχνει να έχει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το τέταρτο κύμα της πανδημίας, που φαίνεται ότι αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς και στην χώρα μας. Και η ευκαιρία αυτή είναι πολυσύνθετη, καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε μια σειρά δύσκολων αποφάσεων, ώστε να αποφύγει σε λίγες εβδομάδες ένα νέο οριζόντιο lockdown, που θα επιφέρει ανυπολόγιστες ζημιές τόσο στην κοινωνία, όσο και στην οικονομία. Απόφαση δύσκολη, αλλά με πολλούς αποδέκτες και με ιδιαίτερους συμβολισμούς ήταν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για το δημοφιλέστερο νησί της χώρας, την Μύκονο. Η απαγόρευση της κυκλοφορία,ς αλλά και της μουσικής στα κέντρα διασκέδασης έδειξε από την μια ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λάβει αυστηρά μέτρα σε όποια περιοχή περάσει στο κόκκινο και από την άλλη έδειξε ότι ο πρωθυπουργός δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί καμία «πίεση» από καμία επαγγελματική ή κοινωνική ομάδα και θα παραμείνει σταθερός ότι «προέχει η δημόσια υγεία».
Ωστόσο, το ερώτημα που προκύπτει από αυτήν την κίνηση είναι αν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να επιβάλει περιοριστικά μέτρα και σε άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας, έστω και για λίγες ημέρες ή εβδομάδες ή αν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε οριζόντια μέτρα για συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες της χώρας. Οι αντιδράσεις είναι πολλές και στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι το κόστος για κάθε περιοριστικό μέτρο που επιβάλλεται είναι μεγάλο και θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία.
Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού
Απόφαση δεύτερη και εξόχως πολιτική πέραν από υγειονομική είναι η επιβολή ή όχι της υποχρεωτικότητας στον εμβολιασμό των πολιτών. Και μπορεί στην περίπτωση της υποχρεωτικότητας να λύθηκαν κάποια ζητήματα αντισυνταγματικότητας μιας τέτοιας απόφασης, οι κοινωνικές αντιδράσεις όμως παραμένουν δυσεπίλυτες.Το δίλημμα το οποίο έχει μπροστά του ο πρωθυπουργός είναι αν θα πρέπει να δημιουργήσει πολίτες δύο ταχυτήτων (των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων) ή αν θα πρέπει να επιμείνει στην πολιτική της «πειθούς» για τους συμπολίτες μας που είναι ακόμη δύσπιστοι απέναντι στον εμβολιασμό.
Στην συζήτηση αυτή η κυβέρνηση ξεκίνησε με μια πολύ θετική αναφορά δια στόματος πολλών κυβερνητικών στελεχών, που ήταν ότι δεν είναι όλοι οι πολίτες που δεν εμβολιάζονται αρνητές, ούτε πρέπει να μπουν στο περιθώριο.Αυτή η θέση είναι σωστή ωστόσο στην ίδια εξίσωση μπαίνουν και τα δικαιώματα όσων έχουν εμβολιαστεί. Οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί είναι σαφώς περισσότεροι και αυξάνονται συνεχώς, εύλογα λοιπόν ζητούν από την πολιτεία (που τους ζήτησε να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα) να ξαναπάρουν την ζωή και την καθημερινότητά τους πίσω και να επιστρέψουν στην κανονικότητα. Αυτή η μερίδα των πολιτών ζητά όλο και περισσότερες ελευθερίες, τις οποίες όμως η κυβέρνηση αδυνατεί να δώσει όσο υστερούμε στο χτίσιμο του τείχους ανοσίας και όσο το τέταρτο κύμα της πανδημίας δεν υποχωρεί.
Ο κίνδυνος του κοινωνικού αυτοματισμού
Για τους λόγους αυτούς η κυβέρνηση νομοθετεί την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού αρχικά σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες και όχι στο σύνολο του πληθυσμού. Οι υγειονομικοί, οι άνδρες και οι γυναίκες των σωμάτων ασφαλείας και οι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Την ίδια ώρα έντονες είναι οι αντιδράσεις από κόμματα και φορείς για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους εκπαιδευτικούς, αλλά και τους εργαζόμενους στον τουρισμό και την εστίαση. Η δυσκολία στην λήψη μιας τέτοιας απόφασης είναι μεγάλη, αφού ενδέχεται να ενεργοποιηθεί ο λεγόμενος «κοινωνικός αυτοματισμός», δηλαδή μία κοινωνική ομάδα να στραφεί κατά μιας άλλης και να είναι και οι δύο απέναντι στην κυβέρνηση.
Μια δύσκολη «στροφή»
Επόμενος δύσκολος παράγοντας αυτής της εξίσωσης είναι οι ιδιοκτήτες μαγαζιών εστίασης, τουριστικών καταλυμάτων, αλλά και νυχτερινών κέντρων διασκέδασης, που δεν επιθυμούν να παίξουν οι ίδιοι τον ρόλο του ελεγκτή ή του αστυνομικού και σίγουρα δεν επιθυμούν να έρθουν σε αντιπαράθεση με τους ανθρώπους που θα επισκεφθούν τις επιχειρήσεις τους. Όλοι αυτοί οι παράγοντες δείχνουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε μια δύσκολη «στροφή», αν συνυπολογίσουμε ότι ακόμη και οι προσπάθειες που έχουν γίνει για τον εμβολιασμό των νέων δεν έχουν αποδώσει τα μέγιστα και επομένως οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν πρέπει να έχουν άμεσο αποτέλεσμα. Και η αλήθεια είναι ότι τα μηνύματα από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες και με γνώμονα αυτό που έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός από την πρώτη ημέρα της πανδημίας: «Προέχει η δημόσια υγεία».