Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Τα καλά της μοναξιάς: Είσαι single; Έχεις και… προνόμια!
PLUS

Τα καλά της μοναξιάς: Είσαι single; Έχεις και… προνόμια!

Τα καλά της μοναξιάς: Μήπως πρέπει να απολαύσεις αυτή την περίοδο;

Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύει μεγάλος μέρος των ανθρώπων, σε ορισμένες περιπτώσεις, η μοναξιά μπορεί να είναι θετική για το άτομο. Δεν είναι άλλωστε παρά στις στιγμές μας μοναξιάς, όπου μπορούμε να δώσουμε στον εαυτό μας τον απαραίτητο χρόνο για να εσωτερικεύσουμε και να αναλύσουμε τις καταστάσεις της ζωής που μας επηρεάζουν με οποιονδήποτε τρόπο. Φυσικά, ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ζώο και έχει ανάγκη να συναναστρέφεται με άλλους. Το ιδανικό είναι να βρεθεί μια ισορροπία ανάμεσα στη μοναξιά και την κοινωνική ζωή.

Ποια οφέλη μπορεί να μας φέρει η μοναξιά;

Στην παρακάτω λίστα του novibet μπορούμε να βρούμε με σαφήνεια και ακρίβεια τα πλεονεκτήματα της μοναξιάς στις διάφορες πτυχές της καθημερινής ζωής.

Ρυθμίζει την ενέργειά μας

Το να είμαστε συνεχώς με άλλους μπορεί να είναι αρκετά εξαντλητικό για το μυαλό και το σώμα μας. Οι στιγμές της μοναξιάς είναι χρήσιμες για να δώσουν στο σώμα μας μια απαραίτητη ξεκούραση.

woman standing on black concrete pavement resting both arms of railing at daytime

Μας βοηθά να σκεφτούμε

Οι στιγμές της μοναξιάς μας δίνουν την ευκαιρία να συνδεθούμε με τις σκέψεις μας, να καταλάβουμε τι νιώθουμε και να πάρουμε τις ανάλογες αποφάσεις με στόχο τη βελτίωση της ζωής μας.

Ενισχύει την ενσυναίσθηση

Όσο αντιφατικό και να φαίνεται, η μοναξιά ενισχύει την ικανότητα μας να καταλαβαίνουμε τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις των άλλων. Όταν περνάμε χρόνο μόνοι μας, συνδεόμαστε καλύτερα με τα συναισθήματά μας και μαθαίνουμε να τα εκτιμούμε περισσότερο. Έτσι, μαθαίνουμε να αξιολογούμε καλυτέρα και τα συναισθήματα των άλλων και μας είναι ευκολότερο να μπούμε στη θέση τους.

Προσωπική απόλαυση

Η μοναξιά δεν είναι συνώνυμη με την πλήξη, αντίθετα, μπορούμε να απολαύσουμε δραστηριότητες που μας αρέσουν και δεν πρέπει απαραιτήτως να αρέσουν στην κοινωνική μας ομάδα. Για παράδειγμα, αν θέλετε να παρακολουθήσετε ταινίες που δεν αρέσουν στους φίλους σας, μπορείτε να αφιερώσετε μια Κυριακή για να κάνετε τον δικό σας ατομικό μαραθώνιο ή αν απλά θέλετε να παίξετε παιχνίδια και να χαλαρώσετε, μπορείτε απλά να αρνηθείτε την έξοδο του Σαββάτου.

woman in white long sleeve shirt and blue denim jeans leaning on brown wooden railings during

Βελτιώνει την προσωπική απόδοση

Όταν επιδιώκουμε να αυξήσουμε την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητά μας, η μοναξιά μπορεί να είναι ένας μεγάλος σύμμαχος. Οι άνθρωποι που περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους με άλλους ανθρώπους έχουν συνήθως λιγότερο χρόνο για να εκτελέσουν τα προσωπικά τους καθήκοντα.

Μας κάνει πιο αυτόνομους

Οι άνθρωποι που ξέρουν να εκτιμούν τη μοναξιά τείνουν να είναι πιο αυτόνομοι, κάτι που μεταφράζεται σε ένα καλό επίπεδο προσωπικής ανεξαρτησίας. Παρόλο που οι συμβουλές των φίλων και της οικογένειας είναι χρήσιμες, όσοι φροντίζουν να αφιερώσουν λίγο χρόνο στον εαυτό τους, συνηθίζουν να βρίσκουν νέες μεθόδους προσωπικού στρατηγικού σχεδιασμού και να τις εκτελούν με πιο δομημένο και τακτικό τρόπο.

Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι παρά τα οφέλη που μπορεί να έχει η μοναξιά για τους ανθρώπους, η συνύπαρξη με άλλους παραμένει απαραίτητη έτσι ώστε να επιτευχθεί επαρκής ωρίμανση στις διάφορες πτυχές της ζωής μας. Η μοναξιά είναι ένας καλός σύμβουλος ενίοτε, αλλά δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντικαταστήσει την κοινωνική μας ζωή.

woman standing on sidewalk
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις