Σχολεία άνοιγμα: Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να επιστρέψουν όλα τα παιδιά στο σχολείο με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.
Σαράντα ημέρες έχει μπροστά της η κυβέρνηση για να σχεδιάσει τον τρόπο με τον οποίο θα πετύχει έναν από τους σημαντικότερους στόχους της για τον Σεπτέμβριο, που δεν είναι άλλος από το άνοιγμα των σχολείων, αλλά και των υπολοίπων βαθμίδων της εκπαίδευσης, δηλαδή τις δραστηριότητες της προσχολικής ηλικίας, αλλά και τα πανεπιστήμια. Με δεδομένο ότι ο Αύγουστος θα είναι ένας μήνας που η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας θα επιβαρυνθεί τουλάχιστον σε ό,τι αφορά των αριθμό των κρουσμάτων, η εξίσωση γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη και η πίεση στο κυβερνητικό επιτελείο μεγαλώνει. Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να επιστρέψουν όλα τα παιδιά στο σχολείο με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, γιατί ουδείς επιθυμεί να ξαναδεί την εκπαίδευση στην χώρα μας να γίνεται μέσω τηλεδιασκέψεων που μπορεί μεν να λειτούργησε την προηγούμενη χρονιά της πανδημίας, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την δια ζώσης διδιασκαλία και την φυσική παρουσία των μαθητών στην τάξη.
Για να συμβεί όμως αυτό η κυβέρνηση πρέπει να επιτύχει να πείσει την μαθητική, την φοιτητική και κυρίως την εκπαιδευτική κοινότητα να προχωρήσει σε εμβολιασμό. Η αρχή πρέπει να γίνει με την πειθώ στους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς, ώστε εκείνοι να σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Τις προηγούμενες εβδομάδες ξεκίνησε η συζήτηση για το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στα μέλη της εκαπιδευτικής κοινότητας, μια συζήτηση όμως που κατέληξε ότι μια τέτοια απόφαση δεν θα αποτελούσε την ενδεδειγμένη λύση. Και αυτό γιατί ένα ποσοστό άνω του 70% των εκπαιδευτικών της χώρας μας έχει ήδη εμβολιαστεί ή έχει προγραμματίσει τον εμβολιασμό του τις επόμενες εβδομάδες.
Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί
Ωστόσο οι υπόλοιποι που δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά κυρίως όσοι δεν προτίθενται να το κάνουν, ενδέχεται να προκαλέσουν σημαντικό πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Ο εμβολιασμός των καθηγητών πάντως, με απόφαση του πρωθυπουργού που ανακοίνωσε ο ίδιος πριν λίγες ημέρες στην Βουλή, δεν θα είναι υποχρεωτικός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε, ωστόσο, ότι μπορεί η απόφαση για τον εμβολιασμό να είναι ατομική, αλλά όσοι επιλέξουν να παραμείνουν ανεμβολίαστοι θα υποστούν πρόσθετη ταλαιπωρία για να μπορέσουν να διδάξουν.
Το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται στην ζήτηση από αυτήν την μερίδα των εκπαιδευτικών πολλών και συχνών εργαστηριακών τεστ (όχι self test) για να μπορούν να προσέλθουν στις τάξεις και να διδάξουν. Το ίδιο θα ισχύσει, όπως όλα δείχνουν, και για τους καθηγητές των πανεπιστημίων και των τεχνικών σχολών της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ώστε να προσέρχονται στα αμφιθέατρα και να έρχονται σε επαφή με τους φοιτητές.
Η μέθοδος της πειθούς
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η μέθοδος της πειθούς θα έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι η επιβολή της υποχρεωτικότητας και μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε και από τα υπόλοιπα κόμματα να συμβάλουν σε αυτήν την προσπάθεια, ώστε το 70% των εμβολιασμένων καθηγητών να αυξηθεί και να ξεπεράσει σε ποσοστό το 90% πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Από το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμήθηκε ότι στην παρούσα χρονική στιγμή και έχοντας μπροστά μας περισσότερες από 5 εβδομάδες για την έναρξη του νέου σχολικού έτους δεν θα εξυπηρετούσε μια συγκρουσιακή τακτική απέναντι στους καθηγητές, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να έφερνε τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Ο εμβολιασμός μαθητών και φοιτητών
Παρόμοια είναι η τακτική που θα ακολουθήσει το κυβερνητικό επιτελείο και για τον εμβολιασμό των μαθητών και των φοιτητών. Και σε αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχει καμία σκέψη για επιβολή της υποχρεωτικότητας του εμβολίου. Άλλωστε εδώ και λίγες ημέρες έχουν ανοίξει οι πλατφόρμες για τον εμβολιασμό των ηλικιών 15-17 ετών και 12-15 ετών και ο χρόνος μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου κρίνεται επαρκής ώστε το σύνολο των μαθητών να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι υπάρχει μεγάλος δισταγμός για τον εμβολιασμό των ηλικιών αυτών από τους γονείς, που θα έχουν και τον τελευταίο λόγο για την απόφαση που θα λάβουν για τα παιδιά τους. Εκτιμούν όμως ότι η ιατρική και η επιστημονική κοινότητα θα κατορθώσει να απομακρύνει τους δισταγμούς αυτούς.
Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για το ενδεχόμενο αντιδράσεων εντός των σχολικών μονάδων, αφού μια μερίδα των μαθητών θα παραμείνει ανεμβολίαστη. Στην κυβέρνηση προβληματίζονται για τον τρόπο που θα γίνεται το μάθημα σε μια τάξη με τα μισά εμβολιασμένα και τα άλλα μισά ανεμβολίαστα, ενώ επιπλέον προβληματισμός υπάρχει για το αν θα πρέπει να ζητούνται και από τους μαθητές αυτούς συχνά εργαστηριακά τεστ, που θα υποβάλλουν και εκείνους και τις οικογένειές τους σε μεγαλύτερη ταλαιπωρία. Το πολιτικό κόστος για τέτοιου είδους αποφάσεις είναι μεγάλο και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως επίσης γνωρίζουν ότι η έναρξη της σχολικής χρονιάς με αντιδράσεις, καταλήψεις και παρατράγουδα στα σχολεία θα την φέρει αντιμέτωπη με γονείς, μαθητές και καθηγητές, σενάριο που σίγουρα θα ήθελαν να αποφύγουν.