Τέταρτο κύμα κορονοϊού - Ελλάδα: Θα πυροδοτήσουν νέα έξαρση οι εορτασμοί του Δεκαπενταύγουστου;
Ο Αύγουστος έφτασε και επισήμως με την κυβέρνηση και τους ειδικούς να βρίσκονται σε πυρετώδεις ρυθμούς προετοιμασίας και ετοιμότητας για να αποφύγουν νέα “κορονοβόμβα” εν όψει Δεκαπενταύγουστου. Οι ειδικοί ανησυχούν για έξαρση του τέταρτου κύματος της πανδημίας εν όψει των εορτασμών. Το ερώτημα παραμένει: Από τι θα εξαρτηθεί η κορύφωση του τέταρτου κύματος τον Δεκαπενταύγουστο; Η έντονη κινητικότητα και οι οικογενειακές συναθροίσεις ενδεχομένως να αυξήσουν την ενδοοικογενειακή διασπορά. Ακόμη, η προσέλευση των πιστών στις εκκλησίες της χώρας αλλά και η μεγάλη επιστροφή των παραθεριστών τις δύο εβδομάδες που ακολουθούν επιβεβαιώνει τα άσχημα σενάρια.
Προβλέψεις για νέα κρούσματα
Ως προς τα κρούσματα το υψηλότερο σημείο του αναμένεται στις 10 με 12 Αυγούστου, σύμφωνα με τον Καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος προσδιόρισε τον μέσο εβδομαδιαίο όρο των κρουσμάτων του κοροναϊού-σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο- στα 3.400. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ελλάδα έφτασε χθες στα 2.070, η απόσταση μέχρι τις προβλέψεις του Αυγούστου δεν είναι μεγάλη, ενώ εξαρτάται ευθέως από την έξοδο των εκδρομέων.
Εκτός αυτού σε περίπτωση που επικρατήσει η χαλαρότητα, τα επιδημιολογικά μοντέλα προβλέπουν πως ο Δεκαπενταύγουστος θα αποτελέσει τη γέφυρα του τέταρτου κύματος για τη συνέχιση του τον Σεπτέμβριο.
Έστω και μία δόση του εμβολίου πριν τις διακοπες
Υπό το πρίσμα της γενικότερης ανησυχίας για την έξαρση τουτ ιού, πριν λίγες ημέρες απηύθυνε έκκληση ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, με ιδιαίτερη έμφαση κυρίως στους νέους της χώρας. Συγκεκριμένα, ο κ. Κικίλιας συνέστησε στους νέους να εμβολιαστούν «έστω και με μία δόση πριν πάνε διακοπές», ενώ απευθυνόμενος στους πολίτες άνω των 55 ετών, τους προειδοποίησε να προσέλθουν άμεσα στα εμβολιαστικά κέντρα, καθώς «αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο».
Αναγνωρίζοντας ως ορόσημο τον Δεκαπενταύγουστο, ο υπουργός Υγείας υπενθύμισε πως πρόκειται παραδοσιακά για τη γιορτή, στην οποία συγκεντρώνεται όλη η ελληνική οικογένεια το καλοκαίρι, δηλαδή οι νεότεροι έρχονται σε επαφή με τους ηλικιωμένους, οπότε πρέπει όλοι να είμαστε εμβολιασμένοι, για να είμαστε ασφαλείς, σημείωσε ο κ. Κικίλιας. Ταυτόχρονα, η αγωνία του υπουργού Υγείας έγκειται και στο γεγονός ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει καλύψει ήδη κατά 75%-80% την Ελλάδα, υπερβαίνοντας την ίδια ώρα το 90% σε περιοχές με υψηλή τουριστική ζήτηση, με την πίεση να γίνεται αργά, αλλά σταθερά, αισθητή στο ΕΣΥ.
Οι περιοχές που ανησυχούν τους ειδικούς
Λίγο πριν τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων βρίσκονται η Μύκονος (για δεύτερη φορά στον ίδιο μήνα) και η Ίος, καθώς η χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής απόστασης έχει περιορίσει δραματικά τις εναλλακτικές λύσεις ανάσχεσης του τέταρτου πανδημικού κύματος για τους ειδικούς.
Απευθύνοντας δημόσια μια τελευταία προειδοποίηση ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε πως τα δύο νησιά βρίσκονται πλέον «ένα βήμα δηλαδή πριν υιοθετηθούν τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας, όπως αυτά που επιβλήθηκαν πριν 15 ημέρες στη Μύκονο», όπως καθολική απαγόρευση μουσικής και απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα.
«Ζητούμε από τις τοπικές αρχές, τους επισκέπτες και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να τηρούν με μεγάλη προσοχή τα μέτρα ατομικής προστασίας και τους κανόνες λειτουργίας, ειδικά στους χώρους υψηλού συγχρωτισμού» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και γνωστοποίησε πως «στις περιοχές αυτές θα συνεχιστούν με εντατικότατους ρυθμούς και με ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών», δεδομένου ότι δεκάδες άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. μεταβαίνουν επί τόπου (30 άνδρες της ΟΠΚΕ και άνδρες της Ασφάλειας αναμένονται μόνο στην Ίο), για να επιτηρούν τα μέτρα.
https://www.youtube.com/watch?v=PHqr2_XNq4s&ab_channel=YourTipsterGR
Τα “κόκκινα” νησιά
Τα δύο δημοφιλή ελληνικά νησιά δεν είναι τα μόνα που έχουν μπει στο στόχαστρο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αφού έντονη αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου με ανοδική τάση καταγράφεται τις τελευταίες δέκα ημέρες και για:
· τη Ζάκυνθο
· την Τήνο
· τη Λευκάδα
· την Σαντορίνη
· την Πάρο και
· τη Ρόδο.
Μολονότι η ραγδαία επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας στις νησιωτικές περιοχές είχε προβλεφθεί στα σενάρια αντιμετώπισης που επεξεργάστηκαν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες όλο το προηγούμενο διάστημα, η μεταφορά του ιικού φορτίου από τα θερινά νησιωτικά θέρετρα στην ενδοχώρα και στον ελληνικό βορρά εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς (σχεδόν πέραν του αναμενόμενου), αυξάνοντας κατακόρυφα την πίεση στο ΕΣΥ.