Τεντόγλου χρυσό - Τόκιο: Από τις ταράτσες των Γρεβενών στην κορυφή του Τόκιο
Στα ύψη ανέβασε την Ελληνική μας σημαία ο Μίλτος Τεντόγλου πριν από μερικές ώρες, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στον τελικό του άλματος στο Τόκιο με την εξαιρετική απόδοση των 8 μέτρων και 41 εκατοστών. Ο Μίλτος Τεντόγλου ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί, μετά τη μυθική εμφάνισή του στο άλμα εις μήκος των Ολυμπιακών Αγώνων και έκανε τον Εθνικό ύμνο να ακουστεί για δεύτερη φορά στο Τόκιο. Αμέσως μετά την ανάκρουση του Εθνικού ύμνου, οι διοργανωτές ήθελαν να δώσουν ακόμα περισσότερο ελληνικό χρώμα, με αποτέλεσμα να ακουστεί από τα μεγάφωνο το παραδοσιακό συρτάκι.
Η Ελλάδα στην κορυφή με τον Μίλτο #Τεντογλου. Συγκίνηση και περηφάνεια. Ευχαριστούμε 👏 #ERTTokyo2020 pic.twitter.com/oy6u1ohq6y
— ▪️𝝮𝞀𝝰𝝸𝝾𝘀 𝝟𝝾𝝸𝝻𝞈𝝻𝝴𝝼𝝾𝘀▪️ (@sleepygeor) August 2, 2021
«Ναι είναι πολύ υψηλοί οι στόχοι μου. Δεν πάω για τις αναμνήσεις ή να περάσω καλά. Πάω να κερδίσω και μακάρι να τα καταφέρω. Εχω δουλέψει πολύ καλά και νομίζω ότι μπορώ να τα καταφέρω», είχε δηλώσει με αποφασιστικότητα ο άλτης από τα Γρεβενά για τη συμμετοχή του στους φετινούς Αγώνες του Τόκιο. Όπερ και εγένετο! Ο ασταμάτητος Μίλτος Τεντόγλου ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου στο άλμα στον τελικό του μήκους, σημειώνοντας στην τελευταία προσπάθεια 8,41μ. Για να γίνει κατανοητό το σπουδαίο επίτευγμα του, αρκεί να σημειώσουμε πως ο Έλληνας πρωταθλητής ήταν τρίτος στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα με 8.11μ. από την πρώτη του προσπάθεια και 8.15μ. στην 5η.
What he did and what he meant #Τεντόγλου #Tokyo2020 #ONEPIECE982 #tentoglou pic.twitter.com/ZzFPa2ZXgr
— Αμελέτητος 🏴☠️ (@ameletito) August 2, 2021
Το δεύτερο χρυσό για τη χώρα μας
Μάλιστα, είδε τον Ισπανό Κάθερες να τον θέτει εκτός βάθρου με 8.18μ. στο τελευταίο του άλμα! Στο δικό του τελευταίο άλμα, ωστόσο, ο 23χρονος από τα Γρεβενά «πέταξε» στα 8.41μ., κατακτώντας το χρυσό λόγω καλύτερης δεύτερης προσπάθειας από τον Κουβανό Ετσεβαρία, ο οποίος δεν μπορούσε να το πιστέψει, όπως και ο συμπατριώτης του και «χάλκινος», τελικά, Μάσο! Σε έναν αγώνα που όλα έδειχναν να μην πηγαίνουν κατ’ ευχήν για τον 23χρονο πρωταθλητή, στο τελευταίο του άλμα έδειξε την κλάση του (έχει την καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο με 8.60μ.) και με 8,41μ. κέρδισε το χρυσό εξαιτίας του 8,15μ. που ήταν η δεύτερη καλύτερή του, με τον Κουβανό να έχει 8,09μ. καλύτερη δεύτερη. Έτσι ο Έλληνας πρωταθλητής, φόρεσε στο στήθος του το δεύτερο χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, μετά τον Στέφανο Ντούσκο.
Miltos Tentoglou after the 5th jump “I cannot make it”, jumps 8.41 at the 6th jump and then cannot believe he won the 🥇. Neither we do!!! 🇬🇷Αλητεία 💙 #Τεντογλου #ERTTokyo2020 #TeamHellas #Athletics #HighJump #Tokyo2020 pic.twitter.com/ckNBzdRLJE
— Simoni Stathatou (@Simonettoni) August 2, 2021
«Τι ώρα είναι η απονομή, δεν νιώθω τίποτα τώρα»
Ο Μίλτος Τεντόγλου συγκλόνισε όλη την Ελλάδα με το έκτο και τελευταίο άλμα του στον τελικό του μήκους, που του χάρισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και μετά τον αγώνα του έμοιαζε να μην… πιστεύει κι ο ίδιος το πώς εξελίχθηκε η σειρά των αλμάτων. Ο 23χρονος πρωταθλητής από τα Γρεβενά τόνισε πως τα πρώτα πέντε άλματά του «ήταν χάλια», όμως στο τέλος έκανε αυτό που έπρεπε για να τερματίσει στην πρώτη θέση, συμπληρώνοντας πως ήταν «τυχερός».
«Δεν το περίμενα να κερδίσω, ειδικά έτσι όπως εξελίχθηκε ο αγώνας. Ημουν τυχερός σήμερα, αλλά και άτυχος μαζί, γιατί δεν έκανα καθόλου καλά άλματα στην αρχή. Δεν ξέρω γιατί ήταν έτσι οι πρώτες πέντε προσπάθειές μου. Ήταν… χάλια. Δεν ξέρω τι έπαθα. Σαν να είχαν αγχωθεί, δεν ξέρω…. Στο τέλος έκανα ακριβώς την ίδια επίδοση με τον πρώτο. Σήμερα ο Χουάν Μιγκέλ Ετσεβερία ήταν καλύτερα από μένα, νιώθω λίγο κάπως που κέρδισα. Νιώθω τυχερός.
Απλά προσπάθησα να κάνω ένα απλό αλματάκι. Στις προηγούμενες προσπάθειες προσπαθούσα μάλλον πολύ, σκεφτόμουν περίεργα, δεν μπορούσα να το βρω. Έτρεξα νορμάλ, έκανα ένα αλματάκι κι έγινε» τόνισε αρχικά ο Έλληνας πρωταθλητής και χρυσός Ολυμπιονίκης στην κάμερα της ΕΡΤ και πρόσθεσε για τη συζήτηση που είχε με τον Γκρεγκ Ράδερφορντ: «Μου είπε πολλά μπράβο, ότι ήταν καταπληκτικό άλμα και χειροκροτούσε για μένα». Στο τέλος, ο Τεντόγλου δήλωσε… άγνοια για την ώρα της απονομής των μεταλλίων. «Το απόγευμα είναι; Τι ώρα; Δεν νιώθω τίποτα αυτή την στιγμή» είπε χαμογελώντας, μετά τον σπουδαίο αγώνα του.
Κοιμήθηκε πρωταθλητής Ευρώπης και ξύπνησε χρυσός Ολυμπιονίκης
Το ιδιαίτερο χιούμορ που τον χαρακτηρίζει απέδειξε και κατά την παρουσιάση του ο Μίλτος Τεντόγλου, ο οποίος βγήκε στον αγωνιστικό χώρο με γυαλιά ηλίου και έβαλε τη γροθιά του στο έδαφος, όπως κάνουν οι αθλητές του σούμο στην Ιαπωνία! Γεννημένος στις 18 Μαρτίου του 1998 στα Γρεβενά η πρώτη του επαφή με τον αθλητισμό έγινε με έναν παράδοξο τρόπο, όταν σε ηλικία 15 ετών, «όργωνε» τις πλατείες και το δημοτικό στάδιο της πόλης κάνοντας παρκούρ!
Εκεί το μοναδικό του ταλέντο δεν άργησε να γίνει αντιληπτό από τον έμπειρο προπονητή του στίβου, Βαγγέλη Παπανίκο, ο οποίος και αναγνώρισε στον νεαρό πρωταθλητή μια απίστευτη αλτικότητα, εκτελώντας την «τέχνη της φυγής». Έτσι του πρότεινε να κάνει µερικά δοκιµαστικά στον στίβο στο άλμα εις μήκος. Τον πρώτο χρόνο βέβαια καθότι ατίθασο νιάτο, ο Τεντόγλου δεν ήταν ιδιαίτερα συνεπής στο πρόγραμμα των προπονήσεων στο στίβο, καθώς ταυτόχρονα έτρεφε μεγάλη αγάπη και για το έπταθλο.
Με το πέρασμα του χρόνου ωστόσο και μέσα από σκληρή δουλεία και αφοσίωση, οδηγήθηκε στα 17 του χρόνια στη βελτίωση του Πανελλήνιου ρεκόρ Παίδων, ενώ στις 6 Ιουνίου προσγειώθηκε στα 7,65μ. και λίγες μέρες αργότερα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων/Νεανίδων στις Σέρρες το ανέβασε στα 7,69 μ. Με τέτοιες επιδόσεις είχε κλείσει το εισιτήριο μία θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξήχθη στο Κάλι της Κολομβίας (15-19/7/2015). Εκεί κατετάγη στην πέμπτη θέση με καλύτερο άλμα στα 7.66μ. Μάλιστα , ο Ρόμπερτ Εμιγιάν, κάτοχος του ρεκόρ Ευρώπης στο μήκος με άλμα στα 8.86μ. από τις 22 Μαΐου του 1987, εξήρε την προσπάθεια του Έλληνα αθλητή και παρά την πέμπτη του θέση τον κατέταξε ανάμεσα στους αθλητές που έχουν τις καλύτερες προοπτικές για το μέλλον.
https://www.youtube.com/watch?v=giuxxldYyrE
Οι διακρίσεις
Το 2016, εκπροσώπησε τη χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, πηδώντας στα 7,64m. Από αυτό το σημείο και μετά, έχει σημειώσει κατακόρυφη άνοδο και δείχνει μεγάλη σταθερότητα, καθώς είναι αήττητος σε όλα τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών Ανοιχτού και Κλειστού Στίβου. Είναι Πρωταθλητής Ευρώπης Ανοιχτού Στίβου το 2018 στο Βερολίνο, Πρωταθλητής Κλειστού Στίβου το 2019 στη Γλασκώβη, Πρωταθλητής Ευρώπης U23 το 2019 στο Γκέβλε και Πρωταθλητής Ευρώπης Κλειστού Στίβου το 2021 στο Τόρουν. Το 2021 με επίδοση 8.60m πέτυχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στην Ελλάδα.
Την παράσταση, ωστόσο, έκλεψε και με τις δηλώσεις του. Μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ, ευχαρίστησε την κοπέλα του που του σπάει τα νεύρα πριν τους αγώνες και μετά ο ίδιος κατεβαίνει τσιτωμένος και ξεσπάει: «Πάνω από όλα μου δίνουν δύναμη οι χορηγοί μου και επίσης θέλω να ευχαριστήσω την κοπέλα μου που μου σπάει τα νεύρα και με κάνει να έρχομαι στους αγώνες τσιτωμένος και να ξεσπάω»!