Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

19

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Τουρισμός Ελλάδα 2021 – αύξηση: Ενθαρρυντικά νέα – Με 46% πάνω έκλεισε ο Ιούλιος
ΕΛΛΑΔΑ

Τουρισμός Ελλάδα 2021 – αύξηση: Ενθαρρυντικά νέα – Με 46% πάνω έκλεισε ο Ιούλιος

Τουρισμός Ελλάδα 2021 - αύξηση: Οι top 10 προορισμοί που αναζητούν στο ίντερνετ

Αισιοδοξία με εγκράτεια χαρακτηρίζει την εισερχόμενη κίνηση τουριστών του εξωτερικού στη χώρα μας, με 2 εκατομμύρια αφίξεις μόνο τον Ιούλιο, τροφοδοτώντας τις ελπίδες του κλάδου για μια καλύτερη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό και την επίτευξη του στόχου 50%-60% της χρονιάς-ρεκόρ όλων των εποχών που ήταν το 2019. Ο Ιούλιος έδειξε μία καλή εικόνα – τουριστικά – συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας και της νησιωτικής χώρας, όσον αφορά αφίξεις σε λιμάνια και κρατήσεις ενοικιαζόμενων και ξενοδοχείων. Σύμφωνα με τις φόρμες εντοπισμού επιβατών PLF, οι αφίξεις από το εξωτερικό (αεροπορικά, ακτοπλοϊκά εισιτήρια και αφίξεις οδικώς) έδειξαν άνοδο κατά 45,4% συγκριτικά με τον περσινό Ιούλιο, με πάνω από 2 εκατ. φέτος σε σύγκριση με το 1,34 εκατομμύριο αφίξεων τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Αριθμοί αρκετά ενθαρρυντικοί, εν μέσω πανδημίας, έστω κι αν υπολείπεται έναντι του ρεκόρ των 3,7 εκατομμυρίων διεθνών αφίξεων του Ιουλίου του 2019. Ακόμη, στα θετικά για τον φετινό Ιούλιο και σε αντίθεση με πέρυσι, έχουν ανοίξει και τα 10.000 ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα, με τη μέση πληρότητα, ανάλογα με τον προορισμό, να έχει φτάσει προοδευτικά έως το τέλος του μήνα στο 60%-85% πανελλαδικά, πέραν φυσικά και των υψηλών ποσοστών, αγγίζοντας ακόμη και το 90% που καταγράφεται στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb.

Δημοφιλείς προορισμοί, η Μύκονος, η Ρόδος και η Σαντορίνη

Στα αρνητικά δεδομένα των μετρήσεων, βρίσκεται η έντονη αβεβαιότητα και ανησυχία που προκαλεί γενικευμένα στους τουριστικούς φορείς αλλά και το ίδιο το κυβερνητικό επιτελείο το βαθύ κόκκινο στον επιδημιολογικό χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για 13 ελληνικά νησιά μαζί με την Κρήτη, αλλά και δημοφιλείς προορισμούς όπως η Μύκονος, η Ρόδος και η Σαντορίνη, με εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Ενδεικτικά, ο δείκτης θετικότητας είναι πάνω από το 4% σε δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων, όπως η Μύκονος, η Τήνος, αλλά και η Πάρος με πάνω από 5,5%.

Το κόκκινο στον χάρτη αποτυπώνεται ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η μάχη τόσο για τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής τον Αύγουστο -είναι χαρακτηριστικό ότι τα αεροπορικά εισιτήρια πλέον κλείνονται έως και μόλις λίγες ώρες πριν από το ταξίδι- όσο και για το στοίχημα της μεγαλύτερης σεζόν μέσα στον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο ώστε να μετριαστούν -όσο γίνεται- οι φετινές απώλειες λόγω της πανδημίας.

Σε αυτή τη φάση ξενοδόχοι, αεροπορικές και tour operators βρίσκονται πάνω από τα συστήματα κρατήσεων φοβούμενοι νέα επιβράδυνση, τις οποίες πλέον μετρούν μέρα με τη μέρα. Ο μεγαλύτερος προβληματισμός προκύπτει ιδιαίτερα μετά το πρώτο εικοσαήμερο του Αυγούστου, με τους ξενοδόχους να δηλώνουν ότι «αν τα πράγματα συνεχιστούν έτσι δεν θα έρθουν νέες κρατήσεις που τελικά είναι και το στοίχημα για σεζόν έως τον Οκτώβριο».

https://www.youtube.com/watch?v=FtGApNdPrJw

Τα νούμερα στις αφίξεις 7μήνου

Αναφορικά με τις αφίξεις από το εξωτερικό για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2021, βάσει των πρόσφατων στοιχείων της Τράπεζας Ελλάδος, η ταξιδιωτική κίνηση διαμορφώνεται στους 664.000 ταξιδιώτες και μόνο για τον Μάιο στους 285.000. Ενδιαφέρον έχουν τα επιπλέον, προκαταρκτικά στοιχεία για τις διεθνείς αφίξεις, όπως αυτά προκύπτουν από τις φόρμες εντοπισμού PLF που υποχρεώνονται να συμπληρώνουν όσοι ταξιδιώτες εισέρχονται στη χώρα στις εισόδους (αεροδρόμια, λιμάνια, οδικά σύνορα).

Για τον Ιούλιο ο συνολικός αριθμός των PLF ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια, από το 1,39 εκατομμύριο τον Ιούλιο του 2020 (+45,4% από πέρυσι), ενώ για τον αμέσως προηγούμενο μήνα, τον Ιούνιο, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν λίγο πάνω από το 1,2 εκατομμύριο. Που σημαίνει ότι ο συνολικός αριθμός των αφίξεων από το εξωτερικό στο επτάμηνο αθροίζεται με βάση τα στοιχεία από την ΤτΕ και τα PLF στα 3,9 εκατομμύρια. Σημειώνεται εδώ ότι πέρυσι ο Ιούλιος ήταν ο πιο δυνατός για το σύνολο του καλοκαιριού, αφού από τον Αύγουστο και μετά είχαν ξεκινήσει τα αυξημένα κρούσματα στα νησιά, κάτι που φοβούνται και για φέτος οι τουριστικοί φορείς.

Οι αφίξεις των Ευρωπαίων στη χώρα

Ο αριθμός των PLF πέρυσι τον Αύγουστο μειώθηκε στο 1,32 εκατομμύριο, τον Σεπτέμβριο στις 997.000 και εν συνεχεία τον Οκτώβριο στις 547.000 και μόλις στις 140.000 το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020. Τον φετινό Ιούλιο οι αφίξεις με όλα τα μέσα από την (πρώτη) Γερμανία είναι στις 345.000, ακολουθεί η Γαλλία με 172.000, η Πολωνία με 163.000 και εν συνεχεία Ιταλία, Ολλανδία και Ρουμανία με νούμερα -και οι τρεις- πάνω από τις 100.000.

Τα συμπληρωμένα PLF από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη δεύτερη αγορά για τη χώρα μας που άνοιξε φέτος στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου λόγω του μέτρου της καραντίνας με την επιστροφή στη χώρα, είναι στους 98.000 ταξιδιώτες – και εδώ είναι ένα μεγάλο στοίχημα για τη συνέχεια, δεδομένου ότι οι προσδοκίες από τη βρετανική αγορά είναι ότι θα κινούνταν καλύτερα από τις αρχές Αυγούστου και μετά. Η αγορά των ΗΠΑ -από τις πλέον σημαντικές λόγω δαπάνης- βρίσκεται στην 9η θέση της συνολικής κατάταξης των αγορών με τις περισσότερες αφίξεις για τη χώρα μας, ενώ πολύ περιορισμένος είναι ο αριθμός των αφίξεων από τη Ρωσία, μόλις στις 25.000, λόγω του μειωμένου αριθμού των πτήσεων σε αυτή τη φάση από τη ρωσική αγορά.

Άνοδος και για την Αθήνα

Καλύτερες ημέρες βλέπει ήδη από τον Ιούλιο και η ελληνική πρωτεύουσα τόσο σε επίπεδο αφίξεων όσο και κρατήσεων, παρά το γεγονός ότι τα νούμερα δεν θυμίζουν σε τίποτα την προ πανδημίας περίοδο, ειδικά αυτή του 2019, που ήταν και η καλύτερη όλων των εποχών. Αν και ο Ιούνιος ξεκίνησε με χαμηλά νούμερα μεταξύ 30%-40% όσον αφορά την πληρότητα, με πολλά καταλύματα να παραμένουν κλειστά, τον Ιούλιο άνοιξε η συντριπτική πλειονότητα με μέση πληρότητα στο 45%, αλλά και αυξημένα νούμερα, ειδικά σε ξενοδοχεία των υψηλότερων κατηγοριών.

Ο Αύγουστος, με βάση τις μέχρι σήμερα προκρατήσεις, διαφαίνεται ακόμη καλύτερος και σε αυτό αναμένεται να συμβάλει και το περαιτέρω άνοιγμα της κρουαζιέρας, με περισσότερους τουρίστες και από τις ΗΠΑ, μία από τις καλύτερες παραδοσιακά αγορές για την ελληνική πρωτεύουσα.

Μία από τις ανατροπές που έφερε φέτος η πανδημία, ειδικά για την Αθήνα, είναι ότι πολλές αεροπορικές έχουν εντάξει στο θερινό τους πρόγραμμα απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό για τα ελληνικά νησιά, απαντώντας στην τάση από πλευράς του ταξιδιωτικού κοινού εν μέσω κορωνοϊού να θέλει να ξοδεύει λιγότερο χρόνο σε ενδιάμεσους σταθμούς. Η Αθήνα διαχρονικά το καλοκαίρι αποτελούσε ενδιάμεσο σταθμό 1-2 ημερών με προορισμό τα ελληνικά νησιά και αυτό πλέον έχει περιοριστεί φέτος εν μέρει, με κάποιους ταξιδιώτες να προτιμούν ακριβώς τις απευθείας πτήσεις για τους προορισμούς τους.

Οι αναζητήσεις στην Google

Μια ενδιαφέρουσα εικόνα για τις προτιμήσεις των ταξιδιωτών όσον αφορά στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής δίνουν τα στοιχεία από την Google σε σχέση με τις αναζητήσεις από το διεθνές κοινό που πραγματοποιήθηκαν μέσα στον Ιούλιο για ταξίδια στη χώρα μας. Από την 1η έως τις 23 Ιουλίου και ως προς τις αναζητήσεις από το εξωτερικό για διαμονή σε ελληνικούς προορισμούς, στην κορυφή παραμένουν (όπως και το προηγούμενο διάστημα) σταθερά η Κως, η Ρόδος και το Ηράκλειο, ενώ ακολουθούν Σαντορίνη, Χαλκιδική, Αθήνα, Μύκονος, Κέρκυρα, Χανιά και Ζάκυνθος που συμπληρώνουν τη δεκάδα.

Με βάση τον όγκο των αναζητήσεων στην Google, στο top 3 είναι οι δύο μεγαλύτερες αγορές εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα, δηλαδή η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, και ακολουθεί η Γαλλία, όπου φέτος η χώρα μας είναι Νο1 προορισμός εξωτερικού, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, συνεχίζοντας να κεφαλαιοποιεί την καλή της φήμη από την περυσινή χρονιά. Ακολουθεί η Πολωνία, ενώ Ολλανδία και Ιταλία επίσης τοποθετούν ψηλά την Ελλάδα για το διάστημα από 1-23 Ιουλίου ως προς τις αναζητήσεις για διαμονή το επόμενο διάστημα. Στην 7η θέση των αναζητήσεων βρίσκεται η πολύ σημαντική, λόγω υψηλής δαπάνης αλλά και αφίξεων, αγορά των ΗΠΑ, ενώ τη δεκάδα συμπληρώνουν Βέλγοι, Ουκρανοί και Σέρβοι.

Τι αναζητούν οι Ελληνες ;

Για το διάστημα έως τις 23 Ιουλίου, πρώτη στις αναζητήσεις στα ταξίδια εσωτερικού είναι η Θεσσαλονίκη και ακολουθούν Χαλκιδική, Αθήνα, Νάξος, Λευκάδα, Χανιά, Ρόδος, Κως, Ηράκλειο και Κέρκυρα. Σε ό,τι έχει να κάνει με τα ταξίδια εξωτερικού, οι Ελληνες, έστω κι αν είναι διστακτικοί, αναζητούν διαμονή στους κλασικούς προορισμούς για το επόμενο ταξίδι τους εκτός των τειχών, δηλαδή σε Ρώμη, Παρίσι και Λονδίνο. Ντουμπάι και Κωνσταντινούπολη συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα των αναζητήσεων για την περίοδο από την 1η έως τις 23 Ιουλίου για ταξίδια το επόμενο διάστημα, ενώ Αμστερνταμ, Βενετία, Βιέννη, Βαρκελώνη και Νέα Υόρκη συμπληρώνουν τη δεκάδα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις