Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

23

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ / Περιφέρεια Αττικής: Τι δείχνουν οι πρώτες μετρήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
ΕΛΛΑΔΑ

Περιφέρεια Αττικής: Τι δείχνουν οι πρώτες μετρήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Περιφέρεια Αττικής: «Αναγκαία η λήψη μέτρων προστασίας από όλους τους πολίτες καθώς η ατμόσφαιρα είναι επιβαρυμένη σε πολλές περιοχές της Αττικής».

Πάρα πολύ υψηλά επίπεδα αιωρούμενων μικροσωματιδίων PM2.5  και αιθάλης, εντοπίζονται σε πολλά σημεία της Αττικής. Ιδιαίτερα επιβαρυμένες φαίνεται να είναι ορισμένες περιοχές του Βόρειου, του Δυτικού αλλά και του Νότιου Τομέα (Πεύκη, Ίλιον, Πειραιάς, κ.α).  Σε αυτά τα συμπεράσματα καταλήγουν τα δεδομένα που έχει επεξεργαστεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών που συνεργάζεται με την Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο του Παρατηρητηρίου  Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Κλιματικής Αλλαγής το οποίο έχει συσταθεί με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη. Ο Περιφερειάρχης μετά τη σχετική ενημέρωση που είχε από τους επιστήμονες του Αστεροσκοπείου και από τη Γενική Διευθύντρια Κλιματικής Αλλαγής Α. Παρασκευοπούλου, απευθύνει εκ νέου έκκληση προς τους πολίτες να αποφεύγουν τις εξωτερικές μετακινήσεις και να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα αυτοπροστασίας:

«Η λήψη μέτρων προστασίας από όλους τους πολίτες είναι αναγκαία καθώς η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη σε πολλές περιοχές της Αττικής. Για το λόγο αυτό απαιτείται μεγάλη προσοχή από τους πολίτες και ειδικά από εκείνους που έχουν αναπνευστικά προβλήματα. Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτό να μετακινηθούν από τα σημεία που καταγράφονται υψηλές τιμές αιωρούμενων σωματιδίων προτείνεται η παραμονή τους εντός των οικιών με τη χρήση κλιματισμού. Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Αττικής και η Διεύθυνση Κλιματικής Αλλαγής, της Περιφέρειας συνεργάζονται στενά με την επιστημονική ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο πλαίσιο του παρατηρητηρίου  Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Κλιματικής Αλλαγής. Τα στοιχεία που θα προκύπτουν από τα δεδομένα των μετρήσεων θα κοινοποιούνται άμεσα προκειμένου να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα από πολίτες και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ατμόσφαιρας στην Αττική σύμφωνα με τις μετρήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Από στοιχεία του δικτύου αισθητήρων του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ), που λειτουργεί στο πλαίσιο της Εθνικής Ερευνητικής Υποδομής ΠΑΝΑΚΕΙΑ και της συνεργασίας με το Παρατηρητήριο  Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής, προκύπτουν τα ακόλουθα συμπεράσματα σχετικά με τα επίπεδα συγκεντρώσεων λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 στο Λεκανοπέδιο της Αττικής:

  • Η πρώτη επιβάρυνση παρατηρήθηκε δυτικά του τομέα της πυρκαγιάς, στην περιοχή των Αχαρνών, μετά τις 18:00. Με τη μεταβολή του ανέμου άρχισε να παρατηρείται μεγάλη επιβάρυνση αρχικά στον Δυτικό (Ίλιον) και κατόπιν στον Βόρειο τομέα (Πεύκη) του Λεκανοπεδίου, η οποία διήρκεσε όλη τη νύχτα και μεγιστοποιήθηκε κατά το διάστημα 11:00-3:00 (με 10-λεπτες συγκεντρώσεις που ξεπέρασαν τα 200 μg m-3). Στη συνέχεια παρατηρήθηκε σχετική υποχώρηση, ωστόσο έως τις 8:00 της 4ης Αυγούστου παραμένουν υψηλά (άνω των 50 μg m-3).
  • Στον Κεντρικό τομέα παρατηρήθηκε πολύ μεγάλη αύξηση των επιπέδων (άνω των 250 μg m-3), από τις 2:00 τα ξημερώματα της 4ης Αυγούστου, η οποία διαρκεί έως τώρα. Στον Πειραιά, παρατηρήθηκε επίσης επιβάρυνση μετά τις 4:00, αλλά τα επίπεδα παρέμειναν σχετικά χαμηλότερα.
  • Σχετικά μικρότερη επιβάρυνση υπήρξε και στον Νότιο Τομέα, ακόμα και έως την περιοχή της Βουλιαγμένης (συγκεντρώσεις έως 90 μg m-3), από τις πρώτες ώρες μετά τα μεσάνυχτα έως και τώρα.
  • Στους χάρτες που ακολουθούν εμφανίζονται τα ωριαία επίπεδα συγκεντρώσεων στα σημεία μέτρησης στο Λεκανοπέδιο, από τις 7:00 το πρωί της 4ης Αυγούστου, όπου φαίνονται οι υψηλές συγκεντρώσεις στον άξονα διάδοσης του καπνού, οι οποίες ξεπερνούν ακόμα και τα 250 μg m-3. Μετά τις 9:00 παρατηρείται μια ελαφρά βελτίωση της εικόνας.
  • Οι συγκεντρώσεις μαύρου άνθρακα, ο οποίος είναι δείκτης ατελούς καύσης, μετρήθηκαν στον σταθμό του ΕΑΑ στο Θησείο σε πολύ υψηλά επίπεδα, με τις ωριαίες τιμές κατά περίπτωση να υπερβαίνουν τα 50 μg m-3 (περίπου 20 φορές περισσότερο από τις συνήθως παρατηρούμενες αυτή την εποχή).
  • Να επισημανθεί ότι οι μετρήσεις αιωρουμένων σωματιδίων ΡΜ2.5 πραγματοποιούνται με χρήση αισθητήρων οπτικής καταμέτρησης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έχουν ενημέρωση σε ωριαία βάση μέσω της πλατφόρμας της Εθνικής Υποδομής PANACEA.

Ακολουθούν διαγράμματα και σχετικοί χάρτες

Μέση δεκάλεπτη διακύμανση συγκεντρώσεων PM2.5 σε ενδεικτικές θέσεις του δικτύου καταγραφής του ΕΑΑ στο Λεκανοπέδιο Αττικής.

 

Χωρική διακύμανση μέσων ωριαίων συγκεντρώσεων PM2.5, του δικτύου καταγραφής του ΕΑΑ στο Λεκανοπέδιο Αττικής.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις