Ευθύμιος Λέκκας: Ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών διευκρινίζει

ΕΛΛΑΔΑ

Ευθύμιος Λέκκας: Ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών διευκρινίζει

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πέτρος Καρσιώτης

Ευθύμιος Λέκκας: Έρευνες στο έδαφος των πληττόμενων περιοχών έδειξαν ότι η υγρασία έχει υποχωρήσει μισό μέτρο από την επιφάνεια.

05.08.2021 | 10:36

Με μια πυριτιδαποθήκη, εξ αιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, της παντελούς έλλειψης υγρασίας στο έδαφος και των πυρκαγιών, παραλλήλισε την Ελλάδα, στην παρούσα χρονική στιγμή, ο κ. Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Λέκκας, τόνισε ότι «μας περιμένει ένας εφιάλτης διαρκείας», αναφερόμενος στις πυρκαγιές, που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα και χαρακτήρισε, όπως προαναφέρθηκε, πυριτιδαποθήκη την Ελλάδα. Ο κ. Λέκκας ανέφερε, προς γνώσιν, προφανώς, όλων των κατοίκων της χώρας, για να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης, ότι υπάρχει ένα «εκρηκτικό» μείγμα υψηλών θερμοκρασιών και πυρκαγιών. Εξήγησε ότι «ο καύσωνας δημιούργησε την καύσιμη ύλη, καθώς δεν υπήρχε καθόλου υγρασία.

από τον Πέτρο Καρσιώτη

Συνεπώς, τα φυτά ήταν έτοιμα για ανάφλεξη. Σε κάθε μεγάλη φωτιά των τελευταίων τριών ημερών, είπε, τα κύρια αίτια ήταν οι μεγάλες θερμοκρασίες και η έλλειψη υγρασίας. Επομένως, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι σαν «πυριτιδαποθήκη», έτοιμη για ανάφλεξη. «Κάναμε ειδικές δοκιμές στο έδαφος και διαπιστώσαμε ότι η υγρασία είχε υποχωρήσει μισό μέτρο από την επιφάνεια. Οι συνθήκες ήταν αρκετά ώριμες για να γίνει ανάφλεξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας και πρόσθεσε:

Να απαγορευθεί κάθε χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο

Σχετικά με τις επόμενες ημέρες, που θα συνεχιστεί ο καύσωνας, ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών σημείωσε ότι «μας περιμένει ένας εφιάλτης διαρκείας» και έκανε έκκληση να απαγορεύεται κάθε χρήση φωτιάς στους υπαίθριους χώρους των σπιτιών. Τα στοιχεία αυτά, προφανώς και γνώριζε ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, όταν στην τελευταία χθεσινοβραδυνή του ενημέρωση για την πορεία των πυρκαγιών, τόνισε: «Όλες οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος είναι σε γενική επιφυλακή, ενώ οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται σε πλήρη, απόλυτη κινητοποίηση. Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς και αύριο (σ.σ.σήμερα), θα είναι μια ακόμη δύσκολη ημέρα με πολύ υψηλό δείκτη κινδύνου πυρκαγιάς στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Τα δύσκολα είναι μπροστά μας

Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Οι επόμενες ημέρες θα είναι πιο δύσκολες. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πιο δύσκολες. Αδιαπραγμάτευτος στόχος μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες πλήττονται από πυρκαγιές να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρχών.

Έκκληση – παράκληση σε όλους: Να αποφεύγουμε οποιαδήποτε δραστηριότητα, οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς, ιδίως κατά τις επόμενες ημέρες. Οι στιγμές απαιτούν πλήρη επαγρύπνηση και συναγερμό από όλους μας!». Σημειώνεται ακόμη ότι ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, έχει αναφερθεί και στις συνθήκες της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη.

Τα σπίτια στο δάσος διπλάσια καύσιμη ύλη

«Ένα σημαντικό συμπέρασμα από την έρευνα πεδίου, που κάναμε στη Βαρυμπόμπη, ήταν ότι οι οικίες που ήταν μέσα στο δάσος, είχαν διπλάσια ικανότητα να προσφέρουν καύσιμη ύλη από ό,τι το ίδιο το δάσος. Από τις λιωμένες ζάντες των αυτοκινήτων φαίνεται πως η θερμοκρασία έφτασε τους 600 βαθμούς Κελσίου». Ο κ. Λέκκας τόνισε ακόμη ότι «πρέπει να επιβληθεί με νόμο η αφαίρεση κομμένων δέντρων δίπλα από κατοικίες». Σχετικά με το πώς ξεκίνησε η φωτιά, ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι συγκεντρώνουν όλα τα στοιχεία και θα τα εξετάσουν τις επόμενες ώρες, προκειμένου να συνθέσουν την εικόνα της αρχής της πυρκαγιάς και της εξάπλωσής της τις πρώτες ώρες.

Χοάνη μεταξύ Πάρνηθας-Πεντέλης

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η μορφολογία της περιοχής προσομοιάζει με χοάνη, μεταξύ Πάρνηθας και Πεντέλης και είναι αυτό ένα χαρακτηριστικό που φαίνεται να ευνόησε την εξάπλωση της φωτιάς.  Μάλιστα στην ανακοίνωσή του, επισημαίνει: «Εκτός από τις κλιματολογικές συνθήκες (χαμηλή σχετική υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα) και τρεις επιπλέον παράγοντες, επέδρασαν καταλυτικά στην ανάπτυξη της πυρκαγιάς:

  1. Ο μικτής ζώνης χαρακτήρας της περιοχής (οικιστική & δασική).
  2. Το υψηλό φορτίο καύσιμης ύλης.
  3. Η μορφολογία της περιοχής, η οποία σε μεγάλη κλίμακα προσομοιάζει με χοάνη μεταξύ Πάρνηθας και Πεντέλης».
Exit mobile version