Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Φωτιά Αρχαία Ολυμπία – μουσείο: Καμία ανησυχία για τον αρχαιολογικό χώρο
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Αρχαία Ολυμπία – μουσείο: Καμία ανησυχία για τον αρχαιολογικό χώρο

Φωτιά Αρχαία Ολυμπία - μουσείο: Αυτοψία Μενδώνη και Μητσοτάκη στο χώρο

Η εφιαλτική νύχτα με τις φλόγες να τυλίγουν την Αρχαία Ολυμπία, έληξε αισιόδοξα τουλάχιστον για το μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο καθώς όπως όλα δείχνουν έχουν παραμείνει ανέγγιχτα. Υπενθυμίζεται, ότι γύρω στις 11 το βράδυ οι φλόγες έμοιαζαν να πηγαίνουν κατά πάνω στο μουσείο. Όμως, η τύχη, η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών σε όλη την περιοχή ακόμα και μέσα στη νύχτα και το γεγονός ότι τα 38 κανονάκια νερού δούλευαν διαρκώς κρατώντας βρεγμένο το έδαφος, απέτρεψαν μια καταστροφή.

Στον χώρο βρισκόταν ως τις 3 τα ξημέρωματα και επέστρεψε στις 6 το πρωί η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη που βρέθηκε από νωρίς το βράδυ της Τετάρτης στον χώρο μαζί με την έφορο αρχαιοτήτων Ηλείας κυρία Ερι Κόλλια και επιτελικά στελέχη των πυροσβεστικών δυνάμεων και συντόνιζαν τη δράση για να αποφευχθεί η επέλαση της φωτιάς.  Μάλιστα όπως βλέπουμε σε εικόνες από το πρακτορείο IntimeNews, έκανε και συνολική αυτοψία στην περιοχή και εντόπισε στοιχεία που είναι ευφλεκτα (ξύλο, χαρτί) και ζήτησε να απομακρυνθούν. Τον χώρο του Μουσείου Αρχαίας Ολυμπίας επισκέφτηκε και ο Πρωθυπουργός και ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί.

Δημιουργείται συντονιστικό κέντρο για αρχαιολογικούς χώρους

Το ευτύχημα, λένε αυτόπτες μάρτυρες, είναι ότι οι γεννήτριες του μουσείου δούλεψαν κανονικά και δεν υπήρξε συσκότιση, ενώ υπήρξε η απαραίτητη ηλεκτροδότηση για να λειτουργούν άψογα όλα τα συστήματα πυρόσβεσης και ασφαλείας. Η υπουργός Πολιτισμού δημιούργησε ένα συντονιστικό κέντρο ειδικά για τους αρχαιολογικούς χώρους όλης της χώρας προκειμένου να υπάρχει διαρκής ενημέρωση για τις συνθήκες, τον κίνδυνο πυρκαγιάς και την ετοιμότητα των συστημάτων πυρόσβεσης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις