Είναι πολύ μεγάλη ευθύνη να είσαι πολιτικός και μάλιστα σε νευραλγική θέση για την λειτουργία του κράτους και την καθημερινότητα των πολιτών. Και είναι σίγουρα μεγάλη ευθύνη να είσαι υπεύθυνος για την δημόσια ασφάλεια και την διαχείριση των φυσικών καταστροφών, όπως είναι οι πυρκαγιές. Οι πολίτες, όταν βρεθούν απέναντι σε μια φυσική καταστροφή, στρέφουν τον βλέμμα τους και τις ελπίδες τους στο κράτος. Και το κράτος οφείλει να είναι εκεί και να διασφαλίζει την ασφάλεια την δική τους, αλλά και των περιουσιών τους. Έγινε κάτι τέτοιο στις πρόσφατες πυρκαγιές που ξέσπασαν σε πολλές περιοχές της χώρας, ανάμεσα στις οποίες και το λεκανοπέδιο της Αττικής;
Ουδείς είναι σε θέση αυτήν την στιγμή να μπει στην θέση του κριτή και να αποδώσει ευθύνες, ωστόσο κάποια στιγμή και αυτές πρέπει να αποδοθούν. Η επιτυχία ή όχι του κρατικού μηχανισμού και κατά συνέπεια και των υπουργών και της κυβέρνησης συνολικά κρίνεται πάντα εκ του αποτελέσματος και οι πολίτες ενδιαφέρονται σε αυτές τις περιπτώσεις -και δικαίως- μόνο για το αποτέλεσμα. Σε καμία από τις πυρκαγιές που είχαμε στην χώρα τις τελευταίες ημέρες δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες και όλα τα περιστατικά εγκλωβισμού κατοίκων αντιμετωπίστηκαν άμεσα και με επιτυχία. Αυτό είναι κάτι που πιστώνεται στον κρατικό μηχανισμό, όπως επίσης ότι λειτούργησε και η διαδικασία εκκενώσεων των οικισμών πολύ έγκαιρα, αλλά και η λειτουργία του 112 για τις περιοχές που κινδύνευσαν.
Κάηκαν σπίτια, χάθηκαν περιουσίες
Αυτό όμως που δεν μπορεί να πιστωθεί ως επιτυχία είναι το γεγονός ότι κάηκαν για μια ακόμη φορά σπίτια και περιουσίες χωρίς να πνέουν δυνατοί άνεμοι στις περιοχές που ξέσπασαν οι πυρκαγιές. Στην Βαρυμπόμπη τις δύο ημέρες που κράτησε η φωτιά επικρατούσε άπνοια, γεγονός που εγείρει πολλά ερωτηματικά γιατί η φωτιά ξέφυγε του ελέγχου, δεν οριοθετήθηκε έγκαιρα και κατέστρεψε χιλιάδες στρέμματα δάσους και μόνιμες κατοικίες πολιτών. Ερωτηματικά προκύπτουν και από την διαχείριση των εναέριων μέσων, που είναι ο βασικός παράγοντας κατάσβεσης των πυρκαγιών.
Στην Βαρυμπόμπη επιχειρούσαν από την έναρξη της πυρκαγιάς, χωρίς ωστόσο να μπορέσουν να την περιορίσουν, ενώ στην Εύβοια και την Ηλεία οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση, αλλά και λίγα εναέρια μέσα. Στο κυβερνητικό επιτελείο μπορεί να αισθάνονται ικανοποιημένοι γιατί προστατεύτηκε στο έπακρο η ανθρώπινη ζωή, δεν μπορεί όμως να είναι ικανοποιημένοι με την απώλεια εκατοντάδων κατοικιών, αγροτοκαλλιεργειών και χιλιάδων στρεμμάτων δάσους.
Επέμβαση και πρόληψη
Το κράτος εκτός από την άμεση επέμβαση είναι υπεύθυνο και για την πρόληψη: και στον τομέα της πρόληψης φάνηκε ότι υπήρξαν αστοχίες, καθώς δήμοι, περιφέρειες και δασαρχεία δεν είχαν προχωρήσει στοςυ απαραίτητους καθαρισμούς των δασών ούτε στην δημιουργία ή συντήρηση των αντιπυρικών ζωνών. Ποιός έχει την ευθύνη για όλα αυτά; Το κράτος και οι μηχανισμοί του. Και ποιοι θα αποδώσουν αργότερα αυτές τις ευθύνες; Οι πολίτες. Αυτό οφείλουν να το γνωρίζουν καλά στην κυβέρνηση και να λάβουν τα μέτρα τους, γιατί ούτε το καλοκαίρι έχει τελειώσει, ούτε οι ισχυροί άνεμοι έχουν τελειώσει, ούτε οι καύσωνες . Τα δύσκολα είναι μπροστά μας, όπως είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στέλνοντας έτσι μήνυμα προς όλους για εγρήγορση και αποτελεσματικότητα.