Επειδή κάποιοι αρέσκονται στις συγκρίσεις εν μέσω μεγάλων καταστροφών και προσπαθούν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη την ώρα που η μισή Ελλάδα βρίσκεται στο έλεος των πυρκαγιών, καλό θα είναι να κάνουν την αυτοκριτική τους. Και σίγουρα σε αυτό το παιχνίδι δεν θα προστρέξουμε και εμείς. Μπορούμε, ωστόσο, να δούμε μερικές διαφορές, που δείχνουν ότι η νοοτροπία της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών έχει αλλάξει. Αρχικά η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας λειτουργεί με διαφορετικό οργανόγραμμα και με έναν γενικό γραμματέα που οφείλουμε να πούμε ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή οποιουδήποτε συμβάντος.
Τα μέσα με τα οποία ενισχύθηκε η γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αυξήθηκαν και εκσυγχρονίστηκαν, ενώ η ίδια η γραμματεία ανέλαβε και πολλές αρμοδιότητες άλλων υπουργείων. Δεύτερη μεγάλη αλλαγή η παρουσία των υπουργών σε όλα τα σημεία όπου σημειώθηκαν καταστροφές, είτε αυτές είναι πυρκαγιές είτε πλημμύρες, είτε έντονες χιονοπτώσεις. Και μάλιστα η παρουσία όχι μόνο ενός υπουργού, αλλά ολόκληρου υπουργικού κλιμακίου κάθε φορά, το οποίο είναι υπεύθυνο όχι μόνο για την αντιμετώπιση, αλλά και για την καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός
Σε κορυφαίο κυβερνητικό επίπεδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε ο ίδιος στις περισσότερες πληγείσες περιοχές και συνομίλησε με τους πληγέντες πρώτα και μετά με τους αρμόδιους φορείς. Και η μετάβαση στις περιοχές των καταστροφών έγινε κατόπιν μεγάλων συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου με την συμμετοχή όλων των πολιτικών και επιχειρησιακών παραγόντων. Επιπλέον τόσο στις πρόσφατες χιονοπτώσεις όσο και στις πυρκαγιές η κυβέρνηση μέσα σε 48 ώρες ανακοίνωσε μέτρα στήριξης με συγκεκριμένα χρηματικά ποσά για οικίες και επιχειρήσεις. Η διαφορά, λοιπόν, του τρόπου αντιμετώπισης μιας φυσικής καταστροφής δείχνει ότι άλλαξε και αποτελεί κορυφαίο παράδειγμα ότι άλλο είναι η θεωρία και άλλο η πράξη. Και σε αυτήν την περίπτωση οι πολίτες ζητούν πράξεις και έργα και όχι λόγια και θεωρίες .