Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πυρκαγιές: Απαγορεύεται η καύση υλικών στην ύπαιθρο
ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιές: Απαγορεύεται η καύση υλικών στην ύπαιθρο

Πυρκαγιές: Απαγορεύεται ως τη Δευτέρα 9 Αυγούστου η διέλευση ή παραμονή σε δάση, άλση και δρυμούς όλης της χώρας.

Από το πρωί της Παρασκευής 6 Αυγούστου, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της ίδιας της ζωής, τίθενται σε ισχύ απαγορεύσεις σε δύο κατευθύνσεις. Πρώτον απαγορεύεται σε ολόκληρη της χώρα η μετακίνηση, διέλευση και παραμονή σε δάση, άλση, εθνικούς δρυμούς και περιοχές Natura. Δεύτερον, απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα η εργασία, που μπορεί να προκαλέσει φωτιά, όπως οξυγονοκόλληση ή καύση εύφλεκτης ύλης. Οι απαγορεύσεις αυτές ισχύουν από το πρωί της Παρασκευής μέχρι και τη Δευτέρα 9 Αυγούστου, ενώ πέραν των ποινικών συνεπειών, προβλέπονται πρόστιμα 1.000 και 10.000 ευρώ, αντίστοιχα, για την κάθε παράβαση, που προαναφέρθηκε. Δηλαδή 10.000 ευρώ για την οξυγονοκόλληση και την καύση εύφλεκτων υλικών και 1.000 ευρώ για διέλευση ή παραμονή στους τόπους που προαναφέρθηκαν.

Πέτρος Καρσιώτης

από τον Πέτρο Καρσιώτη

Τις αποφάσεις ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος τόνισε ότι οι ημέρες που έρχονται θα είναι δύσκολες. «Για τον λόγο αυτό», πληροφόρησε στην έκτακτη ενημέρωση αργά προχθές το βράδυ «στάλθηκε πριν λίγο μήνυμα 112 προς όλους, σε όλη την επικράτεια, το οποίο και επαναλαμβάνω: Πάρα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς τις επόμενες ημέρες. Αποφεύγουμε οποιαδήποτε εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά. Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε δάση και δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε άλση. Αποφεύγουμε άσκοπες μετακινήσεις. Ειδοποιούμε αμέσως την Πυροσβεστική στο 199 αν εντοπίσουμε οποιαδήποτε πυρκαγιά».

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Στη συνέχεια ανέφερε τη θέσπιση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. «Και σε αυτό το πλαίσιο προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, της περιουσίας αλλά πρωτίστως της ίδιας μας της ζωής, που είναι και η απόλυτη προτεραιότητά μας, προχωράμε σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα ισχύσει από αύριο το πρωί μέχρι τη Δευτέρα, 9 Αυγούστου, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση.

Ταυτόχρονα, για το ίδιο χρονικό διάστημα απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα ή εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, όπως, π.χ. οξυγονοκόλληση, ή καύση εύφλεκτης ύλης. Για κάθε παράβαση, εκτός από τις σοβαρές ποινικές κυρώσεις, προβλέπεται στην πρώτη περίπτωση πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ και στη δεύτερη, πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ. Κλείνοντας, απευθύνουμε για ακόμη μία φορά, έκκληση προς όλους για αυξημένη εγρήγορση και προσοχή!  Τα δύσκολα είναι μπροστά μας».

 

Οι προβλέψεις του πύραρχου της Π.Υ.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, όπως ήδη έχει γράψει το Alphafreepress, αλλά χρειάζεται και η επανάληψή του λόγ της κρισιμότητας των ωρών, ο Πύραρχος Αριστοτέλης Παπαδόπουλος, μετεωρολόγος της Π.Υ, έκανε λόγο ότι οι σημερινές μετεωρολογικές καταστάσεις θα είναι παρόμοιες με αυτές της 23ης Ιουλίου 2018, όταν γράφτηκε η ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι της Αττικής. «Διανύουμε», τόνισε «τη δέκατη μέρα ενός ισχυρού επεισοδίου καύσωνα, που επηρεάζει όλη τη χώρα μας, τον ισχυρότερο καύσωνα όσον αφορά την ένταση και τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών.  Η θερμοκρασία του αέρα και σήμερα ξεπέρασε τους 44-45 βαθμούς κελσίου σε πολλές περιοχές της χώρας μας, ενώ η σχετική υγρασία προσέγγισε το 10%. Η αυριανή (σ.σ. χθεσινή) ημέρα, χαρακτηρίζεται από την επίδραση ισχυρών βορειοδυτικών ανέμων στη δυτική και βόρεια Ελλάδα και τη σταδιακή επικράτηση δυτικών ανέμων στα υπόλοιπα κεντρικά, νότια και ανατολικά τμήματα της χώρας.

 

Στα τμήματα αυτά η ένταση των ανέμων θα αγγίζει τοπικά τα 7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία του αέρα θα σημειώσει πτώση και η σχετική υγρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα ακόμα και κάτω του 10% στα ανατολικά, ηπειρωτικά τμήματα. Οι μετεωρολογικές αυτές συνθήκες δυστυχώς ομοιάζουν με εκείνες που επικράτησαν στην περιοχή του Ματιού Αττικής στις 23 Ιουλίου 2018 και σε συνδυασμό με τον ισχυρό καύσωνα που επικρατεί αποτελούν συνθήκες ιδιαίτερα επικίνδυνες για την εξέλιξη των πυρκαγιών. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όλους μας και στις μετακινήσεις, αλλά και στις ενέργειες που κάνουμε».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις