Μέτρα για τους πυρόπληκτους: Η κρίση των πολιτών είναι αυτή που πάντα κρίνει και το μέλλον μιας κυβέρνησης!
Κάθε φορά που σημειώνεται μια φυσική καταστροφή, οι πολίτες στρέφουν το βλέμμα τους προς την πολιτεία. Και αυτό, γιατί η πολιτεία είναι εκείνη που οφείλει και έχει υποχρέωση να βοηθήσει τους ανθρώπους που έχουν πληγεί να ξαναφτιάξουν τις περιουσίες τους, τις επιχειρήσεις τους, τα σπίτια τους, τα χωράφια και τις καλλιέργειες τους.
Γράφει ο Γιάννης Ντσούνος
Δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν, η πολιτεία δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Tις περισσότερες φορές, τα μέτρα στήριξης των πολιτών αποδείχτηκαν ανεπαρκή, με αποτέλεσμα οι πολίτες να παλεύουν μόνοι τους για χρόνια για να ορθοποδήσουν και να ξαναδημιουργήσουν τις περιουσίες τους. Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί όλα αυτά τα χρόνια, οι δηλώσεις κατοίκων της Εύβοιας που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται στην πύρινη λαίλαπα που έκαιγε το νησί για μια εβδομάδα. «Θα παλέψουμε μόνοι μας να τα ξαναφτιάξουμε. Τα χέρια μας να είναι καλά. Δεν θέλουμε να φύγουμε από τον τόπο μας, θα δώσουμε μάχη να ξαναστήνουμε τις ζωές μας στα χωριά μας».
Αυτές οι δηλώσεις που είναι γεμάτες αξιοπρέπεια και αισιοδοξία, πρέπει να αποτελέσουν γνώμονα για την κυβέρνηση για τις αποφάσεις που θα λάβει για την επόμενη ημέρα στις πληγείσες περιοχές. Δυο είναι οι παράγοντες που οφείλει να λάβει υπόψη του το Μέγαρο Μαξίμου και η κυβέρνηση: ο πρώτος, είναι η ταχύτητα και ο δεύτερος είναι η «ποιότητα» της βοήθειας.
Ανάγκη για πολυεπίπεδη βοήθεια
Τα χρήματα που θα δοθούν να εκταμιευτούν άμεσα και χωρίς καμία γραφειοκρατική διαδικασία. Η καταγραφή των ζημιών, επίσης πρέπει να γίνει σε ελάχιστο χρόνο και οι αποζημιώσεις να αφορούν στο σύνολο της περιουσίας κάθε ιδιοκτήτη. Ο δεύτερος παράγοντας: εκτός από τα χρήματα η βοήθεια πρέπει να είναι πολυεπίπεδη. Για παράδειγμα, είναι αδιανόητο το κράτος να ζητήσει από πολίτες που κάηκαν τα σπίτια τους να πληρώσει ΕΝΦΙΑ ή εφορία και να μην έχει καμία φοροαπαλλαγή.
Το ίδιο πρέπει να ισχύσει και για τις επιχειρήσεις. Επιπλέον, για την αποκατάσταση σπιτιών και επιχειρήσεων ας δρομολογηθεί η δανειοδότηση από τις τράπεζες με ευνοϊκούς όρους. Απλά πράγματα που αφενός δεν χρειάζονται σκέψη, αφετέρου θα δώσουν ένα αίσθημα αισιοδοξίας στους πολίτες από το κράτος και όχι ‘γεύση’ απογοήτευσης και εγκατάλειψης.
Ευτυχώς στο Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν να καταλαβαίνουν τι οφείλουν να κάνουν, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι σχέσεις πολίτη- κράτους από τέτοιες συνθήκες κρίνονται! Και η κρίση των πολιτών είναι αυτή που πάντα κρίνει και το μέλλον μιας κυβέρνησης!