Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

22

Μαΐου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Χαρδαλιάς για φωτιές – ενημέρωση: “Αντιμετωπίσαμε 586 φωτιές σε 8 ημέρες”
ΕΛΛΑΔΑ

Χαρδαλιάς για φωτιές – ενημέρωση: “Αντιμετωπίσαμε 586 φωτιές σε 8 ημέρες”

Χαρδαλιάς για φωτιές - ενημέρωση: "Καμία καθυστέρηση δεν υπήρχε"

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Νίκος Χαρδαλιάς πριν από λίγο όσον αφορά την κατάσταση με τις πυρκαγιές στη χώρα τις τελευταίες ημέρες. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επισήμανε ότι «κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε 586 φωτιές σε 8 ημέρες, από 1 έως 8 Αυγούστου», ενώ αναφέρθηκε και στο πώς λειτούργησαν τα εναέρια μέσα. Η κατάσταση στην Εύβοια είναι όλα τα μέτωπα σε ύφεση, κρατάμε όλες τις επίγειες δυνάμεις στην περίμετρο της φωτιάς, η εναέρια προσβολή είναι δύσκολη γιατί η ορατότητα είναι χαμηλή. Αναφέρθηκε ακόμη στο χαμό του χειριστή μηχανήματος χθες στη Φωκίδα:. «Χθες χάσαμε έναν ακόμη μαχητή, χειριστή μηχανήματος, η σκέψη μας έιναι με την οικογένεία του, παραμένουμε σε επιφυλακή».

«Γιατί δεν έβλεπαν πυροσβεστικά αεροπλάνα στον ουρανό»

Εχουμε 74 εναέρια μέσα. Υπάρχει αντίληψη ότι πετάνε ταυτόχρονα. Από αυτά τα 74, τα 67 είναι πυρόσβεσης, τα υπόλοιπια αποτελούν συντονιστικά, μεταφοράς προσωπικού. Από τα 67 τακτικά τα 6 με 7 έχουν συντηρήσεις. Από τα 60 που μένουν τα 20 παραμένουν στις περιφερειακές βάσεις. Εχουμε δηλαδή το ελικόπτερο στην Καβάλα για να αντιμετωπίσουμε μια πιθανή φωτιά στη Δαδιά. Ακόμη και να ρισκάραμε, η απόσταση και μόνο σημαίνει ότι και με τον ανεφοδιασμό θα ήθελε δύο ώρες. Είναι 20 περιφερειακά σε 12 βάσεις για να διαφυλάξουν τις περιοχές αυτές. Από τα 40 που παραμένουν δεν πετάνε όλα μαζί, σε κάθε έξοδο πετάνε σχεδόν τα μισά και τα υπόλοιπα ανεφοδιάζονται για να πετάξουν μετά.

“Ο καπνός δεν επιτρέπει στα εναέρια να πετούν”

Αρα λέμε ότι 20 από αυτά είναι στον αέρα. Αντιλαμβάνομαι αυτό που ακούγεται, γιατί οι κάτοικοι δεν τα έβλεπαν. Η εικόνα της Εύβοιας είναι αυτή (σσ δείχνει εικόνα με φωτιά μανιτάρι), ο καπνός δεν επιτρέπει στα εναέρια να πετούν. Από χθες δεν μπορούσε να περάσει κανένα πτητικό μέσο στην Εύβοια. Στις 2 το μεσημέρι χθες άνοιξε μια δίοδος, πέρασαν δύο ελικόπτερα, μετά έκλεισε ξανά. Το απόγευμα άνοιξε μια ακόμη δύο δίοδος πέρασαν 2 Μ-8. Ειναι επικίνδυνο στα τυφλά να πετάνε οι πιλότοι. Η φωτιά δημιουργεί μικροκλίμα. Για να πετάξουν τα εναέρια, χρειάζεται να διασφαλιστεί πώς θα προσεγγίσουν, πού θα ρίξουν και πώς θα φύγουν. Αν δεν πληρούνται και οι τρεις, δεν γίνεται η ρίψη.

«Είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια πρωτοφανή κατάσταση. Είχαμε 586 πυρκαγιές από την 1η Αυγούστου έως τις 8 Αυγούστου. Καθημερινά έπρεπε να αντιμετωπίσουμε τριψήφιο αριθμό φωτιών».

«Προφανώς είχαμε προετοιμαστεί για τις φωτιές»

«Στις 15 Ιουνίου λέγαμε ότι είμαστε έτοιμοι για τις μελλοντικές κρίσεις, σήμερα, μετά από όσα έγιναν, πόσο έτοιμοι ήμασταν τελικά;»

«Στις 15 Ιουνίου 80 εποχικά κλιμάκια είχαν αναπτυχθεί. Οι 2.500 εποχικοί από τις 5 Μαϊου ήταν στη θέση τους. Ολα τα μισθωμένα ήταν στη βάση τους και τα υπουργεία πήραν μια πρωτοβουλία βλέποντας την κατάσταση που επικρατούσε για ένα πρόγραμμα άμεσων επειγουσών καθαρισμών που αφορούσε 21 σημεία. 18 στην Αττική, το Σέιχ Σου, την Αρχαία Ολυμπία και το Τατόι. Αν στην Ιπποκράτειο Πολιτεία δεν είχαμε κάνει τους καθαρισμούς, η φωτιά θα έτρεχε και δεν θα μπορούσαμε να την ανασχέσουμε στη Μαλακάσα. Αν δεν είχαμε κάνει τους καθαρισμούς στους Θρακομακεδόνες θα είχαμε χάσει τετραπλάσιο αριθμό σπιτιών.

Αν δεν είχαμε κάνει τους καθαρισμούς στο Τατόι δεν θα μπορούσαμε να το ανασχέσουμε. Προφανώς είχαμε προετοιμαστεί Παραλάβαμε 51 μέσα τα κάναμε 74 γιατί βλέπαμε τι έρχεται. Οτι δεν έγινε δεκαετίες τώρα έγινε αυτάτα δύο χρόνια. Η Κάθε χώρα ετοιμάζεται για έναν μεγάλο αριθμό συμβάντων. Ειχαμε να αντιμετωπίσουμε έναν μεγάλο καύσωνα και μια ακολουθία περιστατικών μοναδικό στην ιστορία της πυροσβεστικής.

Για την επιτήρηση στις 3 Αυγούστου

«Η χώρα για πρώτη φορά επένδυσε στους air-tractors. Κάθε μέρα έχουμε εναέρια επιτήρηση και συνήθως στις 11 στην Αττική σηκώνονται οι δύο τράκτορες και περιπολούν. Την προηγούμενη είχαν 11 με 2:30 το μεσημέρι επιτήρηση, μετά προσγειώνονται και μετά από μια ώρα περίπου που χρειάζεται ο ανεφοδιασμός τους ξανασηκώνονται. Την ημέρα εκείνη το πρωί μας δόθηκαν τα 5 καναντέρ σε μη διαθεσιμότητα. Το πικ της θερμοκρασίας ήταν στις 3 με 3:30. Αν σηκώνοναμε στις 11 τους τράκτορες σημαίνει ότι εκείνη την ώρα του καύσωνα θα κατέβαιναν για ανεφοδιασμό. Δώσαμε επομένως εντολή να βγουν στις 2. Η φωτιά μας ανακοινώθηκε στις 13:22.

Στις 13:25 οι τράκτορες πήραν εντολή να απογειωθούν. Πήραν νερό από τη λίμνη Μαραθώνα και 44 λεπτά μετά έκαναν τις πρώτες ρίψης. Την ίδια ώρα η Αφροδίτη Τατοίου πήρε εντολή 13:26 πήρε από τη δεξαμενή και στις 13:40 είχε κάνει την πρώτη ρίψη. Η φωτιά όμως δεν πιανόταν γιατί ήταν σε ακαθάριστο συμπαγές δάσος. Ακούω και τη συζήτηση περί άπνοιας. Ο μετεωρολογικός σταθμός Τατοϊου έδινε (σσ σε κάποια χρονική στιγμή την 3η Αυγούστου) 45 χλμ, 6 μποφόρ ριπές. Και δεν μπορεί να αναφέρεται κάποιος στο μέσο όρο της ημέρας που ήταν δύο μποφόρ.

Πότε ενεργοποιήθηκε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πολιτικής Προστασίας

Ενεργοποιήθηκε την ίδια μέρα. Είχαμε πλήρη αντίληψη το βράδυ ότι τα μέτωπα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Στις 21:30 το βράδυ ενεργοποιήσαμε τον μηχανισμό, αφού προηγήθηκε τηλεφωνική κρούση. Όλα αυτά είναι στη διάθεση του οποιουδήποτε. Σε τι αργήσαμε; Εφαρμόσαμε το πρωτόκολλο μέχρι τέλους. Όλος ο κρατικός μηχανισμός ενεργοποιήθηκε. Είμαστε ευγνώμονες για την ανταπόκριση όλων αυτών των ανθρώπων. Καμία καθυστέρηση δεν υπήρχε.

Για τη φωτιά στην Εύβοια

Για την Εύβοια -Η χώρα μόνο δύο μέτωπα μπορεί να αντιμετωπίσει: ήταν 8 μεγάλες πυρκαγιές. Αντιμετωπίσαμε 99 πυρκαγιές σε μία μέρα. Όλος ο μηχανισμός ήταν ενεργοποιημένος. Δεν υποβαθμίσαμε καμία πυρκαγιά. Αν δείτε το βράδυ πως έχει εξελιχθεί η πυρκαγιά με ριπές 6 μποφόρ στην Εύβοια, το πρωί η κατάσταση ήταν εξωπραγματική. Για πρώτη φορά έγινε ανάκληση αδειών. Κάθε σπίτι που χάνεται, κάθε άνθρωπος που παλεύει για το βιος του και το χάνει για εμάς είναι μαχαιριά.

Προείχε να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Το μέτωπο στην Εύβοια 23 χιλιόμετρα κινούνταν ανεξέλεγκτο. Ήμασταν εκεί, όλες οι δυνάμεις ήταν εκεί και ενισχύονταν συνέχεια. Όλο μας το προσωπικό διατέθηκε. Κάποιοι ήταν για να παρακολουθούν τα μέτωπα. Ακούω κριτική ότι υπήρχαν πυροσβεστικά στους οικισμούς έβλεπαν τη φωτιά και δεν επιχειρούσαν. Αυτοί που μείναν πίσω μέναν για να σώσουν ανθρώπους. Κύριο μέλημά μας η ανθρώπινη ζωή, μετά η ανθρώπινη περιουσία και τέλος όσο και αν πονάμε να το λέμε το φυσικό περιβάλλον.

«Δεν μπορεί να ακούγεται ότι δόθηκαν κακώς οι εκκενώσεις»

Οι εκκενώσεις βοήθησαν ή άφησαν απροστάτευτες περιοχές;: Πόσο αυτονόητο θεωρείτε το θέμα των εκκενώσεων; Όταν έχεις μία κατάσταση με ανεξέλεγκτα μέτωπα παντού το μείζον ζήτημα είναι η ανθρώπινη ζωή. Δεν μπορεί να ακούγεται ότι δόθηκαν κακώς οι εκκενώσεις. Υπάρχει ένα μοντέλο και ξέρουμε πότε πλησιάζει μια φωτιά και είναι επικίνδυνη. Είμαι ευγνώμων για τους κατοίκους που έμειναν μαζί με τους πυροσβέστες και έδωσαν μάχη. Το 112 η απόλυτη παρακαταθήκη της θωράκισης της χώρας.

«Η δική μου παραίτηση είναι πάνω πάνω στο συρτάρι του πρωθυπουργού»

Δεν ξέρω αν υπάρχει οργανωμένο θέμα εμπρησμού. Η δική μου παραίτηση είναι πάνω πάνω στο συρτάρι του πρωθυπουργού γιατί καλούμαι κάθε μέρα να παλέψω και να πάρω δύσκολες αποφάσεις που αφορούν την ανθρώπινη ζωή. Πάντα είχα αίσθηση καθήκοντος και πάντα αναλάμβανα την ευθύνη .

Η παραίτησή μου είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού. Δεν θέλω να κάνω καριέρα πολιτικού, δεν θα είμαι υποψήφιος κάπου. Είναι πατριωτικό το καθήκον της συνεργασίας για τα θέματα αυτά. Κάθε σπίτι που χάνεται για όλους εμάς είναι μία τραγωδία και μία μαχαιριά στην καρδιά μας.

Αυτές τις ημέρες δόθηκε μία τεράστια μάχη. Άυπνοι όλες αυτές τι ήμερες μείναμε εκεί, καθοδηγώντας τα παιδιά τις πυροσβεστικής του λιμενικού, μία μάχη που ήταν η δυσκολότερη που υπήρξε ποτέ. Την ώρα της μάχης κάποιοι πυροβολούν τους μαχητές. Σε αυτή την καταστροφή οι απώλειες είναι από την πλευρά των μαχητών και όχι των πολιτών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις