Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μέλισσες – καπάκι αναψυκτικού: Viral το βίντεο της… απόλυτης συνεργασίας
ΚΟΣΜΟΣ

Μέλισσες – καπάκι αναψυκτικού: Viral το βίντεο της… απόλυτης συνεργασίας

Μέλισσες - καπάκι αναψυκτικού: Το βίντεο φέρεται να τραβήχτηκε στο Σάο Πάολο

Viral έχει γίνει βίντεο που δημοσιεύθηκε στο Τwitter στο οποίο διακρίνονται δύο μέλισσες να ανασηκώνουν και τελικά να αφαιρούν ένα καπάκι αναψυκτικού. Το βίντεο φέρεται να τραβήχτηκε στο Σάο Πάολο και σε αυτό ακούγεται μία γυναίκα να λέει «οι μέλισσες συνεργάστηκαν για να μου κλέψουν τη σόδα και θα το κάνουν».

Σοκαριστική τιμωρία: Έδεσε τον 7χρονο γιο του και τον άλειψε με μέλι για να τον τσιμπήσουν οι μέλισσες

Το βίντεο έχει ήδη εκατομμύρια views. Κάποιος μάλιστα από τους χρήστες των κοινωνικών δικτύων σχολίασε: «Ποιος χρειάζεται ανοιχτήρι όταν μπορεί να βάλει τις μέλισσες να το κάνουν;». Όπως αναφέρει η Daily Mail, σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2016, οι μέλισσες μαθαίνουν να λύνουν προβλήματα παρακολουθώντας η μία την άλλη. Στην πρώτη μελέτη του είδους, οι επιστήμονες προκάλεσαν τις μέλισσες να τραβήξουν κορδόνια για να αποκτήσουν πρόσβαση στο νέκταρ. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι μέλισσες στη συνέχεια έμαθαν η μία στην άλλη πώς να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα, με τις μέλισσες που δεν είχαν αντιμετωπίσει κάτι παρόμοιο να παρακολουθούν μια «μέλισσα εκπαιδευτή» που είχε ήδη βρει τη λύση. Δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό PLOS Biology, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι αποδείχθηκε ότι η γνώση φαίνεται να διαδίδεται από μέλισσα σε μέλισσα σε μια αποικία.

Απίστευτα πράγματα για τις μέλισσες

Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα στις ΗΠΑ, οι μέλισσες συνεισφέρουν κάθε χρόνο στην αμερικάνικη αγροτική οικονομία περίπου 20 δις δολάρια. Αυτή η συνεισφορά γίνεται μέσα από τη στοχευμένη χρησιμοποίηση τους από τη μελισσοκομική βιομηχανία στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ποιοτικής αναβάθμισης της αγροτικής παραγωγής. Έτσι αυτός ο συγκεκριμένος κλάδος της αγροτικής οικονομίας είναι ένας εξαιρετικά προσοδοφόρος παράγοντας για την ανάπτυξη της.

Υπάρχουν πολλές ακόμα συναρπαστικές πληροφορίες που αφορούν αυτά τα μυστηριώδη έντομα, τα οποία βουίζουν διαρκώς ολόγυρα μας.

1) Το κεντρί της μέλισσας ωφελεί την υγεία μας.

Μία τοξίνη στο δηλητήριο της μέλισσας που λέγεται μελιτίνη μπορεί να σταματήσει τον ιό HIV. Έχει μάλιστα τη δυνατότητα να τον σκοτώσει, διότι ανοίγει τρύπες στο προστατευτικό του περίβλημα. Επιστήμονες του πανεπιστημίου Washington στο St. Louis προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν αυτήν την τοξίνη ως προστατευτικό gel. Το κεντρί των μελισσών μπορεί επίσης να ανακουφίσει από τον πόνο που προκαλεί η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Ερευνητές του πανεπιστημίου Sao Paolο στη Βραζιλία ανακάλυψαν ότι ελάχιστη ποσότητα από το δηλητήριο της μέλισσας αυξάνει το επίπεδο της γλυκοκορτιζόνης ,μιας αντιφλεγμονώδους ορμόνης,στο σώμα μας.

2) Οι μέλισσες δουλεύουν πιο κοπιαστικά από τους ανθρώπους.

Σε πιο ψυχρές περιόδους του χρόνου, οι μέλισσες ζουν ως και 9 μήνες.

Το καλοκαίρι, όμως δε ζουν παραπάνω από 6 εβδομάδες διότι κυριολεκτικά δουλεύουν μέχρι θανάτου.

bee sipping on purple floewr

3) Όταν αλλάζει η αποστολή τους, αλλάζει η χημεία του μυαλού τους.

Οι μέλισσες είναι συνδεδεμένες με συγκεκριμένες εργασίες. Για παράδειγμα, οι μέλισσες-ανιχνευτές ψάχνουν διαρκώς για νέες πηγές τροφής και έχουν κατασκευαστεί για περιπέτεια. Οι μέλισσες-στρατιώτες  δουλεύουν ως φρουροί ασφαλείας για όλη τους τη ζωή, όπως διαπιστώθηκε το 2012. Το 1% από όλες τις μεσήλικες μέλισσες γίνονται «εργολάβοι κηδειών», αφού επηρεάζονται από 1 γενετικό εγκεφαλικό μοτίβο που τους επιβάλλει να μετακινούν τις νεκρές μέλισσες έξω από την Κυψέλη. Όμως, το πιο εντυπωσιακό είναι ότι οι κανονικές μέλισσες, όταν αναλαμβάνουν πολλαπλές εργασίες στη διάρκεια του βίου τους, θα αλλάξουν τη χημεία του εγκεφάλου τους πριν ξεκινήσουν τη νέα αποστολή τους.

4) Οι εγκέφαλοι τους αγνοούν τον χρόνο

Όταν οι ηλικιωμένες μέλισσες αναλάβουν εργασίες που κανονικά πρέπει να εκτελεσθούν από νεότερες , τότε ο εγκέφαλος τους παύει να γερνά. Στην πραγματικότητα υπάρχει αντιστροφή της διαδικασίας γήρανσης.  Επιστήμονες του University of Arizona στις ΗΠΑ πιστεύουν ότι με αυτήν την ανακάλυψη ίσως τιθασευτεί η επέλαση της άνοιας στους ανθρώπους.

5) Οι μέλισσες αλλάζουν τη φαρμακολογία

Για να ενισχύσουν τις κυψέλες τους, οι μέλισσες χρησιμοποιούν μία ρητίνη από λεύκες και άλλα αειθαλή δένδρα που ονομάζεται πρόπολη. Στην πραγματικότητα είναι μία κόλλα. Παρόλο που οι μέλισσες τη χρησιμοποιούν ως στεγανωτικό υλικό, εμείς αντίθετα με αυτήν καταπολεμούμε ιούς, βακτηρίδια και μύκητες. Η έρευνα έδειξε ότι η πρόπολη που συλλέγεται από 1 Κυψέλη μπορεί να ανακουφίσει κρύες πληγές, έρπητα, ελκώδη λαιμό ακόμα και έκζεμα.

black bee

6) Οι μέλισσες αναγνωρίζουν το ανθρώπινο πρόσωπο.

Τα ευλογημένα αυτά έντομα αναγνωρίζουν τα πρόσωπα, όπως φυσικά και εμείς. Παίρνουν τμήματα αυτών, όπως φρύδια, χείλη και αυτιά και ενώνοντας τα διακρίνουν όλο το πρόσωπο. Αυτό το προσόν τους είναι γνωστό ως «διαμορφωτική διαδικασία» και ίσως βοηθήσει τους επιστήμονες της πληροφορικής να βελτιώσουν την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων, όπως αναφέρει η εφημερίδα New York Times.

7) Οι μέλισσες διαθέτουν προσωπικότητα.

Ακόμα και μέσα στις κυψέλες υπάρχουν οι εργάτες και οι φυγόπονοι. Ερευνητές του University of Illinois στις ΗΠΑ αναφέρουν ότι δεν είναι γεννημένες όλες οι μέλισσες, για να εκπληρώνουν στρατιωτικά καθήκοντα. Κάποιες είναι πρόθυμες να κινδυνεύσουν, ενώ άλλες είναι υποταγμένες και δειλές. Μία έρευνα του 2011 βρήκε ότι οι ταραγμένες μέλισσες μπορεί να νιώθουν απαισιόδοξα δείχνοντας μας εν μέρει ότι διακατέχονται από συναισθήματα.

brown bee

8) Οι μέλισσες ελκύονται από την καφεΐνη αλλά και την κοκαΐνη

Σίγουρα η φύση δεν προόριζε την καφεΐνη μόνο για τον υποτιμητικό ρόλο του γεμίσματος της κούπας μας, όταν ξυπνάμε το πρωί. Στην πραγματικότητα είναι η άμυνα ενός φυτού που διώχνει τα βλαβερά έντομα και προσελκύει τους επικονιαστές. Επιστήμονες του University of Newcastle  στην Αγγλία ανακάλυψαν ότι το νέκταρ που είχε αναμιχθεί με καφεΐνη βοηθούσε τις μέλισσες να δουλεύουν καλύτερα, ενώ αντίθετα η κοκαΐνη τις μετέτρεπε σε μεγάλους ψεύτες.

Οι μέλισσες επικοινωνούν με ένα είδος χορού, ώστε να δείξουν στις υπόλοιπες την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουν, για να βρουν το καλό φαγητό. Όμως, οι «φτιαγμένες» μέλισσες υπερβάλουν στις κινήσεις τους δίνοντας έτσι ψεύτικες πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα του φαγητού. Επίσης, δείχνουν σημάδια υποχώρησης βοηθώντας έτσι τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τις επιπτώσεις του εθισμού.

9) Το σύστημα πλοήγησής τους μοιάζει με αυτό των Βίκινγκς.

Οι μέλισσες χρησιμοποιούν τον ήλιο σαν πυξίδα. Όταν, όμως ο καιρός είναι συννεφιασμένος, έχουν μία υποστήριξη (πλοηγούνται από την αμυδρή λάμψη του ηλιακού φωτός χρησιμοποιώντας ειδικούς φωτο-υποδοχείς που τις βοηθούν να βρουν τη θέση του ήλιου στον ουρανό). Οι Βίκινγκς μάλλον είχαν παρόμοιο πλοηγικό σύστημα. Τις ηλιόλουστες ημέρες κατευθύνονταν από ηλιακά ρολόγια , τις συννεφιασμένες όμως, χρησιμοποιούσαν ηλιόπετρες (μικρά κομμάτια ασβεστίτη που λειτουργούσαν ως φίλτρο των ισχνών ηλιακών ακτίνων που τους βοηθούσαν να μένουν στη σωστή πορεία).

10) Οι μέλισσες μας βοηθούν στη σύλληψη Serial Killers.

Οι κατά συρροή δολοφόνοι διαπράττουν τα εγκλήματα τους σαν τις μέλισσες κοντά στο σπίτι τους, αλλά όχι τόσο, ώστε να τους αντιληφθούν οι γείτονες τους. Παρομοίως οι μέλισσες μαζεύουν τη γύρη κοντά στην κυψέλη τους, αλλά όχι τόσο κοντά, ώστε να τις αντιληφθούν οι θηρευτές και να κινδυνεύσει όλη η κυψέλη. Οι επιστήμονες μελέτησαν τη συμπεριφορά αυτή των μελισσών και έγραψαν κάποιους αλγόριθμους. Τα ευρήματα τους βελτίωσαν τα μοντέλα των computers της αστυνομίας που χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των κακοποιών.

swarm of bees
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις