Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ / Έρανοι – απάτες για πυρόπληκτους: Σήμα κινδύνου από την ΕΛΑΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Έρανοι – απάτες για πυρόπληκτους: Σήμα κινδύνου από την ΕΛΑΣ

Η Αστυνομία καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να εμπιστεύονται μόνο θεσμοθετημένους φορείς

Η Αστυνομία, από την πικρή εμπειρία για παρελθούσες φυσικές καταστροφές, αλλά και από όσα έχουν συμβεί διεθνώς, σε ανάλογες δύσκολες καταστάσεις, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους φιλεύσπλαχνους πολίτες, να είναι λίαν προσεκτικοί με εράνους, που μπορεί να εμφανισθούν, με απώτερο στόχο, όμως, την ενίσχυση του πορτοφολιού απατεώνων και όχι των πυρόπληκτων που υποφέρουν.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Με έκτακτη ανακοίνωσή της, η Αστυνομία, τη στιγμή που έχουν ήδη δοθεί ήδη από το Αρχηγείο της οδηγίες προς όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας, να παρακολουθούν  στενά τα θέματα αυτά και βέβαια να επεμβαίνουν σε κάθε παρανομία, συστήνει στους πολίτες τους οποίους θα πλησιάσουν τυχόν τέτοιας σκοπιμότητας άτομα, να είναι επιφυλακτικοί.

Να εμπιστεύονται, δηλαδή, μόνο θεσμοθετημένους φορείς, οι οποίοι ελέγχονται από την Πολιτεία και να ενημερώνουν αμέσως τις αρχές, αν αντιλαμβάνονται κάτι ύποπτο. Ειδικότερα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, με τίτλο «Η Ελληνική Αστυνομία ενημερώνει του πολίτες για την αποφυγή περιστατικών οικονομικής εξαπάτησης», αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Κατά το παρελθόν, κυρίως μετά από περιστατικά που ευαισθητοποιούν την κοινή γνώμη, έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα οικονομικής εξαπάτησης πολιτών, οι οποίοι επιθυμούν να προσφέρουν σε εράνους – εκστρατείες συγκέντρωσης χρημάτων, στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Δείχνουν στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών

Συγκεκριμένα, όπως έχει διαπιστωθεί διεθνώς, επιτήδειοι προφασιζόμενοι τη συγκέντρωση χρημάτων για την υποστήριξη θυμάτων, υποδεικνύουν στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών για τη συγκέντρωση ποσών, χωρίς ωστόσο να τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες και να διασφαλίζεται η κατάληξη αυτών. Λόγω των πρόσφατων πυρκαγιών και καθώς δημιουργούνται συνθήκες τέλεσης ανάλογων περιστατικών, η Ελληνική Αστυνομία δρώντας προληπτικά, συστήνει στους πολίτες να εμπιστεύονται μόνο θεσμοθετημένους φορείς, οι οποίοι υπόκεινται σε έλεγχο από την πολιτεία, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα εξαπάτησής τους από επιτήδειους, με φυσικό τρόπο ή διαδικτυακά.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε κάθε περίπτωση να ενημερώνουν τις τοπικές αστυνομικές Αρχές ή να επικοινωνούν με την Άμεση Δράση, καλώντας τον τριψήφιο αριθμό 100, ακόμη και σε απόπειρα απάτης σε βάρος τους».

Αντικείμενα εκμετάλλευσης

Άλλωστε, τέτοια σοβαρά θέματα που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία, γίνονται και αντικείμενα εκμετάλλευσης επιτηδείων, που δεν οπισθοχωρούν προ ουδενός, αρκεί να κερδίζουν χρήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ρεπορτάζ που δημοσίευσε ήδη το Alphafreepress, σχετικά με μία απίστευτη απάτη, με ψεύτικα rapid test, στα οποία προχωρούσε στο Ρέθυμνο με θύματα τουρίστες, άτομο που παρίστανε τον γιατρό η συνεργάτη γιατρού.

Ανέφερε το ρεπορτάζ:

«Μία απίστευτη απάτη λάμβανε χώρα στο Ρέθυμνο, τις προηγούμενες ημέρες, με έναν Ρεθυμνιώτη να παριστάνει  τον γιατρό ή σε άλλες περιπτώσεις τον συνεργάτη γιατρού, κυρίως σε τουρίστες, προτείνοντάς τους να κάνουν τα απαραίτητα για αυτούς rapid test, χρήσιμα για την διευκόλυνση του ταξιδιού τους και για να μην ταλαιπωρούνται πηγαίνοντας στα εγκεκριμένα σημεία διενέργειας των τεστ.

Δελεάζοντάς τους λοιπόν με το «επί τόπου» rapid test, τους έκανε πλαστά τεστ και τους έπαιρνε 20 ευρώ! Η απάτη του, ωστόσο, δεν κράτησε για πολύ. Μετά από καταγγελίες που έγιναν στην αστυνομία, ακόμα και από ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, ο Ρεθυμνιώτης συνελήφθη και θα ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις