Η μαγειρική σόδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα οικολογικό καλλυντικό, πολυλειτουργικό, βιοαποικοδομήσιμο και οικονομικό, που μας επιτρέπει να φροντίζουμε τον δέρμα μας από την κορυφή ως τα νύχια. Η μαγειρική σόδα, σε συνδυασμό με κάποια άλλα φυσικά συστατικά, έχει πολλές εναλλακτικές χρήσεις στην υγιεινή αλλά και στην περιποίηση ομορφιάς σε πρόσωπο και σώμα.
Μερικές κουταλιές μαγειρικής σόδας μπορούν να προστατεύσουν το ξηρό δέρμα, να συμβάλουν στη λεύκανση δοντιών, ακόμη και να καταπολεμήσουν μυκητιασικές μολύνσεις.
1. Έκζεμα
Η μαγειρική σόδα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη εκρήξεων του εκζέματος ή στη μείωση των συμπτωμάτων σε ορισμένα άτομα. Η προσθήκη ¼ φλιτζανιού μαγειρικής σόδας σε ένα ζεστό λουτρό μπορεί να καταπραΰνει τη φαγούρα στο δέρμα. Είναι σημαντικό να στεγνώσει το δέρμα και να ενυδατωθεί αμέσως μετά το μπάνιο.
2. Μυκητιασικές μολύνσεις
Μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα (όπως κνησμός και πρήξιμο). Μελέτη διαπίστωσε ότι η μαγειρική σόδα βοήθησε να σκοτωθούν τα κύτταρα Candida. Έρευνες δείχνουν ότι η μαγειρική σόδα μπορεί να είναι χρήσιμη ως αντιμυκητιασικός παράγοντας κατά πολλών από τα στελέχη που μολύνουν συνήθως το ανθρώπινο δέρμα και τα νύχια.κοπέλα κάνει χαλαρωτικό μπάνιο με σόδα.
3. Ψωρίαση
Όπως το έκζεμα, τα φαρμακευτικά λουτρά μπορεί να είναι χρήσιμα σε άτομα με ψωρίαση. Οι άνθρωποι που εμφανίζουν συμπτώματα ψωρίασης χρησιμοποιούν συχνά λουτρά βρώμης για τη μείωση της φλεγμονής. Η προσθήκη ½ φλιτζανιού μαγειρικής σόδας σε λουτρό βρώμης μπορεί να μειώσει περαιτέρω τον ερεθισμό και τον κνησμό. Είναι σημαντικό για κάποιον με ψωρίαση να ενυδατώνει το δέρμα του αμέσως μετά το στέγνωμα με πετσέτα, καθώς το ζεστό νερό μπορεί να στεγνώσει το δέρμα περαιτέρω.
4. Εξανθήματα από τοξικά φυτά
Ένα μπάνιο με σόδα μπορεί να θεραπεύσει εξανθήματα από δηλητηριώδη κισσό ή παρόμοια τοξικά φυτά. Είναι μια καλή ιδέα μετά το άγγιγμα τοξικών φυτών, καθώς μπορεί να αποτρέψει το δέρμα να απορροφήσει τα έλαια που προκαλούν εξάνθημα. Η μαγειρική σόδα μπορεί να καταπραΰνει το φλεγμονώδες δέρμα και να μειώσει τον ερεθισμό και τον κνησμό. Η προσθήκη σε μια χλιαρή μπανιέρα ½ έως 1 φλιτζανιού μαγειρικής σόδας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων. Η προσθήκη βρώμης στο μπάνιο μπορεί επίσης να ανακουφίσει τον κνησμό.
5. Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος
Η λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος δημιουργεί πόνο και κάψιμο κατά την ούρηση, μια κατάσταση που προκαλείται από επιπλέον οξύτητα στο ουροποιητικό σύστημα. Αν και ένα μπάνιο με σόδα δεν θα αλλάξει την οξύτητα των ούρων, μπορεί να μειώσει τον πόνο και την ταλαιπωρία όταν χρησιμοποιείται μαζί με τα φάρμακα που έχουν συνταγογραφηθεί από τον γιατρό. Προσθέστε ¼ φλιτζανιού μαγειρική σόδα στην μπανιέρα και παραμείνετε για 15 έως 30 λεπτά.
6. Ερεθισμός του αιδοίου
Μερικές γυναίκες συνήθως εμφανίζουν ερεθισμό και φαγούρα γύρω από το αιδοίο. Προσθέτοντας ¼ φλιτζανιού μαγειρική σόδα στο μπάνιο και χαλαρώνοντας για 15 έως 20 λεπτά, τρεις φορές την ημέρα, ορισμένες γυναίκες μπορεί να βοηθηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων.
7. Δυσκοιλιότητα και αιμορροΐδες
Ένα λουτρό με μαγειρική σόδα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον κνησμό και τον πόνο που προκαλούνται από δυσκοιλιότητα ή αιμορροΐδες .Ένα ¼ φλιτζανιού μαγειρική σόδα που προστίθεται σε ζεστή μπανιέρα μπορεί να είναι αρκετό για να ανακουφίσει τα συμπτώματα
8. Για ένα απαλό δέρμα μετά το μπάνιο
Πολύ συχνά τα αφρόλουτρα προκαλούν ξηρότητα, και εκείνη με τη σειρά της κνησμό και ερυθρότητα ‒ ειδικά αν συνδυαστούν με νερό που είναι ιδιαίτερα σκληρό. Μια φυσική λύση για την προστασία του δέρματος είναι να ρίξετε ½ φλιτζάνι μαγειρική σόδα στο χλιαρό νερό όταν γεμίζετε την μπανιέρα. Μετά το μπάνιο το δέρμα θα είναι πιο απαλό και σφριγηλό. Αλλά πάνω από όλα θα υπάρχει η αίσθηση ηρεμίας, αφού η μαγειρική σόδα είναι επίσης γνωστή για τις χαλαρωτικές της ιδιότητες.
Τip: Μπορείτε να αναμείξετε ½ φλιτζάνι μαγειρική σόδα με ½ φλιτζάνι άλατα Epsom και να προσθέσετε το μείγμα στη ζεστή μπανιέρα. Μερικές σταγόνες από φαρμακευτικά βότανα ή αιθέρια έλαια, όπως ο ευκάλυπτος και η λεβάντα, θα βοηθήσουν τον οργανισμό να ιδρώσει και να αποτοξινωθεί.
9. Ποδόλουτρο με μαγειρική σόδα για ξεκούραστα και υγιή πόδια
Τα άκρα των ποδιών μας υποφέρουν όλο τον χρόνο. «Κλειδωμένα» τον χειμώνα, εκτεθειμένα το καλοκαίρι. Η μαγειρική σόδα μπορεί να κάνει θαύματα: βοηθά στην καταπολέμηση των κάλων, καθαρίζει το δέρμα, περιορίζει τον κνησμό και τα χαλαρώνει. Η συνταγή είναι επίσης πολύ απλή: ¼ φλιτζανιού μαγειρική σόδα σε ένα λίτρο χλιαρό νερό για ένα ποδόλουτρο δέκα ή δεκαπέντε λεπτών.
Αυτή η θεραπεία είναι επίσης διαθέσιμη για την υγιεινή των χεριών: 10 λεπτά σε ένα λίτρο ζεστού νερού στο οποίο έχουμε προσθέσει 2 κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα. Τα νύχια μας θα βγουν πιο υγιή και τα χέρια μας πιο μαλακά.
10. Μάσκα προσώπου με σόδα για απολέπιση
Η μαγειρική σόδα είναι πολύτιμη για μια απαλή φροντίδα του δέρματος χωρίς χημικά. Ιδανική για φυσική απολέπιση και ενυδάτωση.
Για απολέπιση: Παρασκευάζετε μια πάστα με ανάμειξη μαγειρικής σόδας και νερού (τρεις δόσεις σκόνης για μία νερού). Αυτή η πάστα εφαρμόζεται με τις άκρες των δαχτύλων, σε κυκλικές κινήσεις, σε καθαρό δέρμα. Η πάστα μπορεί επίσης να εφαρμοστεί για ένα λεπτό και στη συνέχεια να ξεπλυθεί πολύ καλά με χλιαρό νερό. Θα μπορούσε να εφαρμοστεί και ως θεραπεία επικεντρωμένη σε σπυράκια (σε αυτή την περίπτωση, αφήστε την για 3 έως 5 λεπτά).
Παρενέργειες: Προσοχή! Θα πρέπει να υπάρχει ένα χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας ανάμεσα σε κάθε απολέπιση του δέρματος, όπως γίνεται με κάθε προϊόν πίλινγκ. Με αυτόν τον τρόπο η επιδερμίδα επαναφέρει το pH της και αποφεύγονται οι ερεθισμοί.
11. Για ένα λαμπερό χαμόγελο
Η μαγειρική σόδα καθαρίζει το στόμα, αποτρέπει την εμφάνιση πέτρας και κοιλοτήτων και προσδίδει περισσότερη λευκότητα στα δόντια και φρεσκάδα στην αναπνοή. Στις περιπτώσεις κακής αναπνοής πρέπει να χρησιμοποιηθεί περισσότερο ως στοματικό διάλυμα. Βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού σόδα σε ένα ποτήρι νερό, κάνουμε γαργάρες και μετά ξεπλένουμε το στόμα μας με καθαρό νερό.
Για πιο φωτεινά δόντια; Με μια πρέζα μαγειρικής σόδας στην οδοντόκρεμα οι λεκέδες θα αρχίσουν να φεύγουν. Προσοχή όμως. Η ιδιότητα αυτή της διττανθρακικής σόδας οφείλεται στην ελαφρώς λειαντική της δράση στο σμάλτο των δοντιών. Γι’ αυτό προτείνεται η χρήση να μην είναι συχνή. Ακόμη και αν είναι φυσικό, το διττανθρακικό μπορεί να αντενδείκνυται σε ορισμένες περιπτώσεις ή παράλληλα με συγκεκριμένες θεραπείες. Σε περίπτωση αμφιβολίας, πρέπει να ζητηθεί η συμβουλή οδοντιάτρου.