Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης για φωτιές: Διασφαλισμένη συνταγματικά η αναδάσωση των καμένων περιοχών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης για φωτιές: Διασφαλισμένη συνταγματικά η αναδάσωση των καμένων περιοχών

Μητσοτάκης για φωτιές: Τα κύρια σημεία της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός νωρίτερα για τις φωτιές

“Πετύχαμε να προστατεύσουμε χιλιάδες ανθρώπους, χάσαμε όμως δάση και περιουσίες και είμαστε σήμερα εδώ να μιλήσουμε για όλα” είπε κατά την έναρξη της 2ωρης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ίδιος μίλησε για τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κλιματική κρίση, και απηύθυνε έκκληση να χρησιμοποιείται αυτός ο όρος αντί της «κλιματικής αλλαγής» υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση είχε και έχει στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, κάνοντας αναφορές στην προσπάθεια απολιγνιτοποίησης. «Φέραμε τον πρώτο κλιματικό νόμο στην χώρα» είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε έπειτα, ότι το φαινόμενο των πυρκαγιών δεν είναι ελληνικό, αλλά μεσογειακό και παγκόσμιο. «Δείτε τι γίνεται στην Ιταλία και σε άλλες χώρες», είπε και τόνισε πως στην σύνοδο MED 9 μαζί με τις χώρες της Μεσογείου θα εξεταστούν οι τρόποι για να μπορούν να συνεργαστούν οι χώρες έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά οι πυρκαγιές στην περιοχή μας. Όπως ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά, είναι ευπρόσδεκτη, απαραίτητη η συμβολή της αντιπολίτευσης με τις νηφάλιες τοποθετήσεις της να συμβάλει στο να βρεθούν λύσεις, κλείνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του.

Κάναμε ό,τι είναι δυνατόν αλλά σε κάποιες περιπτώσεις δεν ήταν αρκετό

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως ζήτησε συγγνώμη από τους Έλληνες πολίτες και αυτό το έκανε γιατί το αισθάνθηκε ως προσωπική ανάγκη γιατί «οφείλεις όταν κάτι σε συγκλονίζει να βλέπεις τι πήγε λάθος». Συνέχισε δε λέγοντας πως οι ευθύνες θα αποδοθούν σίγουρα αλλά όχι στην ώρα της μάχης. Οι ευθύνες είναι ατομικές, συλλογικές και δεν αφορούν κατ ανάγκην μόνο σε πρόσωπα αλλά και σε δομές και διαδικασίες και να αποδίδονται όχι εν βρασμώ ψυχής, μετά από σκέψη και με καθαρό μυαλό. «Λάθη δεν κάνει όποιος δεν κάνει απολύτως τίποτα», είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως «κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν αλλά σε κάποιες περιπτώσεις αυτό δεν ήταν αρκετό».

Χυδαία η ρητορική ορισμένων για τις εκκενώσεις

Στην συνέχεια σε ερώτηση σχετική με την κριτική που έγινε με τις εκκενώσεις οικισμών, ο πρωθυπουργός είπε πως δυσκολεύεται να αντιληφθεί ποιος ασκεί κριτική σε μία πολιτική που στόχο έχει την προστασία της ανθρώπινης ζωής. «Θεωρώ χυδαία την ρητορική που αναπτύχθηκε στα social media κάνοντας παραπομπές που δεν θέλω να αναφέρω», είπε χαρακτηριστικά. Αποτελεί συλλογική κατάκτηση ότι πλέον έχουμε κουλτούρα εκκενώσεων. «Εγώ θα φύγω κάποια στιγμή από αυτήν την καρέκλα, το 112 θα μείνει», είπε. Είπε δε πως σώθηκαν αμέτρητες επιχειρήσεις και αμέτρητα σπίτια. «Βλέπουμε συνήθως αυτά που κάηκαν και όχι αυτά που σώθηκαν», είπε.

Τα εναέρια μέσα ήταν περισσότερα από κάθε άλλη φορά

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την ενίσχυση της χώρας σε εναέρια μέσα λέγοντας πως όχι μόνο είναι περισσότερα από κάθε άλλη φορά, αλλά σε αυτά προστέθηκαν και αυτά της βοήθειας από άλλες χώρες. «Όπως εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς, δεν πετούν όλα μαζί». Ο πρωθυπουργός είπε παράλληλα πως έχει προβλεφθεί η αγορά ιδιόκτητων εναερίων μέσων, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο αλλά δεν είναι πανάκεια για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Πολύ σημαντικό να δούμε τι πήγε λάθος

Αποτελεί μεγάλη κουβέντα και το μήνυμα της πρόληψης είπε ο πρωθυπουργός. Δίνοντας δύο παραδείγματα, ο πρωθυπουργός είπε πως με πρωτοβουλία της Πολιτικής Προστασίας καθαρίστηκαν 19 οικισμοί, με χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά του Ματιού. Η Ιπποκράτειο Πολιτεία ήταν μία από αυτές και προστατεύθηκε σε μεγάλο βαθμό ακριβώς γι αυτές τις παρεμβάσεις. Αυτές οι παρεμβάσεις δεν είναι πάντα αρκετές. Στην συνέχεια είπε πως τα Βασιλικά Κτήματα ήταν προτεραιότητα να γίνει παρέμβαση για να μην υπάρχει ζημιά, «δεν το καταφέραμε», είπε και σημείωσε πως «λυπάμαι γι αυτό».

Υλοτόμοι στα Βασιλικά Κτήματα καθάριζαν δύο μήνες πριν την πυρκαγιά, είπε, γιατί υπήρχαν μεγάλες αντιπυρικές ζώνες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τις περιπτώσεις οικισμών που έχουν «μπει» ή είναι πολύ κοντά σε δάση. «Είναι σαφές πως πρέπει να δημιουργηθεί μία ζώνη πλάτους την οποία θα οριοθετήσουν οι ειδικοί στην οποία δεν θα φυτεύσουμε πεύκα, θα φυτεύσουμε βραδύκαυσα. Και κάτι ακόμα, εάν πρέπει να κόψουμε ένα δέντρο για να σωθούν πολλά περισσότερα, θα πρέπει να μπορούμε να το κάνουμε πιο εύκολα».

Δεν καθυστερήσαμε να ζητήσουμε βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, μέσα σε λίγες ώρες η Ελλάδα είχε ζητήσει διεθνή βοήθεια και ανταποκρίθηκαν πολλές χώρες. «Θέλω να ευχαριστήσω κάθε χώρα ξεχωριστά», είπε και συμπλήρωσε πως δεν έχει υπάρξει ξανά στο παρελθόν τόσο μεγάλη βοήθεια σε κάποια χώρα για πυρκαγιές. «Μάλλον ξεπεράσαμε τις προσδοκίες και προφανώς σηκώθηκαν πολλά τηλέφωνα και από εμένα προσωπικά για να έχουμε αυτή την βοήθεια», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Είχαμε καύσωνα για πολλές μέρες. 45 με 47 βαθμούς που μετέτρεψαν την χώρα σε μία πυριτιδαποθήκη. «Οι πιο πολλές φωτιές δεν ξέφυγαν, κάποιες ξέφυγαν δυστυχώς» είπε και συνέχισε λέγοντας πως του χρόνου θα είμαστε καλύτεροι.

Ανυπόσταση τη συζήτηση για τις αλλαγές χρήσης στις καμένες εκτάσεις

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός είπε πως θα εκδοθεί σήμερα κιόλας Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προκειμένου να επιταχυνθεί, κάτι που είναι διασφαλισμένο από το Σύνταγμα, πως οι καμένες εκτάσεις θα αναδασωθούν. Ο πρωθυπουργός μίλησε στην συνέχεια για την μετάβαση σε μία οικονομία εμηδενικών εκπομπών ρύπων χρησιμοποιώντας τον ήλιο και την θάλασσα. «Δεν χρειάζεται να καούν τα δάση για να μπουν ανεμογεννήτριες» είπε. Τόνισε δε πως κάποια υπόγεια ρεύματα συναντήθηκαν. «Οι αντιεμβολιαστές υιοθέτησαν αυτές τις θεωρίες» είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αιτίες των πυρκαγιών είπε πως είναι βέβαιο πως πολλές από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ημέρες ήταν αποτέλεσμα εμπρησμών, το εάν ήταν οργανωμένο σχέδιο θα το διερευνήσει η Δικαιοσύνη. Βέβαια υπήρξαν και οι περιβαλλοντικές συνθήκες του καύσωνα που συνέβαλαν στο φαινόμενο των πυρκαγιών.

Έχουμε εξασφαλίσει τους πόρους για το σχέδιο «Αιγίς»

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας. «Για πρώτη φορά αποκτά το δικό της πρόγραμμα», ύψους 700 εκατ. Ευρώ καθώς και χρήματα από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης και αυτά τα χρήματα έχουν εξασφαλιστεί πριν από τις πυρκαγιές. «Η Πολιτική Προστασία δεν αφορά μόνο σε πυρκαγιές. Έχουμε σεισμούς, πλημμύρες, ατυχήματα, όλα αυτά ανήκουν στην αρμοδιότητα της Πολιτικής Προστασίας», είπε ο πρωθυπουργός. Τα τελευταία 30 χρόνια όπως είπε ο πρωθυπουργός είπε πως έχουν αυξηθεί οι εκτάσεις δασών γιατί έχει εγκαταλειφθεί η ύπαιθρος και πολλά χωράφια έγιναν δάση.

Όπως είπε, πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα η προστασία των δασών που υπάρχουν και δεν κάηκαν, όπως η κεντρική Εύβοια. Για όλα τα δάση που έχουν ιδιαίτερη οικολογική σημασία πρέπει να καταρτιστούν ειδικά σχέδια. «Ελπίζω να έχουμε την διακομματική στήριξη για να προχωρήσουμε σε αυτές τις παρεμβάσεις».

Δεν είναι επιλογή οι πρόωρες εκλογές: Θα εξαντλήσουμε την τετραετία

Σε σχετικό ερώτημα ο κύριος Μητσοτάκης είπε πως δεν αποτελεί επιλογή η προσφυγή στις κάλπες και πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Συνέχισε δε λέγοντας πως η οικονομία θα ανακάμψει γρήγορα, όπως δείχνουν οι περισσότερες προβλέψεις. Ο πρωθυπουργός επίσης τόνισε πως «μπορώ να είμαι υπόλογος για όσα έγιναν τα δύο χρόνια». Μιλώντας συγκεκριμένα για τον κ. Χρυσοχοΐδη, είπε πως σκοπός είναι ένας πολιτικός προϊστάμενος να βρίσκεται και κοντά στο πεδίο. «Προτιμώ έναν υπουργό που είναι στο πεδίο παρά εξαφανισμένος».

Μηδενικοί ρύποι έως το 2050

Σε νέα ερώτηση ο πρωθυπουργός τόνισε πως πρέπει να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο ζούμε, καλλιεργούμε κ.α.. Στόχος της ΕΕ είναι οι μηδενικοί ρύποι έως το 2050 και η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα. «Σημαντική η συνεισφορά της Ελλάδας με το κλείσιμο των λιγνιτικών δυνάμεων», είπε και σημείωσε πως επόμενο βήμα είναι το φυσικό αέριο αλλά μακροπρόθεσμος στόχος είναι η αξιοποίηση του ηλίου και του ανέμου.

Σημείωσε δε στην συνέχεια πως μία λύση θα ήταν ακόμα και η συνεργασία με χώρες του νοτίου ημισφαιρίου όπως για παράδειγμα η αξιοποίηση ελικοπτέρων της Αυστραλίας τα οποία δεν χρειάζεται όταν εμείς έχουμε καλοκαίρι. Απαντώντας στο κατά πόσο οι ηλικιωμένοι μπορούν μέσω της τεχνολογίας να έχουν πρόσβαση στις αποζημιώσεις είπε πως θα αξιοποιηθεί όλη η τεχνογνωσία για να γίνουν γρήγορες κινήσεις, όπως για παράδειγμα η άμεση μεταφορά των αποζημιώσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Εάν χρειάζονται περαιτέρω αποζημιώσεις θα το συζητήσουμε με τον κύριο Μπένο είπε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας πως επίσης σημαντικό είναι να μείνουν οι πολίτες στους τόπους τους. Εάν χρειαστούν κι άλλα μέτρα δεν θα διστάσουμε να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση, είπε.

Δρομολογείται το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο της Ιστιαίας

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης είναι σημαντικό να μπορέσουν να προχωρήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα προκειμένου στις περιοχές που κάηκαν δάση να μπορούν να προχωρήσουν γρήγορα τα έργα έτσι ώστε να μην υπάρχουν πλημμύρες. Στην συνέχεια μίλησε για τις προσπάθειες αναδάσωσης, όπως μεγάλες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα και να αναλάβουν συγκεκριμένες εκτάσεις και με γρήγορες μελέτες να προχωρήσουν οι αναδασώσεις.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε μία νέα μονάδα ειδικών επιχειρήσεων με πυροσβέστες οι οποίοι θα μπορούν να παρεμβαίνουν σε δασικές πυρκαγιές άμεσα. Μίλησε μάλιστα και για περίπου 500 προσλήψεις εντός του 2022.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός μίλησε για τις επενδύσεις στην αιολική και ηλιακή ενέργεια. Όπως είπε «πρέπει να δούμε πού μπορούμε και πού πρέπει να χτίσουμε τέτοιες εγκαταστάσεις, ποιο είναι οι κανόνες για να προχωρήσουμε σε αυτές τις επενδύσεις χωρίς να επηρεάζεται το περιβάλλον». Ένα νέο πεδίο είπε, είναι η τοποθέτηση ανεμογεννητριών στις θάλασσες, αλλά αυτό πρέπει να γίνει με σχέδιο έτσι ώστε αυτές να προσφέρουν στην χώρα.

Πρέπει να αλλάξουμε τις συνήθειές μας γιατί οδεύουμε προς την καταστροφή

Μιλώντας στην συνέχεια για τις προσπάθειες μετασχηματισμού της οικονομίας είπε πως δεν νοείται πλέον ανάπτυξη χωρίς προστασία του περιβάλλοντος και τον σεβασμό στην φύση. Όπως φαίνεται και λένε οι επιστήμονες εάν δεν αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης στον πλανήτη και το πώς καταναλώνουμε τότε οδεύουμε προς την καταστροφή.

Σημείωσε δε πως η Ελλάδα βγαίνει στην αγορά με το πράσινο ομόλογό της που θα εξυπηρετήσει αυτές τις προσπάθειες. Ο σκοπός μας δεν είναι μόνο η Ελλάδα να παίξει τον ρόλο που αναλογεί στο μέγεθός μας, είπε, αλλά να είμαστε και πρωταγωνιστές. «Δεσμευτήκαμε να μετατρέψουμε την Αστυπάλαια σε πράσινο νησί και αυτό κάναμε, είμαστε καινοτόμοι δεν είμαστε ουραγοί», είπε ο πρωθυπουργός.

Νέα προσπάθεια από φθινόπωρο για τον εμβολιασμό

Μιλώντας για τα της πανδημίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε πως τον Αύγουστο έπεσαν σημαντικά οι ρυθμοί του εμβολιασμού όπως αναμενόταν και αυτό έχει επιπτώσεις ως προς τις νοσηλείες και τους θανάτους. «Η πιθανότητα όντας εμβολιασμένος να νοσήσεις και να πεθάνεις είναι απειροελάχιστη», είπε, τονίζοντας πως ο εμβολιασμός έχει βοηθήσει καθώς παρά την αύξηση των κρουσμάτων αυτή δεν αποτυπώνεται στο σύστημα Υγείας όπως γινόταν πριν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.

Είπε δε πως από το φθινόπωρο πρέπει να γίνει ακόμα μία προσπάθεια έτσι ώστε να πειστούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα. Πριν τα τέλη Αυγούστου θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε την πολιτική μας για τους κλειστούς χώρους από τον χειμώνα. Τα πρώτα δείγματα γραφής τα έχουμε δείξει, είπε.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού:

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις