Μητσοτάκης συνέντευξη Τύπου live: Μας ασκείται κριτική γιατί προστατέψαμε την ανθρώπινη ζωή;

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης συνέντευξη Τύπου live: Μας ασκείται κριτική γιατί προστατέψαμε την ανθρώπινη ζωή;

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Μητσοτάκης συνέντευξη Τύπου live: Προσωπική μου δέσμευση να ξαναφτιάξουμε ό,τι καταστράφηκε

12.08.2021 | 12:48

Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας δείχνει ότι όλα πρέπει να αλλάξουν. Από τον προσανατολισμό της οικονομίας, μέχρι την ενεργειακή πολιτική. Και από τη λειτουργία του κράτους μέχρι και την συμπεριφορά των πολιτών. Τα δεδομένα απαιτούν τολμηρές λύσεις για τις οποίες είμαι έτοιμος, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί αυτήν την ώρα στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, σχετικά με εξελίξεις στο θέμα των πυρκαγιών των τελευταίων ημερών.

Μητσοτάκης συνέντευξη Τύπου live: Είμαστε έτοιμοι για τολμηρές λύσεις

«Πρωταρχικός μας στόχος στις φυσικές καταστροφές ήταν, είναι και θα είναι η προστασία της ζωής. Ανθρώπων και ζώων», συνέχισε ο πρωθυπουργός που σημείωσε ότι «πετύχαμε να προστατέψουμε χιλιάδες ανθρώπους, χάσαμε όμως δάση και περιουσίες». Είναι σημαντικό ότι δεν θρηνήσαμε θύματα στη μεγαλύτερη επέλαση φωτιάς που είχαμε εδώ και χρόνια, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας ότι είχαμε σχεδόν 100 ταυτόχρονες πυρκαγιές κάθε ημέρα, αλλά και ότι η πρακτική των οργανωμένων εκκενώσεων απέδωσε. Παράλληλα ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στις μάχες της πυρόσβεσης λέγοντας «χάρη στην αυτοθυσία όλων των μαχητών μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι και τους ευχαριστώ για αυτό».

Ο πρωθυπουργός στάθηκε και στη συμβολή των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας. «Ευχαριστώ τα ΜΜΕ και ειδικά τους ρεπόρτερ που βρέθηκαν στο πεδίο για την αντικειμενική κάλυψη των γεγονότων. Βοήθησαν την κοινή γνώμη και εμάς να αντιληφθούμε τι συμβαίνει. Βρίσκομαστε στην 10η ημέρα μιας πρωτοφανούς επίθεσης της φύσης που τροφοδότησε ένας πρωτοφανής καύσωνας και μία πολύμηνη ξηρασία. Κατόπιν της βοήθειας, όλων που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, μπορούμε σήμερα να είμαστε πιο αισιόδοξοι» είπε και συμπλήρωσε: «Είμαστε όμως στα μέσα Αυγούστου και μας περιμένουν ακόμη δύσκολες ημέρες. Είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για όλα, πόσο θωρακισμένοι ήμασταν, αλλά και τι λάθη κάνουμε, πώς οργανώσαμε την Πολιτική Προστασία.

Η κλιματική κρίση είναι εδώ

Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας υποδεικνύει πως όλα πρέπει να αλλάξουν, από την οικονομία έως τη λειτουργία του κράτους και την καθημερινότητα. Τα δεδομένα απαιτούν τολμηρές λύσεις για τις οποίες είμαι έτοιμος. Εξ αρχής κυρίαρχος στόχος μας είναι η προστασία της ζωής, των ανθρώπων και των ζωών. Ακολουθεί η προστασία των σπιτιών, των κρίσιμων υποδομών και του περιβάλλοντος. Η κλιματική κρίση επιβάλλει πλέον μία δραστικά διαφορετική αντιμετώπιση. Οι νέες συνθήκες δικαιώνουν τη δική μου επιλογή να καταστεί το περιβάλλον εθνικός στόχος προτεραιότητας. Η απολιγνιτοποίηση, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ μάς δίνουν πολύ ισχυρά χρηματοδοτικά εργαλεία. Και με τον νέο κλιματικό νόμο που θα ψηφιστεί εντός των επομένων μηνών, η Ελλάδα θα καταθέσει στα διεθνή φόρα τολμηρές προτάσεις. Στη MED9 θα καταστεί η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής κυρίαρχο θέμα. Φιλοδοξία μου είναι να υπογράψουμε τη Διακήρυξη των Αθηνών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο».

Προσωπική μου δέσμευση να ξαναφτιάξουμε ό,τι καταστράφηκε

«Αυτή η κυβέρνηση και θέλει και ξέρει και μπορεί και θα ξαναχτίσει πλάι στους πολίτες ό,τι καταστράφηκε. Προσωπική μου δέσμευση να ξαναφτιάξουμε ό,τι καταστράφηκε. Οι αποζημιώσεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται μέσα στις επόμενες ημέρες. Η αρνητική εμπειρία από την καταστροφή να γίνει θετική δύναμη αλλαγής. Αλλά και αλλαγή συμπεριφοράς κάθε πολίτη ξεχωριστά ώστε η κοινωνία των πολιτών να καταστεί συμμέτοχος των αλλαγών. Πρόκειται για εθνικό στόχο και επαναλαμβάνω πως είναι απαραίτητη η συμβολή της αξιωματικής αντιπολίτευση. Πρέπει να διαλέξει τι θέλει να κάνει, καθώς συχνά κάθε νηφάλια τοποθέτησή της διαδέχεται από μία διχαστική θέση στελέχους της».

Οι ευθύνες θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή

Αμέσως μετά την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για τις εξελίξεις στο θέμα των πυρκαγιών, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Σε ερώτηση σχετικά με τις τυχόν αστοχίες που θα εντοπιστούν και τις ευθύνες που θα αποδοθούν και το κατά πόσο αυτή η απόδοση θα γίνει σε πολιτικό ή υπηρεσιακό επίπεδο, ο πρωθυπουργός απάντησε: Μίλησα απηχώντας και το προσωπικό μου συναίσθημα, αλλά αξιολογώντας και τον ρόλο μου ως πρωθυπουργός και ζήτησα συγνώμη από τους πολίτες. Το έκανα γιατί το αισθάνθηκα ως μία προσωπική ανάγκη. Όταν αυτά που βλέπεις γύρω σου σε συγκλονίζουν και αντιδράς.

Αυθόρμητη συμπεριφορά αλλά και πολιτική πράξη ήταν η συγνώμη μου, που σηματοδοτεί την απόφαση για δράση. Είναι μία προωθητική ενέργεια, η αφετηρία για να γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν ώστε να μην επαναληφθεί αυτή η εμπειρία στο μέλλον. Κάποια μαθήματα τα έχουμε ήδη πάρει. Οι ευθύνες στον βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή και σίγουρα όχι την ώρα της μάχης. Οι ευθύνες δεν αφορούν μόνο σε πρόσωπα και δεν πρέπει να αποδίδονται εν βρασμώ ψυχής. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν διστάζει να αναγνωρίσει τα λάθη της.

Οι πολίτες δεν θα είναι αβοήθητοι

Οι πολίτες δεν θα είναι αβοήθητοι το κράτος θα είναι δίπλα τους, είπε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα κάνει η Επιτροπή Μπένου. Ο πρωθυπουργός είπε ότι ξεπερνά η καταστροφή την οικονομική επίπτωση από την πυρκαγιά, και ζήτησε βοήθεια «από έναν έμπειρο άνθρωπο που γνωρίζει να χτίζει ο ίδιος μέσα από συντρίμμια, προκειμένου να χτίσουμε το μέλλον της Εύβοιας». Είπε ακόμη ότι οι παρεμβάσεις θα γίνουν σε δυο επίπεδα. Πρώτον βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις ανακούφισης πληγέντων αλλά και δεύτερον άμεσες παρεμβάσεις για το φυσικό περιβάλλον ώστε οι περιοχές που επλήγησαν να προστατευθούν από καιρικά φαινόμενα.

Το πακέτο της στήριξης στην Βόρεια Εύβοια είναι το ενδεδειγμένο και όχι γενναιόδωρο είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει γρήγορα η εκταμίευση των χρημάτων και να ενοποιηθούν σε μια πλατφόρμα όλα τα Ταμεία αρωγής για να γίνει μια αίτηση απο τους πολίτες να αποζημιωθούν. «Γνωρίζω τον κ. Μπένο καλά, έχω προσωπική άποψη, και την επόμενη Τετάρτη θα συναντηθώ μαζί του για να βάλουμε μπρος τη μακροπρόθεσμη δουλειά ανάταξης της οικονομίας της περιοχής με έργα υποδομής» είπε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι «θα έχουμε αντικειμενική εκτίμηση ζημιάς στον αγροτικό τομέα και θα στηρίξουμε τον τουρισμό της Βόρειας Εύβοιας. Έχουμε χρηματοδοτικά εργαλεία και τη γνώση να πετύχουμε την ανάταξη. Καταλαβαίνω απόλυτα την οργή και την απογοήτευση των κατοίκων της βόρειας Εύβοιας».

Για αστοχίες και ευθύνες

Ζήτησα συγγνώμη από τους πολίτες γιατί το αισθάνθηκα σαν προσωπική ανάγκη. Είναι μία αυθόρμητη ηθική και προσωπική συμπεριφορά, αλλά είναι και πολιτική πράξη. Για εμένα η συγγνώμη σηματοδοτεί την απόφαση για δράση. Είναι η αφετηρία για να γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν. Κάνουμε την αυτοκριτική μας με θάρρος. Κάποια μαθήματα τα έχουμε πάρει. Οι ευθύνες στο βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν θα αποδοθούν, όχι όμως την ώρα της μάχης. Οι ευθύνες είναι πολλές συλλογικές, ατομικές, πολιτικές, σε δομές. Πρέπει να αποδίδονται μετά από σκέψη και καθαρό μυαλό. Λάθη δεν κάνει όποιος δεν κάνει απολύτως τίποτα. Κάναμε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό, αλλά δεν ήταν αρκετό.

Τι θα κάνει η επιτροπή Μπένου

Ζήτησα από έναν άνθρωπο ο οποίος μπορεί να χτίζει μέσα από συντρίμμια να μας βοηθήσει το μέλλον της Β.Εύβοιας. Θα διαχώριζα τις παρεμβάσεις μας σε 2 επίπεδα. Βραχυπρόθεσμες για ανακούφιση πληγέντων και άμεσες για το περιβάλλον ώστε να αντιμετωπίσουμε πλημμυρικά φαινόμενα και να ξεκινήσει η αναδάσωση. Οι πρώτες αποζημιώσεις θα δοθούν με μία αίτηση.
Θα μας απασχολήσει ο τρόπος για το πως θα απασχοληθούν οι άνθρωποι που ζούσαν από το δάσος. Θα πρέπει να συζητήσουμε μαζί τους για το πως θα τους βοηθήσουμε να βρουν δουλειές.
Θα πρέπει να έχουμε εκτίμηση της ζημιάς στον αγροτικό τομέα και να στηρίξουμε τον τουρισμό της Β.Εύβοια. Ξανασχεδιάζουμε το μοντέλο της τουριστικής ανάπτυξης της Β.Εύβοιας
Απευθύνομαι στους κατοίκους της βόρειας Εύβοιας. Καταλαβαίνω την οργή και την αγανάκτηση τους. Δεν θα είναι αβοήθητοι. Το κράτος θα είναι κοντά. Στην Αττική κάηκαν 150 σπίτια.

Για εκκενώσεις

Δυσκολεύομαι να αντιληφθώ ποιος μπορεί να ασκεί κριτική στην προστασία της ανθρώπινης ζωής. Χυδαία η σπέκουλα που χτίστηκε στα σόσιαλ μίντια και σε κάποια ΜΜΕ για τις εκκενώσεις.
Εχουμε πολύ τραυματικές εμπειρίες από άλλες πυρκαγιές του παρελθόντος. Είχα πει ότι θα έχουμε ένα οργανωμένο σχεδιασμό εκκενώσεων που θα ξεκινάει από το 112. Δεν έχουν χώρες πολύ πιο προηγμένες από εμάς, όπως η Γερμανία.

Μας ασκείται κριτική γιατί προστατέψαμε την ανθρώπινη ζωή;

Εχουμε μια κουλτούρα εκκενώσεων και αποτελεί κατάκτηση της χώρας. Εγώ κάποια στιγμή θα φύγω από αυτή την καρέκλα και η κυβέρνηση, αλλά το 112 θα μείνει. Είναι μία κατάκτηση.
Στην εντολή εκκένωσης πρέπει να υπακούσουμε. Οντως καταλαβαίνω γιατί έμειναν οι άνθρωποι, και βοήθησαν και τους ευχαριστώ γι’ αυτό.

Για τα εναέρια μέσα

Ηταν περισσότερα από κάθε άλλη φορά. Πέραν των μέσων που διαθέτει η χώρα θα ήθελα να προσθέσετε και 20 ακόμη από Ιλιούσιν μέχρι τράκτορες που συνέδραμαν τη χώρα μας. Ολα αυτά τα μέσα δεν πετάνε ταυτόχρονα, τα μισά πετούν τα άλλα ανεφοδιάζονται ή επιστρέφουν ώστε να μην υπάρχει διακοπή στην αλυσίδα κατάσβεσης. Τα εναέρια μέσα ήταν αποτελεσματικά. Πριν τις πυρκαγιές αποφασίσαμε καινούργια καναντέρ, ελικοφόρα τράκτορες (φτηνά και πολύ αποτελεσματικά) και ιδιωτικά ελικόπτερα. Αυτές οι πυρκαγιές ονομάζονται mega fires κατά κανόνα ανεξέλεγκτες. Στην Ηλεία πχ το 2007 είχαμε μια τέτοια έκανε 1 εκατ στρέμματα. Τώρα είναι συχνότερες δυστυχώς και μετά από καύσωνα μπορεί να κληθούμε να αντιμετωπίσουμε πολλές mega fires.

Για λάθη από Πολιτική Προστασία και επιτελικό κράτος

θεωρώ σημαντικό να βρούμε τι πήγε λάθος. Σύστημα πρόληψης πρέπει να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο προστασία οικοσυστημάτων. Δώσαμε 51 εκατ. φέτος για πρόληψη και προγραμματίζουμε πολλά περισσότερα τα επόμενα χρόνια. πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα απορροφώνται. Δύο παραδείγματα, τι πήγε και τι δεν πήγε καλά: καθαρίστηκαν 19 οικισμοί. Προσομοίαζαν πολύ με το Μάτι. Η Ιπποκράτειος Πολιτεία ήταν μια από αυτές. Κάηκαν κάποια σπίτια αλλά προστατεύτηκε. Στα βασιλικά κτήματα είχαμε θέσει προτεραιότητα να παρέμβουμε και να μην έχουμε ζημιά. Δεν θα τα καταφέραμε και λυπάμαι γι αυτό πολύ στεναχωρημένος ειδικά σ αυτή την περιοχή. Υλοτόμοι καθάριζαν 2 μήνες πριν την πυρκαγιά στα βασιλικά κτήματα.
Η πυρκαγιά τις πέρασε χωρίς να καταλάβει τίποτα, όπως πέρασε την εθνική. Μεγάλη τομή ότι οι αρμοδιότητες περνούν στο υπουργείο Περιβάλλοντος.
Πρέπει σε οικισμούς που είναι πολύ κοντά ή έχουν μπει σε δάση να δημιουργηθεί μια ζώνη που δεν θα φυτευτούν πεύκα, αλλά πλατύφυλλα ή βραδύκαυστα.

Το επιτελικό κράτος δεν σβήνει φωτιές με τη μάνικα. Συντονίζει και επιβλέπει.

Exit mobile version