Παρίσταναν τους γιατρούς ή τους αστυνομικούς, αλλά αυτή τη φορά οι εγκέφαλοι της συγκεκριμένης συμμορίας, πρόσθεσαν στο… παραμύθι και την ιδιότητα του εισαγγελέα!
Του Πέτρου Καρσιώτη
Έτσι, από τη Βουλγαρία, οι εγκέφαλοι, έχοντας στη χώρα μας γυναίκες, οι οποίες, για λίγα ευρώ, παίζουν το ρόλο του εισπράκτορα, ρισκάρουν τη σύλληψή τους- αφού θα βρουν άλλες- προκειμένου να επισκέπτονται αυτές τα σπίτια των θυμάτων και να εισπράττουν τα «λύτρα του τρόμου»! «Μία ακόμη σύλληψη πραγματοποιήθηκε από τις Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου που αφορά τηλεφωνικές απάτες», αναφέρει η Αστυνομία στην επίσημη ενημέρωσή της γι’ αυτή τη μόνιμη πληγή για τους ηλικιωμένους.
«Αυτή τη φορά», συνεχίζει η ΕΛ.ΑΣ «αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας προχώρησαν στη σύλληψη αλλοδαπής, σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία.
Και στη συνέχεια εξηγεί τα πώς και τα γιατί:
«Ειδικότερα, ως προς το χρονικό της υπόθεσης, είχαν προηγηθεί την τελευταία εβδομάδα αναφορές πολιτών από περιοχές του Νομού Θεσπρωτίας ότι δέχθηκαν τηλεφωνικές κλήσεις από άγνωστα άτομα που προσποιούνταν κατά περίπτωση τους αστυνομικούς, εισαγγελείς ή ιατρούς, ζητώντας τους μεγάλα χρηματικά ποσά για στενό συγγενικό τους πρόσωπο, είτε για την αποφυγή της ποινικής του δίωξης για δήθεν τροχαίο ατύχημα που προκάλεσε ή για τα έξοδα εγχείρησής του λόγω δήθεν τραυματισμού του σε τροχαίο ατύχημα.
Στο πλαίσιο διερεύνησης των καταγγελιών, οι αστυνομικοί καθοδήγησαν κατάλληλα ημεδαπή που είχε δεχθεί αντίστοιχο τηλεφώνημα και ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση συνέλαβαν την κατηγορούμενη τη στιγμή που παραλάμβανε από εκείνη 15.000 ευρώ, ποσό το οποίο αποδόθηκε και πάλι στην ημεδαπή».
Οι άλλες εξαπατήσεις
Αμέσως μετά τη σύλληψη της γυναίκας-έχουν συλληφθεί κι άλλες αλλά οι συμμορίες συνεχίζουν ακάθεκτες αφού οι εγκέφαλοι μένουν εκ των πραγμάτων ανέγγιχτοι- όπως προέκυψε, η συλληφθείσα με τους συνεργούς της, που πραγματοποιούσαν τις τηλεφωνικές κλήσεις, εμπλέκονται ακόμη στις ακόλουθες περιπτώσεις:
Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας, από την οποία απέσπασαν χρηματικό ποσό 2.000 ευρώ και κοσμήματα και τουλάχιστον 7 απόπειρες απάτης, από τις οποίες προσδοκούσαν συνολικό οικονομικό όφελος 120.000 ευρώ.
Την ίδια ώρα, με εισαγγελική διάταξη, η Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία και τα στοιχεία μια άλλης γυναίκας από τη Βουλγαρία, η οποία όπως και η ομοεθνής της, συνελήφθη πριν από λίγες ημέρες στα Ιωάννινα, ακριβώς παίζοντας τον ίδιο ρόλο.
«Συνελήφθη», είχε ανακοινώσει η Αστυνομία «λίγη ώρα αφού παρέλαβε από ηλικιωμένη 14.000 ευρώ ως ιατρικά έξοδα για δήθεν ατύχημα του γιού της.
Η συνολική λεία της οργάνωσης από συνολικά έξι περιπτώσεις που έχουν ταυτοποιηθεί, ανέρχεται περίπου στις 34.000 ευρώ. Από την αστυνομική έρευνα, είχε πει η Αστυνομία, διακριβώθηκε ότι η συλληφθείσα λειτουργούσε ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης με έδρα χώρα του εξωτερικού, η οποία δραστηριοποιούνταν στις τηλεφωνικές απάτες.
Κλήσεις από τη Βουλγαρία
«Ειδικότερα», συνέχιζε «ως προς τη δομή και τη δράση της οργάνωσης, αρχηγικό ρόλο είχε αλλοδαπός ο οποίος πραγματοποιούσε από τη χώρα του αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις σε ανυποψίαστους πολίτες στη χώρα μας παριστάνοντας το γιατρό και απαιτούσε την άμεση καταβολή μεγάλων χρηματικών ποσών για την κάλυψη εξόδων εγχείρησης στενών συγγενικών τους προσώπων λόγω δήθεν ατυχήματος που είχαν. Δύο ακόμη μέλη της οργάνωσης, άντρας και γυναίκα, κατά τη διάρκεια των τηλεφωνημάτων παρίσταναν κατά περίπτωση τους συγγενείς των υποψήφιων θυμάτων και εκλιπαρούσαν για την καταβολή των χρημάτων.
Άλλα μέλη της οργάνωσης, όπως η συλληφθείσα, βρισκόμενα στη χώρα μας είχαν το ρόλο του «εισπράκτορα», παραλαμβάνοντας τα χρήματα από τους παθόντες». Aπό τη διερεύνηση των καταγγελιών προέκυψε, σ αυτή την υπόθεση, ότι τα μέλη τη οργάνωσης είχαν αποπειραθεί να εξαπατήσουν πολίτες σε τουλάχιστον επτά περιπτώσεις, με το συνολικό προσδοκώμενο όφελος να ξεπερνά τις 120.000 ευρώ.
Χρήματα με το… τσουβάλι
Ακόμη, προέκυψε ότι κατά τον τελευταίο μήνα, αστυνομικές υπηρεσίες σε διάφορες περιοχές της χώρας είχαν ταυτοποιήσει τα στοιχεία της συλληφθείσας αλλά και άλλων μελών – «εισπρακτόρων», τα οποία με την ίδια μέθοδο είχαν καταφέρει να αποσπάσουν συνολικά το χρηματικό ποσό των 19.900 ευρώ, ως ακολούθως:
9.000 ευρώ από ηλικιωμένη στα Τρίκαλα, τα οποία εισέπραξε η συλληφθείσα.
8.400 ευρώ από τρεις ηλικιωμένες στην περιοχή των Φερών Αλεξανδρούπολης, τα οποία εισέπραξε αλλοδαπή, μέλος της οργάνωσης.
2.500 ευρώ από ηλικιωμένη στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, τα οποία εισέπραξε αλλοδαπή, μέλος της οργάνωσης.
Τώρα, ο εισαγγελέας διέταξε την δημοσίευση των φωτογραφιών της προκειμένου, αν το κύκλωμα έχει εμπλακεί και σε άλλες εξαπατήσεις να αναγνωρισθεί από τα τυχόν θύματα.