Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

19

Οκτωβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αφγανιστάν: Εκκενώνουν τις πρεσβείες Ευρωπαίοι και Αμερικανοί
ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Εκκενώνουν τις πρεσβείες Ευρωπαίοι και Αμερικανοί

Αφγανιστάν: Περισσότεροι από 40 τραυματίες σε συγκρούσεις στα περίχωρα της Καμπούλ - Πληροφορίες για φωτιά στο αεροδρόμιο.

Παρά τις δεσμεύσεις των Ταλιμπάν για διασφάλιση της τάξης και ειρηνική μετάβαση της εξουσίας, πληροφορίες αναφέρουν ότι περισσότεροι από 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα σε αψιμαχίες στα περίχωρα της Καμπούλ κατά την είσοδο στοιχείων των Ταλιμπάν στην αφγανική πρωτεύουσα. Οι πληροφορίες δόθηκαν από νοσοκομείο μέσω ανάρτησης στο twitter. «Οι περισσότεροι (άνθρωποι που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο) ήρθαν από μάχες στην περιοχή Καραμπάγ», διευκρινίζεται χωρίς να δίδονται περισσότερες πληροφορίες για τις συγκρούσεις. Στην ανακοίνωση δεν υπάρχει αναφορά για θανάτους. Την ίδια ώρα η πρεσβεία των ΗΠΑ, μεταδίδει ότι έχει ξεσπάσει φωτιά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ  και παράλληλα καλούν τους Αμερικανούς πολίτες, καθώς η κατάσταση αλλάζει επικίνδυνα, να βρούν ένα ασφαλές σημείο.

Από την άλλη, αξιωματούχοι της καταρρέουσαν κυβέρνησης αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Ασράφ Γάνι έχει ήδη εγκαταλείψει τη χώρα και έχει μεταβεί στο γειτονικό Τατζικιστάν. Το ίδιο τονίζεται και για τον αντιπρόεδρο Αμρουλάχ Σάλεχ. Οι πληροφορίες επιβεβαιώνονται και από το γεγονός ότι μαχητές Ταλιμπάν έχουν ήδη εισβάλει και λεηλατούν το Προεδρικό Μέγαρο. Ο πρόεδρος Γάνι ζήτησε -πριν αποχωρήσει- από τις δυνάμεις ασφαλείας να εγγυηθούν την «ασφάλεια όλων των πολιτών» διασφαλίζοντας τη δημόσια τάξη στην Καμπούλ. «Έδωσα εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας (…) να εγγυηθούν την ασφάλεια όλων των συμπολιτών μας. Αποτελεί ευθύνη μας και θα το κάνουμε με την καλύτερο δυνατό τρόπο. Οποιοσδήποτε σκεφθεί να προκαλέσει χάος ή να λεηλατήσει θα αντιμετωπιστεί με βία», δήλωσε ο επικεφαλής του αφγανικού κράτους, σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα που εστάλη στον Τύπο.

https://twitter.com/i/status/1426902659802537986

Απομακρύνεται το διπλωματικό προσωπικό

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους απομάκρυναν τους διπλωμάτες τους από την πρεσβεία με ελικόπτερο Σινούκ και μοιάζει απίθανο να επέμβουν στρατιωτικά εκτός και αν με κάποιο τρόπο επηρεαζόταν η εκκένωση της πρεσβείας τους. Επίσης η Γερμανία έκλεισε σήμερα την πρεσβεία της στην Καμπούλ, καθώς οι Ταλιμπάν μπαίνουν στην αφγανική πρωτεύουσα. «Η κατάσταση ασφαλείας επιδεινώνεται δραματικά. Η γερμανική πρεσβεία στην Καμπούλ έκλεισε από τις 15 Αυγούστου», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών στον ιστότοπό του. Η Σουηδία θα απομακρύνει, επίσης, όλο το προσωπικό της πρεσβείας της από την Καμπούλ σήμερα, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Swedish Radio, επικαλούμενο πηγές. Στην ίδια κατεύθυνση, ασφαλούς δηλαδή απομάκρυνσης των διπλωματών τους και εκκένωσης των πρεσβειών τους κινούνται τόσο η Βρετανία, όσο και οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ΝΑΤΟ διατηρεί τη διπλωματική παρουσία του στην Καμπούλ

Το ΝΑΤΟ θα διατηρήσει τη διπλωματική παρουσία του στην Καμπούλ και θα βοηθήσει προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί το αεροδρόμιο της πόλης, είπε σήμερα στο Reuters ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. «Η ασφάλεια του προσωπικού μας είναι ύψιστης σημασίας και θα συνεχίσουμε να προσαρμοζόμαστε όπως πρέπει. Στηρίζουμε τις προσπάθειες των Αφγανών να βρουν μια πολιτική λύση στη σύρραξη, που είναι τώρα περισσότερο από ποτέ επείγουσα».

 

 

Η Μόσχα εργάζεται για μια έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Η Ρωσία εργάζεται με άλλες χώρες για τη διεξαγωγή μιας έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με αντικείμενο το Αφγανιστάν, όπως έγινε σήμερα γνωστό από έναν αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών. Η Ρωσία βρίσκεται ανάμεσα σε χώρες που έλαβαν εγγυήσεις εκ μέρους των Ταλιμπάν, σε σχέση με την ασφάλεια των πρεσβειών τους, εξήγησε σήμερα ο Καμπούλοφ. Υπογράμμισε δε ότι «καμία εκκένωση» της διπλωματικής αποστολής της χώρας του δεν προβλέπεται.

Ο πάπας εκφράζει την ανησυχία του

Ο πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε σήμερα την «ανησυχία» του σε σχέση με την κατάσταση στο Αφγανιστάν και απηύθυνε έκκληση για «διάλογο» με στόχο την επίλυση της κρίσης. «Συμμερίζομαι την ομόφωνη ανησυχία σχετικά με την κατάσταση στο Αφγανιστάν», δήλωσε ο ποντίφικας, κατά τη διάρκειας της παραδοσιακής δημόσιας προσευχής στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, απευθύνοντας έκκληση ο κόσμος να προσευχηθεί «προκειμένου να σταματήσει η βοή των όπλων και να μπορέσουν να βρεθούν λύσεις στο τραπέζι του διαλόγου». «Μονάχα με αυτόν τον τρόπο ο πληθυσμός που έχει μαρτυρήσει σε αυτήν τη χώρα, άνδρες, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, να ζήσουν ειρηνικά και με ασφάλεια, με πλήρη κι αμοιβαίο σεβασμό», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις