Αφγανιστάν – πάπας Φραγκίσκος: “Να βρεθούν λύσεις στο τραπέζι του διαλόγου”

ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν – πάπας Φραγκίσκος: “Να βρεθούν λύσεις στο τραπέζι του διαλόγου”

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Αφγανιστάν - πάπας Φραγκίσκος: Τι δήλωσε στην πλατεία του Αγίου Πέτρου

15.08.2021 | 16:21

Την ανησυχία του για την πρωτοφανή δίνη στην οποία βυθίστηκε το Αφγανιστάν, με πιο πρόσφατη εξέλιξη την κατάληψη της Καμπούλ νωρίτερα  από τους ταλιμπάν, εξέφρασε νωρίτερα ο πάπας Φραγκίσκος απευθλυνοντας ιδιαίτερη έκκληση για «διάλογο» με στόχο την επίλυση της κρίσης.

«Συμμερίζομαι την ομόφωνη ανησυχία σχετικά με την κατάσταση στο Αφγανιστάν», δήλωσε ο ποντίφικας, κατά τη διάρκειας της παραδοσιακής δημόσιας προσευχής στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, απευθύνοντας έκκληση ο κόσμος να προσευχηθεί «προκειμένου να σταματήσει η βοή των όπλων και να μπορέσουν να βρεθούν λύσεις στο τραπέζι του διαλόγου».

«Μονάχα με αυτόν τον τρόπο ο πληθυσμός που έχει μαρτυρήσει σε αυτήν τη χώρα, άνδρες, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, να ζήσουν ειρηνικά και με ασφάλεια, με πλήρη κι αμοιβαίο σεβασμό», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται, ότι από το πρωί επικρατεί ένα “χάος” στην αφγανική πρωτεύουσα, Καμπούλ, με τεράστιες ουρές πολιτών έξω από τράπεζες. Την ίδια ώρα κύμα κόσμου βρίσκεται στο αεροδρόμιο της πόλης, με χιλιάδες πολίτες να ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά τις τελευταίες εξελίξεις.  Συνωστισμός σημειώθηκε και έξω από το μοναδικό γραφείο έκδοσης διαβατηρίων της πρωτεύουσας, προσπαθώντας απεγνωσμένα να εξασφαλίσουν ταξιδιωτικά έγγραφα.

Άλλοι τρέχουν μανιωδώς γύρω από το κέντρο της Καμπούλ, μιας πόλης περίπου 5 εκατομμυρίων ανθρώπων, εκτελώντας υποχρεώσεις της τελευταίας στιγμής πριν εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ο φόβος και ο πανικός που κυριεύει την Καμπούλ είναι αισθητός καθώς οι Ταλιμπάν προελαύνουν προς την πρωτεύουσα μετά από μια καταστροφική, πολύμηνη στρατιωτική επίθεση κατά τη διάρκεια της οποίας κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος του Αφγανιστάν.

Exit mobile version