Αφγανιστάν – Ελλάδα προσφυγικό: Σε συναγερμό η Αθήνα λόγω της επέλασης των Ταλιμπάν

ΕΛΛΑΔΑ

Αφγανιστάν – Ελλάδα προσφυγικό: Σε συναγερμό η Αθήνα λόγω της επέλασης των Ταλιμπάν

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Αφγανιστάν - Ελλάδα προσφυγικό: Φόβοι στην Αθήνα για σταδιακή άφιξη τουλάχιστον 500.000 Αφγανών

16.08.2021 | 10:33

Αν και για την ώρα η Ελλάδα διατηρεί στάση αναμονής παρακολουθώντας με αγωνία τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, η Αθήνα φοβάται ότι οι τελευταίες εξελίξεις, θα δημιουργήσουν ένα τεράστιο κύμα Αφγανών προσφύγων προς την Τουρκία και από εκεί πιθανότατα στη χώρα μας. Να σημειωθεί πως η Ελλάδα με επιστολή που έχει στείλει από τις 5 Αυγούστου έχει προειδοποιήσει ότι δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μία νέα μεταναστευτική κρίση, ανάλογη με εκείνη του 2015 και είχε τονίσει ότι κάτι πρέπει να γίνει για αν αποφευχθεί η μαζική φυγή των Αφγανών πολιτών. Σε σχόλιο του στο Twitter ο βουλευτής ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος έκανε λόγο για “Ήττα της Δύσης”, προσθέτοντας “Εγρήγορση για την Ελλάδα. Σε περίπου ένα μήνα θα είναι αισθητός ο πρώτος μεταναστευτικός αντίκτυπος στην ευρύτερη περιοχή μας”.

Πάντως, η Αθήνα τηρεί προς το παρόν ψύχραιμη στάση και με νηφαλιότητα παρακολουθεί στενά όσα λαμβάνουν χώρα στο Αφγανιστάν. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να υποστηριχθεί η Τουρκία ώστε η γειτονική χώρα να μετριάσει τις προσφυγικές ροές από το Αφγανιστάν προς την Ευρώπη. Ωστόσο, οι πρώτες εκτιμήσεις είναι μάλλον ανησυχητικές καθώς γίνεται λόγος για περισσότερους από 500.000 Αφγανούς πολίτες, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να φύγουν από τη χώρα.

Μηταράκης για Αφγανιστάν: Η Ελλάδα δεν θα είναι πύλη εισόδου για ένα νέο κύμα προσφύγων

Η ΕΕ εργάζεται “κατεπειγόντως” για να εγγυηθεί την ασφάλεια του αφγανικού προσωπικού της

Σε αυτό το πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή 15 Αυγούστου ότι η άφιξη των Ταλιμπάν στην Καμπούλ “κατέστησε ακόμη πιο επιτακτική την προστασία” από πιθανά αντίποινα σε βάρος του αφγανικού προσωπικού της, το οποίες προσπαθεί να κρατά ασφαλές. “Η κατάσταση είναι πολύ επείγουσα, την αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε από κοινού, με τα κράτη μέλη της ΕΕ, για να βρούμε γρήγορες λύσεις γι’ αυτούς (το αφγανικό προσωπικό) και για την ασφάλειά τους. Είμαστε σε στενή επαφή με τα κράτη μέλη για να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητες, για τους ντόπιους υπαλλήλους μας και τα εξαρτώμενα από αυτούς άτομα, για να μετακινηθούν σε ασφαλές μέρος”, δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΕ.

“Καταλαβαίνουμε ότι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη για ένα σύστημα μετάβασης και θα αντιδράσουμε ανάλογα” με το αποτέλεσμά τους, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ, σύμφωνα με τον οποίο “πρέπει να αποφευχθούν ακόμη περισσότερες σφαγές και θύματα”.

Οι Ταλιμπάν επί της ουσίας παίρνουν πάλι την εξουσία μετά τη στρατιωτική επίθεση-αστραπή που κατατρόπωσε τις αφγανικές ένοπλες δυνάμεις, ενόσω οι ξένες δυνάμεις (οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ) ολοκλήρωναν την αποχώρησή τους από τη χώρα. Οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν παρουσία στο Αφγανιστάν και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέχισαν σήμερα την απομάκρυνση των πολιτών τους και του ντόπιου προσωπικού τους. Η αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Αφγανιστάν δεν μπορεί να εκδώσει θεωρήσεις εισόδου και εξαρτάται από τα 27 κράτη μέλη της Ένωσης αν θα δεχθούν στο έδαφός τους το αφγανικό προσωπικό τους.

Καλεντερίδης για μεταναστευτικό μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν

Exit mobile version