Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

19

Οκτωβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Καμπούλ – Ταλιμπάν τώρα: Τα συγκλονιστικά λόγια της πρώτης γυναίκας δημάρχου
ΚΟΣΜΟΣ

Καμπούλ – Ταλιμπάν τώρα: Τα συγκλονιστικά λόγια της πρώτης γυναίκας δημάρχου

Καμπούλ - Ταλιμπάν τώρα: «Εγώ και ο σύζυγός μου περιμένουμε να μας σκοτώσουν», λέει η πρώτη γυναίκα που διετέλεσε δήμαρχος στην Καμπούλ

Αγωνία και έντονη ανησυχία επικρατεί στο Αφγανιστάν για την τύχη των γυναικών, μετά την επάνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία καθώς είναι έντονος ο φόβος πως τα δικαιώματά του θα “εξανεμιστούν” υπό το νέο καθεστώς. Τα λόγια της πρώτης γυναίκας που εξελέγη δήμαρχος της Καμπούλ, απεικονίζουν την αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα για τις γυναίκες και συγκλονίζουν, καθώς η ίδια αποκαλύπτει πως περιμένει απλώς οι Ταλιμπάν να την βρουν και να σκοτώσουν αυτήν και τον σύζυγό της.

Συγκεκριμένα, η 27χρονη Ζαρίφα Γκαφάρι, δήλωσε πως “κάθομαι εδώ και περιμένω να έρθουν. Δεν υπάρχει κανείς να βοηθήσει εμένα ή την οικογένειά μου. Απλώς κάθομαι και περιμένω να έρθουν για ανθρώπους σαν εμένα και να μας σκοτώσουν Δεν μπορώ να αφήσω την οικογένειά μου. Και τέλος πάντων, πού θα πήγαινα;”.

Φόβος…

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τη Δευτέρα, ο Γενικός Γραμματέας του Αντόνιο Γκουτέρες μετέφερε μια τρομερή εικόνα για τα γεγονότα που εξελίσσονται στη χώρα, αναφέροντας πως “λαμβάνουμε ανατριχιαστικές αναφορές για σοβαρούς περιορισμούς στα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλη τη χώρα. Με ανησυχούν ιδιαίτερα οι καταγγελίες για αυξανόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των γυναικών και των κοριτσιών του Αφγανιστάν”.

Πολλοί φοβούνται ότι τέτοιες σκηνές θα γίνουν ο κανόνας στο Αφγανιστάν υπό τους Ταλιμπάν, γνωστούς για την ακραία μισογυνία τους, τις βάρβαρες πράξεις κατά των γυναικών και την επιβολή κανόνων που έχουν ως στόχο να περιορίσουν τις προσωπικές τους ελευθερίες.

Τις εβδομάδες πριν από την επιστροφή τους στην εξουσία, η ηγεσία των Ταλιμπάν προσπάθησε να παρουσιάσει μια πιο ήπια εικόνα σε σχέση με αυτή που είχαν επιδείξει τη τελευταία φορά που κυβέρνησαν το Αφγανιστάν μεταξύ 1996 και 2001, αλλά οι γυναίκες δυσκολεύονται να λάβουν στα σοβαρά αυτή “την απότομη στροφή” από τις σκληρές ιδεολογικές αγκυλώσεις που τους διέπουν.

Οι ιμάμηδες ετοιμάζουν λίστες γάμου και οι Ταλιμπάν παντρεύονται 12χρονες

Υπάρχουν ήδη τοπικές αναφορές που αναφέρουν σύμφωνα με τη Daily Mail ότι μαχητές των Ταλιμπάν πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα και παντρεύονται με το ζόρι κορίτσια ηλικίας μόλις 12 ετών, καθώς οι διοικητές των Τζιχαντιστών διατάζουν τους ιμάμηδες να δημιουργούν “λίστες γάμων” και να προσφέρουν κορίτσια για σεξουαλική υποτέλεια.

Τις τελευταίες 24 ώρες, εξέχουσες γυναικείες προσωπικότητες στην Καμπούλ και ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών στην περιοχή, εκφράζουν τον προβληματισμό τους μέσα από τα Social Media για τον νέο τρόπο ζωής που έχουν αρχίσει ήδη να επιβάλουν δια της βίας οι Ταλιμπάν. Η Αφγανή ακτιβίστρια Παστάνα Ντουράνι, δήλωσε στο BBC πως αν και οι Ταλιμπάν δεν έχουν διευκρινίσει πώς σκοπεύουν να κυβερνήσουν τώρα που βρίσκονται στην εξουσία, η ίδια δεν έχει λόγο να τους εμπιστεύεται.

“Μας αφαιρούν τα πολιτικά δικαιώματα, τα δικαιώματα μετακίνησης, τα κοινωνικά μας δικαιώματα. Αυτά λοιπόν είναι μερικά άμεσα πράγματα που γνωρίζουμε ότι πρόκειται να συμβούν ή βρίσκονται στη διαδικασία να συμβούν”, δήλωσε χαρακτηριστικά καταλήγοντας πως όσο οι Ταλιμπάν ήταν στην εξουσία, “σε ορισμένα μέρη ήταν καλά να ζεις ενώ σε άλλα απλώς σου έκοβαν το λαιμό χωρίς λόγο”.

Κρύβομαι στην Καμπούλ – Φοβάμαι για εμένα και την οικογένειά μου

Ο 40χρονος Μοχάμεντ που εργαζόταν στην Καμπούλ για τη βρετανική κυβέρνηση μίλησε στη Daily Mail και είπε ότι φοβάται τόσο για τον ίδιο όσο και για την γυναίκα του και τα παιδιά του. Μάλιστα οι πυροβολισμοί και οι έρευνες των Ταλιμπάν στα γειτονικά σπίτια τον έκαναν να κρυφτεί μέσα στο σπίτι του.  «Οι Ταλιμπάν είναι έξω στους δρόμους, λεηλατούν σπίτια και κλέβουν τα αυτοκίνητα των γειτόνων μας. Μπορούμε να ακούσουμε πυροβολισμούς και κραυγές. Περιπολούν στα σκούτερ με τα όπλα τους και πηγαίνουν σε σπίτια», είπε.

Από την πλευρά του δημοσιογράφος του Radio Free Europe βρίσκεται παγιδευμένος μαζί με την οικογένειά του στην Καμπούλ. Σε αναρτήσεις του στο Twitter τόνισε ότι οι Ταλιμπάν αναζητούν άτομα που είχαν συνδέσμους με την κυβέρνηση που έπεσε και με ΜΚΟ που βρίσκονται στην πόλη. «Οι Ταλιμπάν άρχισαν έρευνες από πόρτα σε πόρτα αναζητώντας αξιωματούχους της κυβέρνησης, πρώην μέλη της αστυνομίας και των δυνάμεων ασφαλείας και εκείνους που εργάζονταν για ΜΚΟ ή υποδομές ξένων χωρών στο Αφγανιστάν», επεσήμανε στην πρώτη ανάρτηση.

«Τουλάχιστον τρία σπίτια δημοσιογράφων ερευνήθηκαν την τελευταία ώρα. Η Καμπούλ γίνεται πλέον θανατηφόρα», προειδοποίησε. «Αυτό είναι ένα παιχνίδι αλλαγής για όλους μας. Πολλοί έχουν αρχίσει να μετρούν τις τελευταίες ώρες της ζωής τους στην Καμπούλ. Κανείς δεν ξέρει τι θα ακολουθήσει. Προσευχηθείτε για εμάς», πρόσθεσε σε μία δεύτερη ανάρτηση.

ΗΠΑ: Οι Ταλιμπάν δεν θα έχουν πρόσβαση στα αποθέματα της αφγανικής κεντρικής τράπεζας

Οι Ταλιμπάν δεν θα έχουν πρόσβαση στα νομισματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας που κατέχει η αφγανική κυβέρνηση στις Ηνωμένες Πολιτείες, διαβεβαίωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, ενώ η πλειονότητα των κεφαλαίων βρίσκονται εκτός Αφγανιστάν. «Τα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας που κατέχει η αφγανική κυβέρνηση στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα τεθούν στη διάθεση των Ταλιμπάν», δήλωσε ο αξιωματούχος στο AFP.

Η μεγάλη πλειονότητα των νομισματικών αποθεμάτων της αφγανικής Κεντρικής Τράπεζας δεν βρίσκονται στο Αφγανιστάν, δήλωσε εξάλλου στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή που πρόσκειται στην υπόθεση χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιο τμήμα τους βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα ακαθάριστα αποθέματα της αφγανικής Κεντρικής Τράπεζας ανέρχονταν σε 9,4 δισ. δολάρια στα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν ενόπλους Ταλιμπάν στην περίμετρο του αεροδρομίου

Νέα κρίση σημειώθηκε νωρίτερα τη Δευτέρα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, από όπου εκατοντάδες Αφγανοί επιχειρούν να διαφύγουν στο εξωτερικό, με τα αεροπλάνα που μεταφέρουν τις διπλωματικές αποστολές των δυτικών κρατών. Σε ανάρτηση της Wall Street Journal,  αναφέρεται ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις πυροβόλησαν εναντίον «τουλάχιστον δύο» ενόπλων, οι οποίοι επιχείρησαν να πλησιάσουν την περίμετρο του αεροδρομίου και τους σκότωσαν. Με τις  συνθήκες που επικρατούν, παραμένει άγνωστο αν επρόκειτο για τυχαίο περιστατικό με άνδρες των Ταλιμπάν οι οποίοι περιπολούν πλέον σε όλη την Καμπούλ, ή αν πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο με στόχο την κατάληψη του αεροδρομίου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις