Αφγανιστάν – Ελλάδα Μηταράκης: “Ξέρουμε να φυλάμε τα σύνορά μας”

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αφγανιστάν – Ελλάδα Μηταράκης: “Ξέρουμε να φυλάμε τα σύνορά μας”

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Αφγανιστάν - Ελλάδα Μηταράκης: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι η πύλη εισόδου και αυτό είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα».

17.08.2021 | 10:01

«Είναι ξεκάθαρο ότι η χώρα μας δεν θα είναι πύλη εισόδου για ένα νέο κύμα προσφύγων», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν και την απελπισμένη προσπάθεια χιλιάδων ανθρώπων να φύγουν από τη χώρα. «Στους τελευταίους 12 μήνες έχουμε δείξει στην πράξη ότι ξέρουμε να φυλάμε τα σύνορά μας και η μείωση των ροών έχει φτάσει στο 96%. Έχουμε μόνο 4.500 αφίξεις το 2021 σε σχέση με 15.000 πέρυσι και 72.000 το 2019, άρα είναι ξεκάθαρο ότι είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα προστασίας των δικών μας συνόρων» δήλωσε ο κ. Μηταράκης, μιλώντας στο Open.

«Πριν από δύο μήνες η Ελλάδα, με πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Μετανάστευσης, χαρακτήρισε την Τουρκία ασφαλή χώρα ως προς τους Αφγανούς. Από εκεί και πέρα είναι θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ενισχύσει την κοινή δήλωση του 2016, αλλά να στηρίξουμε και την Τουρκία η οποία ως όμορη χώρα θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερη πίεση από την υπόλοιπη Ευρώπη» συνέχισε, υπογραμμίζοντας.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι η πύλη εισόδου και αυτό είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα».

Κληθείς να εκτιμήσει πόσοι νέοι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν ενδεχομένως να φτάσουν στην Ελλάδα, έκανε λόγο για «έναν πολύ μικρό αριθμό αφίξεων». «Αυτό βέβαια αντιλαμβάνεστε ότι είναι κάτι δυναμικό, έχει να κάνει πολύ με τις ροές προς την Τουρκία και τη στάση της, αλλά και τη στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία. Γι’ αυτό λοιπόν εμείς από την πρώτη στιγμή είμαστε σε ετοιμότητα και σε νομικό επίπεδο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο προστασίας των συνόρων για να αποφύγουμε οποιαδήποτε πίεση της χώρας μας αντίστοιχη με αυτή που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, σε αντίστοιχες κρίσεις» είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν θέλουμε να δούμε ποτέ τις σκηνές που βιώσαμε το 2015», πρόσθεσε. «Αν υπάρξουν ροές προς την Τουρκία πρέπει να στηριχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε κεντρικό επίπεδο, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει. Θυμίζω ότι η Συνθήκη της Γενεύης όταν μιλάει για πρόσφυγες μιλάει για ανθρώπους οι οποίοι άμεσα πάνε στο όμορο κράτος, όχι όλης της ηπείρου από πίσω να υποδεχτεί αυτές τις ροές», κατέληξε ο υπουργός Μετανάστευσης.

Exit mobile version