Ίσως και να είναι από τις δυσκολότερες αποφάσεις αυτή που πρέπει να λάβει ο πρωθυπουργός για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Ο λόγος είναι προφανής: πολιτικό κόστος από τις πρόσφατες πυρκαγιές και εσωκομματική γκρίνια, σταθμίζουν από ότι φαίνεται τις τελικές αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Του Γιάννη Ντσούνου
Επόμενη δυσκολία, η χρονική στιγμή που θα γίνουν οι αλλαγές στην κυβέρνηση: εδώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός δέχεται δυο εισηγήσεις, μια για ανασχηματισμό τον Σεπτέμβριο και μια για ανασχηματισμό στο τέλος του χρόνου. Η πρόταση για ανασχηματισμό τον Σεπτέμβριο, βρίσκει αρκετούς υποστηρικτές οι οποίοι εκτιμούν ότι με αυτόν τον τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δείξει ότι κάνει μια νέα αρχή, τόσο στα ζητήματα της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, όσο και στην αντιμετώπιση των αστοχιών στην πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος της χώρας.
Ωστόσο, αν η πρόταση αυτή υπερισχύσει, τότε αυτό θα σημαίνει αυτόματη απομάκρυνση δυο κορυφαίων υπουργών (Χρυσοχοΐδη και Χαρδαλιά) που ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στήριξε στις πρόσφατες δηλώσεις του. Επιπλέον, μια τέτοια κίνηση θα χρησιμοποιηθεί από την αντιπολίτευση ως ομολογία αποτυχίας και στις πυρκαγιές και στην πανδημία. Εάν οι αλλαγές αυτές γίνουν στο τέλος του χρόνου, όποτε και θα έχουν παρέλθει αρκετοί μήνες από τώρα, αυτό μπορεί να εκληφθεί ως προσπάθεια συγκάλυψης ή μη απόδοσης ευθυνών, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη την τελευταία διετία.
Επόμενος παράγοντας
Επόμενος παράγοντας στην δύσκολη εξίσωση που καλείται να λύσει ο πρωθυπουργός, είναι αν ο ανασχηματισμός θα είναι δομικός ή όχι. Και εδώ τα επιχειρήματα είναι διαφορετικά, αφού όσοι υποστηρίζουν τις σαρωτικές αλλαγές στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι θα κερδηθεί πολύτιμος πολιτικός χρόνος και θα ανανεωθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το νέο κυβερνητικό σχήμα.
Από την άλλη πλευρά, όσοι θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να προχωρήσει σε ένα απλό «λίφτινγκ», θεωρούν ότι έτσι θα σηματοδοτηθεί η σταθερότητα και η πίστη στα πρόσωπα που εκτελούν το κυβερνητικό έργο. Εδώ υπεισέρχεται και ο παράγοντας της εσωκομματικής γκρίνιας, η οποία δεν είναι έντονη ωστόσο υφέρπει. Μερικά στελέχη, εκτιμούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει να δώσει ευκαιρίες σε περισσότερους βουλευτές και κομματικά στελέχη και κάποιοι άλλοι θεωρούν λανθασμένες τις επιλογές στελεχών από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, όπως η πρόσφατη επιλογή Μπένου για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας.
Πάντως, επειδή πολλά σενάρια γράφονται και πολλές θεωρίες ακούγονται, ας κρατήσουμε δυο δεδομένα που αποτελούν και προϊόν ρεπορτάζ και πληροφοριών: ανασχηματισμός και αλλαγές προσώπων θα γίνει και δεύτερον, ο χρόνος που θα γίνει δεν έχει αποφασιστεί ακόμη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που αναμένεται να λάβει τις οριστικές του αποφάσεις στις αρχές Σεπτεμβρίου.